Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Voorbeeldige projecten die inspireren tot uitrollen lokale sportakkoorden

door: Jelle Zondag | 24 september 2020

Nederlandse gemeenten zijn op dit moment druk bezig met het opstellen en uitrollen van lokale sportakkoorden. Om hen te helpen heeft NOC*NSF een servicelijst samengesteld met inspirerende diensten die kunnen zorgen voor een duurzame en kwalitatieve uitwerking van de akkoorden. De Workshop ASM en de OldStars Opstartcursus zijn op de lijst opgenomen. Yordi Vermaat (Educational Manager van de ASM Academy) en Johan Annema (projectleider OldStars van het Nationaal Ouderenfonds) zijn trots op deze erkenning en hopen veel gemeenten te kunnen inspireren. 

NOC*NSF heeft de servicelijst opgesteld om lokale partijen inzicht te bieden in de veelheid aan sport- en beweegorganisaties en initiatieven die er in Nederland bestaan. Yordi Vermaat: “Op de lijst staan bureaus, organisaties, opleidingsinstituten en diensten die kunnen bijdragen aan de uitwerking van het Nationaal Sportakkoord. Gemeenten kunnen per thema - zoals blessurepreventie of ouderenzorg - zoeken welke partijen diensten aanbieden en wat de inhoud en de opzet van deze diensten zijn. Dat zorgt voor inzichtelijkheid en transparantie.”

Uitleg over 10 grondvormen van beweging
WorkshopASMOldstars-1Een van de diensten die op de servicelijst is opgenomen, is de Workshop ASM van het Athletic Skills Model. Vermaat: “Deze workshop is bedoeld om deelnemers te inspireren en op een andere manier na te laten denken over sporten, spelen en bewegen. De workshop is gericht op verenigingen, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen. Zij krijgen uitleg over de visie en de uitgangspunten van het ASM en de tien grondvormen van beweging die eraan ten grondslag liggen. Dit moet een katalysator zijn naar een mogelijke vervolgstap: deelname aan de cursussen ASM.” De workshops vinden plaats op locatie van de organiserende partij en kosten 850 euro.

De Opstartcursus OldStars die het Nationaal Ouderenfonds en het ASM in samenwerking ontwikkelden, staat eveneens op de lijst van NOC*NSF. Ook deze cursus is vooral bedoeld als kennismaking en inspiratie. Johan Annema: “De OldStars Opstartcursus is een laagdrempelige basiscursus. De cursus is bedoeld voor mensen die starten met het begeleiden van ouderen, maar daarin nog niet veel opleiding hebben. Bijvoorbeeld vrijwilligers van sportverenigingen of buurtsportcoaches die informatie willen krijgen over OldStars en het ASM. Zij krijgen via de opstartcursus tools aangereikt om deze doelgroep te begeleiden. De opstartcursus dient daarmee als kennismaking met verantwoord bewegen door ouderen en kan een inleiding zijn voor de ASM-OldStars trainerscursus.”

"Het is erg belangrijk dat ouderen in beweging komen en blijven en via de sport onderdeel blijven van de samenleving"

Ouderenthema's prominent
De servicelijst van NOC*NSF moet zorgen voor een duurzame en kwalitatieve uitwerking van het Nationaal Sportakkoord. De Workshop ASM en OldStars Opstartcursus dragen daar volgens Annema en Vermaat beiden een steentje aan bij. Annema: “Het is mooi dat ouderenthema’s een prominente plek hebben gekregen in het sportakkoord. Het is erg belangrijk dat ouderen in beweging komen en blijven en via de sport onderdeel blijven van de samenleving. Doordat wij op de lijst staan, kunnen gemeenten daar nu meer gericht beleid op gaan voeren. Zij krijgen mogelijkheden aangereikt om kader op te leiden en kennis te maken met OldStars-sport. 

WorkshopASMOldstars-2Vermaat vult aan: “Wij zijn ervan overtuigd dat de Workshop ASM bijdraagt aan de gezondheid, fitheid en prestaties van sporters op alle niveaus en van alle leeftijden. Uit onderzoek blijkt dat veel sporters die tijdens hun carrière weinig blessures hebben gehad, zoals Roger Federer, vroeger vaak aan veel verschillende sporten hebben gedaan. Deze structuur in bewegingsvariatie is ook een belangrijk uitgangspunt van het ASM, waarmee onze workshop bijdraagt aan thema’s als blessurepreventie en gezondheid. Bovendien kan beoefening van veel verschillende sporten – ‘donorsporten’ – de prestaties in de ‘doelsport’ verbeteren.”

Vermaat en Annema verwachten dat opname op de servicelijst van NOC*NSF een stimulerende werking zal hebben op hun inspanningen. Annema: “Vrijwilligers van sportverenigingen en beweegprofessionals krijgen de kans om kennis te maken met OldStars en ASM. Zij kunnen hun kennis vergroten van verantwoord bewegen en bewegen van ouderen. Op deze manier zal de uitvoering van het Sportakkoord gestimuleerd worden.”

Voor meer informatie: ASM Academy en cursussen Ouderenfonds

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst