Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

UV-C-licht helpt bij virusvrije omgeving in sportschool

door: Frank Molema | 22 oktober 2020

De intrede van het coronavirus in het voorjaar en de daarmee destijds gedwongen sluiting van de sportscholen betekende de nekslag voor sportschool Delphis in Haarlem. Ondernemers Alain en Toby Timmers zaten echter niet bij de pakken neer en gebruikten de nieuwste technieken voor de oprichting van ‘de eerste COVID-19-veilige sportschool’. “Dit licht doodt het DNA en RNA van bacteriën en virussen.” 

De mededeling in het voorjaar van premier Rutte dat sportscholen tot 1 september de deuren gesloten moesten houden, bleek een zware tegenvaller voor ondernemers in de fitnessbranche. Zo ook voor vrouwensportschool Delphis in Haarlem, die het ledenbestand van zo’n 700 leden met meer dan de helft zag inkrimpen. 

Er restte niet anders dan de stekker uit de sportschool te trekken en elders - op een meer geschikte plek - opnieuw te beginnen

Ambitieuze plannen...
Natuurlijk, met de nodige ingrepen zoals een goede ventilatie wilden ondernemers Alain en zijn zoon Toby Timmers een virusvrije plek maken van Delphis, maar de matige staat van het gebouw en meningsverschillen met de huurbaas werkten hen tegen. Er restte niet anders dan de stekker uit de sportschool te trekken en elders - op een meer geschikte plek - opnieuw te beginnen om de ambitieuze plannen te kunnen waarmaken.

Klaslokaal-1Het oog viel vervolgens op een leegstaand pand vlak bij het station in Bloemendaal, waar de familie Timmers een gemengde ‘personal gym’ wilde openen met één-op-één-training en sporten in kleine groepen. Een half jaar nadat de coronacrisis uitbrak, konden de champagneflessen ontkurkt worden en opende olympisch schaatskampioene Yvonne van Gennip de nieuwe locatie met de naam ’t Klaslokaal. Voor de vrouwen die waarde hechtten aan de diensten van Delphis was er tevens goed nieuws: voor hen is een aparte locatie waar zij aan groepslessen kunnen meedoen. 

Virusvrije sportschool
’t Klaslokaal is dankzij innovatieve technologie naar eigen zeggen de eerste Covid-19-veilige sportschool. Ten eerste moet de gescheiden luchtverversing ervoor zorgen dat de nodige virusdeeltjes uit het gebouw verdwijnen, maar belangrijker is de installatie van UV-C-verlichting. Dit licht wordt al tientallen jaren gebruikt om bijvoorbeeld water of oppervlaktes te reinigen, maar was nog niet geschikt voor een sportschool. 

“Het licht doodt het DNA en RNA van bacteriën en virussen”, verduidelijkt Alain Timmers, die met zijn bedrijf Timmers Elektrotechniek naar eigen zeggen tevens de eerste gecertificeerde UV-C-lichtinstallateur in Nederland is. UV-C moet echter niet op mensen schijnen omdat het schadelijk is voor de huid en ogen. “Maar lichtbouwer Signify - het voormalige Philips Lighting - heeft armaturen ontwikkeld waarmee het licht veilig kan worden gebruikt in publieke ruimtes.” 

"Door de installatie van deze verlichting neemt de kans dat je besmet wordt flink af"

Klaslokaal-2Amerikaans onderzoek
In samenwerking met de universiteit van Boston toonde Signify het effect aan van UV-C verlichting. Uit onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers bleek dat virusdeeltjes binnen enkele seconden bijna volledig verdwenen uit een ruimte door het gebruik van UV-C. Onomstotelijk wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar mede dankzij de Amerikanen lijkt het wel aannemelijk dat dit licht helpt bij het voorkomen van een coronabesmetting. 

Timmers: “Wij mogen alleen nog niet claimen de onze ruimte volledig virusvrij is. Als jij in iemand gezicht hoest en je hebt corona, dan kan de ander het virus nog gewoon oplopen. Maar door de installatie van deze verlichting neemt de kans dat je besmet wordt wel flink af.” Volgens Timmers is ’t Klaslokaal de eerste en vooralsnog de enige sportschool waar deze verlichting hangt.

Strenge veiligheidseisen
Om de verlichting te mogen ophangen, moet ’t Klaslokaal aan strenge veiligheidseisen voldoen. Zo mag de verlichting niet zomaar door iedereen aan en uit gezet worden en zorgt een schakelslot voor de beveiliging. Ook moet het licht regelmatig worden schoongemaakt en moet alles uitstaan als iemand op hoogte werkt in het gebouw. 

“Onze maatregelen gelden niet alleen voor Covid, maar ook voor andere virussen en griepsoorten"

Omdat ’t Klaslokaal tienduizenden euro’s heeft geïnvesteerd in de nieuwe sportschool, zou het een forse tegenvaller zijn als de deuren opnieuw dicht moeten vanwege de tweede golf. “Ik zit wel te broeden op plannen. Wat kan ik doen bij een nieuwe gedwongen sluiting? Ik wil kunnen aantonen dat mensen in ’t Klaslokaal niet besmet raken. Ik zou moeite hebben met het overheidsbeleid, maar ik ga er wel mee aan de gang.” Vader Alain denkt niet dat het zonde is van het geld als straks een vaccin een einde maakt aan het coronavirus. “Onze maatregelen gelden niet alleen voor Covid, maar ook voor andere virussen en griepsoorten. Dit virus is echt niet het laatste dat we zullen meemaken.” 

Voor meer informatie: Signify and Boston University validate effectiveness of Signify’s UV-C light sources on inactivating the virus that causes COVID-19

Klaslokaal-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst