Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe eredivisieclub maakt Haagse basketbalpotentie waar

door: Jelle Zondag | 10 september 2020

Den Haag barst van de sportverenigingen en mag zich in 2022 European Capital of Sport noemen. Opmerkelijk genoeg had de stad echter nog geen basketbalvereniging op het hoogste niveau. Daar komt nu verandering in. The Hague Royals ontving eind augustus een licentie om aankomend seizoen in de Dutch Basketball League te spelen. Volgens voorzitter Mart Waterval heeft de nieuwe club veel potentie.

TheHagueRoyals-1bHet plan om een Haagse eredivisiebasketbalclub op te richten kwam twee jaar geleden op gang, toen een groep van acht Hagenaars en Hagenezen bij elkaar kwam. “Wij zijn hele verschillende types: een advocaat, een brandweerman, een hovenier en een ict-projectontwikkelaar”, karakteriseert Mart Waterval zijn medeoprichters. “Wat wij delen is onze passie voor basketbal. Wij begrepen niet dat er geen topbasketbal was in onze stad. Basketbal is een mooie, spectaculaire sport die past bij een internationale stad als Den Haag. Op straat en op pleintjes wordt ook veel gespeeld, dat zie je als je door de stad fietst. De potentie voor de sport was volgens ons enorm.”

'Wij gaan het nu doen'
De timing van de oprichters was gunstig. Op de locatie van het voormalige ADO-stadion werd in 2017 Sportcampus Zuiderpark opgeleverd, een multifunctioneel sportcomplex waarop alle noodzakelijke voorzieningen aanwezig zijn. Waterval: “De sporthal is een ideale hal die vraagt om topsportbasketbal. Alle ingrediënten voor een stabiele, topbasketbalclub zijn er. Wij gaan het nu doen.”

The Hague Royals moest een sluitende begroting voorleggen

Om in aanmerking te komen voor een licentie voor de Dutch Basketball League (DBL) moest The Hague Royals aan een aantal voorwaarden voldoen. De aanvankelijke eis om een begroting van 300.000 euro rond te krijgen, werd door de basketbalbond losgelaten, omdat dit – ook voor bestaande DBL-clubs – door de coronacrisis onhaalbaar bleek. The Hague Royals moest nu een sluitende begroting voorleggen, om aan te tonen dat ze voldoende budget heeft om zaken als spelers, coaches, kleding, de zaalhuur en een bus voor uitwedstrijden te bekostigen. Ook moest de organisatie op orde zijn en werden de faciliteiten begin augustus als eredivisiewaardig gekeurd. 

TheHagueRoyals-2Behoefte aan topbasketbal
Om de operationele kosten te dekken, startte de club in juli een crowdfundingcampagne. Daarmee werd zo’n 11.000 euro binnen gehaald. De campagne laat volgens Waterval de betrokkenheid van de fans bij de club zien. “Zo’n 200 tot 250 mensen droegen bij aan de campagne. Dat laat zien dat er in Den Haag een community is die behoefte heeft aan topbasketbal. Het geld dat we hebben opgehaald, is een steuntje in de rug, maar laat vooral zien dat wij een serieuze achterban hebben.”

De financiële basis van The Hague Royals wordt vooral gelegd door de businessclubleden, waarvan er zich inmiddels een dertigtal hebben aangemeld. Ook zij vormen volgens Waterval bewijs van het draagvlak van de club. “Een deel van de bedrijven meldde zich zelf aan, zonder dat wij contact met hen hadden opgenomen. Dat laat zien dat de behoefte aan een topbasketbalclub in Den Haag groot is. Businessclubleden krijgen de kans om zelf mee te bouwen aan de ontwikkeling van de club. Dat spreekt aan.” Om, in de woorden van Waterval, next level te gaan en financieel door te groeien, is de club nog op zoek naar een hoofdsponsor, die zichtbaarheid krijgt op de kleding en in de hal.

De voorbereidingen op het nieuwe seizoen, dat start op 3 oktober, gaan ondertussen onverdroten voort

Commitment gemeente
De voorzitter benadrukt dat de club vrijwel geheel op eigen kracht is opgezet. De gemeente Den Haag investeert in de faciliteiten op Sportcampus Zuiderpark, maar wacht verder vooralsnog af. Waterval: “Wij willen graag dat de gemeente zich aan ons project committeert, mede als een signaal aan de businessclubleden. Maar financieel is dat tot dusver moeilijk.” De voorbereidingen op het nieuwe seizoen, dat start op 3 oktober, gaan ondertussen onverdroten voort. Met hulp van de gemeente en de veiligheidsregio ontwikkelt de club momenteel een veiligheidsprotocol, om zoveel mogelijk fans bij de wedstrijden te kunnen toelaten. 

Al voordat de licentie binnen was, wist The Hague Royals Bert Samson vast te leggen als coach. Waterval: “Bert gelooft in ons project, ziet de potentie. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de samenstelling van het team.” 

TheHagueRoyals-3Streven naar stabiele club
De ambities van de nieuwe club zijn volgens de voorzitter simpel. “Wij willen groeien als organisatie, technisch en organisatorisch. De coach heeft als doel gesteld om de tweede seizoenshelft beter te presteren dan de eerste. Als beginnende club is het al goed als we geen laatste worden. Natuurlijk willen we presteren, maar het is belangrijk om niet te hoog van de toren te blazen en te bouwen aan een stabiele club die er is voor de lange termijn, en niet voor één of twee seizoenen.”

Op langere termijn reiken de doelstellingen van de club verder. “Wij willen ook een maatschappelijke functie hebben en het verschil maken voor de stad. In de wijken rondom de campus gebeurt veel op basketbalgebied, bijvoorbeeld op de pleintjes en op scholen. Daaraan willen wij een bijdrage leveren. Verder is de DBL op dit moment aan het kijken naar de opzet van een BeNeLiga. The Hague Royals moet daar met goed fatsoen aan kunnen meedoen.” 

Voor meer informatie: www.thehagueroyals.nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst