Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sports Leadership Programme terug in samenwerking met HvA

door: Leo Aquina | 22 oktober 2020

Bijna twee jaar na het vertrek bij de Nyenrode Business Universiteit heeft het Sports Leadership Programme een nieuwe landingsplek gevonden bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA). “Een match made in heaven”, noemt Katelijne Boerma van de Hogeschool van Amsterdam de nieuwe samenwerking. Ook Bartel Berkhout, die het Sports Leadership Programme ruim zes jaar geleden bij Nyenrode uit de grond stampte, is enthousiast: “We gaan door en dat is in deze tijd belangrijker dan ooit. We gaan werken in een nieuwe omgeving. De filosofie van het programma blijft in essentie hetzelfde, maar de wereld is veranderd en deze samenwerking biedt kansen om het programma daarop aan te passen.” Het Sports Leadership Programme (SLP) is een topprogramma waarin coaches en bestuurders die hun sporen in de sportwereld hebben verdiend, aan de slag gaan met hun persoonlijke ontwikkeling rond leiderschapsthema’s. Sport Knowhow XL sprak met Berkhout en Boerma over de nieuwe samenwerking. 

“Met het Sports Leadership Programme hebben we in vijf jaar tijd een succesvolle topopleiding neergezet die echt heeft geleid tot een nieuwe manier van denken over leiderschap in de sport. Maar bij Nyenrode was het een beetje een vreemde eend in de bijt”, vertelt Berkhout. “Drie dagen nadat we bekend hadden gemaakt dat het Sports Leadership Programme bij Nyenrode weg zou gaan, stond Katelijne bij mij op de stoep; de Hogeschool van Amsterdam zag het programma als een mooie aanvulling op haar portfolio.”

Kwaliteit en netwerk
SportsLeadershipProgramme-1Waarom wilde de HvA het SLP graag in huis halen? Katelijne Boerma: “Als programmamanager van twee sportopleidingen ben ik goed thuis in de wereld van de sportopleidingen en ik kende het programma van Bartel natuurlijk. Van collegae wist ik dat de kwaliteit hoog was en er namen ook alumni van onze opleiding deel aan het Sport Leadership Programme. Onze sportmanagementopleiding bestaat twintig jaar, we hebben een Engelstalige variant opgezet en er zijn plannen om het portfolio in de toekomst uit te breiden met een master. Deze samenwerking geeft ons de mogelijkheid ons eigen curriculum te verrijken, bovendien biedt het een prachtig netwerk voor sportstudenten en alumni, zowel van de HvA als van andere opleidingen.”

De toegevoegde waarde is wederzijds, zo vertelt Berkhout: “De Hogeschool van Amsterdam staat met beide voeten in de sportwereld en dat sluit enorm goed aan bij de kennis en praktijkervaring van bestuurders en coaches in het Sports Leadership Programme. Bovendien heeft de HvA bachelors op het gebied van sportkunde, lichamelijke opvoeding, alo en sportmarketing. Al die kennis biedt een goede basis voor verdere ontwikkeling van het SLP. “Zowel de bachelors als het SLP zijn bezig met dezelfde actuele thema’s zoals social justice social activism, equal opportunities, diversity, managing uncertainty, international influencing & diplomacy.”

"Dit is een enorme kans voor de sportopleidingen enerzijds en de sportwereld anderzijds"

Rode draad
Hoewel het Sports Leadership Programme en de bacheloropleiding Sportkunde ver uit elkaar liggen als het gaat om het niveau van de instromende studenten, bleken de opleidingen inhoudelijk veel overeenkomsten te hebben. Boerma: “Het zijn echt verschillende niveaus en de studenten zitten in totaal verschillende levensfases, maar de vragen zijn hetzelfde. Wie ben je? Waar wil je naartoe? Wat is jouw stijl van leiderschap in dat constant veranderende sportlandschap? Wij pakken de studenten op als ze vers van de middelbare school komen en het SLP pakt ze op als ze al op een topniveau zitten in hun carrière. Daarmee behandelen we dezelfde thema’s aan beide zijden van het spectrum. Dit is een enorme kans voor de sportopleidingen enerzijds en de sportwereld anderzijds. We hebben nu samen met andere sportopleiders in Nederland een totaal palet voor sportprofessionals in verschillende fases van hun ontwikkeling.” 

SportsLeadershipProgramme-2Lakmoesproef van functioneren
Berkhout geeft voorbeelden van de problematiek waarop de opleidingen de huidige en toekomstige leiders in de sport willen voorbereiden:

“Kijk naar SLP-alumni als Merijn Zeeman en Esther Vergeer. Zij zitten nu - met alle gevolgen van de coronacrisis - in het middelpunt van de orkaan. Hoe geef je richting aan een sportorganisatie, met alle onzekerheden van deze tijd? Goed leiderschap is de lakmoesproef van je eigen functioneren. Het SLP gaat uit van de persoon zelf. Hoe geef jij daar zelf richting aan? De inhoud is ondergeschikt aan persoonlijk leiderschap. 

Het SLP is een officieel HvA-programma, ondersteund en mede uitgevoerd door het Sports Leadership Institute (in samenwerking met andere partners zoals de Universteit van Oregon (Verenigde Staten) en de Engelse Loughborough University). Berkhout: “Binnen deze samenwerking zullen we in de komende jaren meer specifieke programma’s maken, bijvoorbeeld voor amateursportbestuurders.” 

Eerste lichting
De eerste lichting van het SLP onder HVA-vlag start in januari 2021. Berkhout: “Het leuke is dat we de afgelopen anderhalf jaar steeds nieuwe aanmeldingen hebben gehad, ondanks het feit dat de opleiding stillag. Dat zegt ook wel iets over de kracht van het programma." Boerma vult aan: "We beginnen in januari met twintig deelnemers!” Hoe het er in praktische zin precies uit komt te zien in tijden van corona, kan Berkhout nog niet zeggen, maar dat het programma doorgaat is zeker. “We hebben drie scenario’s klaarliggen: volledig fysiek, blended fysiek en online, of volledig high-end online. Het is nu een mooi moment om te starten. Veel mensen zijn bezig met hun persoonlijke ontwikkeling en juist nu er veel andere dingen stilliggen, bereid zijn om een onderwijstraject in te gaan. 

"Leidinggevenden kunnen de rol van sport op de samenleving positief beïnvloeden"

NOC*NSF
Toen het Sports Leadership Programme onder Nyenrode viel, was er een samenwerkingsovereenkomst met NOC*NSF. Schuift de sportkoepel ook als partner aan nu de opleiding onder de vlag van de HvA valt? Berkhout: “We hebben verkennend contact. Zij denken er ook over na hoe we de opleiding van leiders in de sport in de breedste zin kunnen verbeteren en het zou mooi zijn als het in toekomst weer tot een samenwerking komt.”

Berkhout benadrukt het belang van sport in de samenleving en de noodzaak van een generatie leiders die de vertaalslag kan maken tussen sport en samenleving. “Zeker in deze periode wordt het belang van sport voor een gezonde samenleving steeds belangrijker. Leidinggevenden kunnen de rol van sport op de samenleving positief beïnvloeden. Daarom is het zo mooi dat door deze samenwerking het programma weer up en running is en dat het onderliggende gedachtengoed goed wordt benut. Het is meteen een uitnodiging aan NOC*NSF en aan alle onderwijsinstellingen om mee te doen met onze gezamenlijke missie om de wereld van de sport te professionaliseren.”

Voor meer informatie: Sports Leadership Programme (HvA). Bij vragen kunnen mensen contact opnemen met Jill Eekhart: j.eekhart@hva.nl 

SportsLeadershipProgramme-3

« terug

Reacties: 1

keith jones
10-11-2020

Sport is the universal language which makes leadership in this field so important. As we know, leaders inspire, influence and recognse opportunities.  Well done to AUAS, Kateligne, Bartel and the teams they are partof.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst