Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Leidse miljoenen vooral naar breedtesport, ZZ leiden wil groter

door: Frank Molema | 27 augustus 2020

De gemeente Leiden wil de breedtesport een forse impuls geven. Daarom bouwt de stad voor 60 miljoen euro twee nieuwe sportaccommodaties zodat meer Leidenaars gestimuleerd worden gezond te leven. Maar niet iedereen staat te juichen bij de plannen. 

Het eerste nieuwe sportcomplex in Leiden komt te liggen op het oude sportpark tussen zwembad De Vliet en de Voorschoterweg. Sporters uit Leiden en omgeving kunnen er straks onder meer schaatsen op een baan van 250 meter, ijshockeyen, curlen en shorttracken. Ook worden twee zwembaden gebouwd, waarvan de grootste geschikt is voor internationale waterpolowedstrijden. De omgeving rondom het complex moet uitnodigen tot hardlopen, crossfit, voetballen en andere buitensporten. 

Leiden-1Aandacht voor duurzaamheid
Het enkele honderden meters verderop gelegen tweede complex bestaat uit gestapelde sporthallen voor onder meer basketbalploeg ZZ Leiden, uitkomend in de eredivisie, met plek voor zo’n 2.000 toeschouwers en incidenteel te verruimen tot 2.400. Ook is er ruimte voor horeca, fysiotherapie en onderwijs. Volgens de gemeente Leiden is er veel aandacht voor duurzaamheid in de nieuwe gebouwen en moeten de complexen in het najaar van 2022 klaar zijn voor gebruik. 

"Sport zorgt voor gezondheid, sociale cohesie en geeft de kans mee te doen in de wijk"

Sportwethouder Paul Dirkse van de gemeente Leiden vindt dat het hoog tijd is om de huidige faciliteiten te moderniseren. De huidige ijshal en de Vijf Meihal zijn al tientallen jaren oud, constateert hij. “Vervanging is daarom hard nodig. Daarnaast is Leiden een stad in beweging. Je ziet dat sport en bewegen een plek midden in het beleid heeft gekregen. Sport zorgt voor gezondheid, sociale cohesie en geeft de kans mee te doen in de wijk. Ook groeit de stad en moeten we de voorzieningen laten meegroeien. We denken hier zeker twintig tot dertig jaar plezier van te hebben.” 

Gemeenschapsgeld
De wethouder schat dat de gemeente met de nieuwe complexen meer dan 100.000 mensen kan bedienen. Onder meer sportverenigingen, onderwijs- en gezondheidsinstellingen, de Leidse Sportfederatie (LSF) en Stichting Topsport Leiden waren betrokken bij de plannen. De bouw wordt betaald van gemeenschapsgeld.

Bij de totstandkoming van de plannen kwam LSF op voor de belangen van de Leidse sport. Uit onvrede over de manier waarop LSF de Leidse sport bij de gemeente vertegenwoordigde, kwam in maart 2019 de Verenigde Sport Leiden voor het eerst bijeen. Door woordvoerder Ramses Braakman werd onder meer een gebrek aan samenwerking tussen de betrokken partijen geconstateerd. Niet alleen tussen de LSF en haar achterban, ook tussen sportverenigingen onderling. Mede daardoor zijn verenigingen in de plannen te veel buitenspel gezet, zei Braakman vorig jaar tegen Sport Knowhow XL.

Leiden-2Lobby gaat te ver
Algemeen bestuurslid en oud-voorzitter Rolf Marselis van LSF is het niet eens met de kritiek van Braakman. Het is niet de rol van de LSF om te lobbyen bij de politiek, vindt hij. Marselis: “Wij behartigen de belangen van de sport in het algemeen, maar een lobby vind ik te ver gaan. Dat had de sport zelf beter moeten organiseren.” 

Braakman laat weten dat er ondertussen goede gesprekken zijn gevoerd met de LSF en dat de kou uit de lucht is. LSF en Braakman, tevens sponsor van ZZ Leiden en voorzitter van de Dutch Basketball League, zijn het er wel over eens dat in de nieuwe complexen de ijsbaan te klein is. Hetzelfde geldt voor de topsporthal voor ZZ Leiden, waar de eredivisionist zijn ambities niet zou kunnen waarmaken. “Een gemiste kans”, aldus de ondernemer. “Je kan dit maar één keer goed doen. Het is nu eigenlijk alleen een herbouw van wat er al is. Dat vind ik jammer. ” 

"Je kunt het eigenlijk nooit iedereen naar de zin maken” 

Kritiek
Wethouder Dirkse pareert de kritiek met de opmerking dat hij sporten ‘voor iedereen mogelijk wil maken’. “Dat betekent zo laagdrempelig mogelijk”, zegt Dirkse. “Waar het kan, wil je topsport mogelijk maken. ZZ Leiden kan straks in een mooiere omgeving basketbal spelen. Het is weliswaar niet op Europa Cup 1-niveau, maar de vraag is ook of je dat met gemeenschapsgeld moet realiseren. Doe je dat wel, dan moet je dat aan de belastingbetaler kunnen uitleggen. Je kunt het eigenlijk nooit iedereen naar de zin maken.” In de nieuwe hal kunnen overigens wel andere Europese wedstrijden worden gespeeld.

Ook op topniveau langebaanschaatsen is straks niet mogelijk in Leiden. De baan van 250 meter is niet lang genoeg. “Het kan altijd groter, dat ben ik met de criticasters eens”, zegt Dirkse. “Maar als ik al hoor dat Thialf problemen heeft om de exploitatie rond te krijgen… het moet wel realistisch blijven. Het gaat er mij om dat we Leidenaren in beweging krijgen, bijdragen aan een gezonde stad, de verbinding maken met het onderwijs en talenten kunnen ontwikkelen. Als je de nieuwe Kjeld Nuis wil worden, kun je het schaatsen hier ontdekken en leren en maak je de overstap naar een 400 meter baan als je richting de top gaat.”

Leiden-3Geen co-financiering
De LSF vindt het erg teleurstellend dat het niet is gelukt om een langere baan te realiseren. Om dit voor elkaar te krijgen, hoopte de gemeente Leiden dat Katwijk en Alphen aan den Rijn zouden meebetalen, omdat ook zij van de voorziening zouden profiteren. “Maar dat is niet gelukt”, zegt Marselis van de LSF. “Onbegrijpelijk. Natuurlijk komt er nu best een aardige voorziening. Voor ijshockey, curling en shorttrack is het prima, maar voor langebaanschaatsen is het erg teleurstellend dat de regio niet heeft meebetaald.”

De gemeente Leiden wil in 2021 beginnen met de bouw van de complexen. Op 28 augustus  start echter eerst nog  de Europese aanbesteding voor aannemers voor een ijshal en een combibad. Begin 2021 volgt die voor het het indoor sportcentrum.

Voor meer informatie over de aanbesteding van de nieuwe Leidse accommodaties: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst