Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Challenges moeten Utrecht op kaart zetten als sportieve talentstad

door: Leo Aquina | 13 augustus 2020

Uit het motto spreekt de nodige ambitie: ‘Utrecht, dé sportieve talentstad van Nederland.’ Begin juli voegde Utrecht het deelakkoord ‘topsport en talentontwikkeling’ toe aan het lokale sportakkoord, dat een jaar eerder in de Domstad werd gesloten tussen meer dan honderd partijen. Keiharde afspraken hebben de deelnemende partijen niet gemaakt in het deelakkoord, maar de gemeente heeft wel geld vrijgemaakt om samenwerking te stimuleren door middel van zogenaamde ‘challenges’. Amarens Genee, adviseur topsport en talentontwikkeling in dienst van SportUtrecht, moet de kar trekken.

UtrechtTopsport-1Waarom wil Utrecht zich eigenlijk profileren op het gebied van topsport en talent? Amarens Genee: “We zetten in op positieve sportontwikkeling. We willen jeugdsporters breed motorisch scholen, want op die manier gaan zij een gezond en actief leven tegemoet. Bovendien doe je in de sport vaardigheden op die ook op andere plekken in de maatschappij nuttig kunnen zijn en natuurlijk is topsport een inspiratiebron voor het grote publiek.” 

De afgelopen weken bleek aan de hand van voorbeelden uit de turnwereld dat er ook veel mis kan gaan bij het ontwikkelen van topsporttalent. Wordt er binnen het Utrechtse sportakkoord aandacht besteed aan een veilig sportklimaat? Genee: “Dat wordt niet expliciet genoemd in het deelakkoord topsport, maar wel in deelakkoord positieve sportcultuur. Bovendien heeft SportUtrecht veel aandacht voor een veilig sportklimaat en leiden wij meerdere keren per jaar vrijwilligers op tot vertrouwenscontactpersoon. Het is een thema dat speelt en dat je ook terug ziet komen in programma’s voor coaches en sporters.”

Drie subthema’s
Welke afspraken zijn er precies gemaakt in het deelakkoord topsport en talentontwikkeling? “De ambitie om van Utrecht dé sportieve talentstad van Nederland te maken is opgesplitst in drie subthema’s”, legt Genee uit. “Ten eerste: het versterken van het Talentsportklimaat, waarin het Utrecht Talent Center. een centrale rol speelt. Ten tweede willen we de sporttechnische bagage van de trainers vergroten. Dat kan door middel van opleidingen, intervisie of de inzet van experts. Het samenbrengen van de juiste partijen is daarbij belangrijk. Ten derde willen we de clubs zelf versterken en daarbij moet je vooral denken aan kennis en innovatiekracht, bijvoorbeeld door het opstellen van een integraal plan voor de jeugdopleiding.”

"Op die manier dragen we bij aan de doelstellingen van het Sportakkoord; door te verbinden, kennis te delen, en nieuwe initiatieven aan te wakkeren”

Hoewel het geen direct voortvloeisel is uit het deelakkoord topsport en talentontwikkeling sluit de Talentendag van Utrecht Talent Center op 27 september er wel goed bij aan. Genee organiseert de dag alweer voor de tweede keer: “Op deze dag staat het talent centraal en komen de verschillende (top)sportdisciplines bijeen. Met ouders en trainers verkennen we hoe we het talentontwikkelingsklimaat kunnen verbeteren en we geven trainers kennis mee op specifieke thema’s, zoals de zelfregulerende sporter en fysieke belastbaarheid. Op die manier dragen we bij aan de doelstellingen van het Sportakkoord; door te verbinden, kennis te delen, en nieuwe initiatieven aan te wakkeren.”

Challenges
Het werk van Genee bestaat vooral uit het leggen van verbindingen. “In mijn functie bij SportUtrecht ondersteun ik verenigingen bij het ontwikkelen van topsportprogramma’s voor de jeugd. Ik kom dus veel bij de verenigingen. Daarom weet ik goed waar verenigingen behoefte aan hebben. Vervolgens probeer ik contact te leggen met commerciële en andere partijen die een rol willen spelen.” 

UtrechtTopsport-2Het belangrijkste instrument om verenigingen te stimuleren bij het ontwikkelen van topsporttalent zijn de challenges. Genee: “Iedere Utrechtse sportaanbieder kan één keer per jaar een eenmalig bedrag van 750 euro aanvragen om een idee of activiteit op te zetten die bijdraagt aan het versterken van topsport en talentontwikkeling in Utrecht. Het is mijn rol om verenigingen te stimuleren een aanvraag te doen.”

Veel geld is het niet, 750 euro. Een voetbalclub zou er twee pupillentrainers voor kunnen opleiden bij de KNVB. “Het is inderdaad geen groot bedrag, maar je moet het echt zien als een impuls”, legt Genee uit. “En je kunt best veel met dat bedrag. Als een club bijvoorbeeld meer wil doen met video-analyses, zou je er apparatuur mee kunnen aanschaffen. Je zou er ook software voor kunnen kopen om een sportervolgsysteem op te zetten, of materialen voor krachttraining. Daar komt bij dat je naast die 750 euro ook mijn steun en inzet krijgt om de investering goed te laten landen, dus het kan een behoorlijke impuls zijn voor de club.”

Aanvraag topsportchallenges
Genee vertelt dat er al twee topsportchallenges zijn aangevraagd: “De basketbaldames van BC Utrecht Cangeroes zijn gepromoveerd naar de Eredivisie en de club wilde in het kader van die promotie de topsport loskoppelen van de breedtesport. De subsidie wordt daar gebruikt voor advies bij het opzetten van een nieuwe organisatiestructuur. De tweede aanvraag kwam van UBALL, de Utrechtse basketball academy, die de subsidie willen besteden aan een opleidingsdag voor het kader aan het begin van het seizoen.” 

"Op dit moment wordt gewerkt aan een aanvraag van veertien verenigingen die samen met onderwijspartners een plan ontwikkelen voor gezamenlijke kaderontwikkeling"

Naast de challenges van 750 euro die per sportaanbieder en zonder co-financiering kunnen worden aangevraagd, is er ook ruimte voor een zogenaamde challenge alliantie-aanvraag. “Voor alle thema’s in het sportakkoord is per ronde 55.000 euro beschikbaar”, vertelt Genee. “Er zijn ieder jaar drie aanvraagrondes voor subsidies uit die pot en vanuit het deelakkoord topsport is er jaarlijks ruimte voor één aanvraag. Het gaat hier altijd om projecten met meerdere aanvragers en er moet sprake zijn van cofinanciering. Op dit moment wordt gewerkt aan een aanvraag van veertien verenigingen die samen met onderwijspartners een plan ontwikkelen voor gezamenlijke kaderontwikkeling.”

Op welke manier worden de resultaten van het sportakkoord gemeten? Genee: “De USBO Sport en Society voert een monitoring uit en houdt zo in de gaten wat het sportakkoord teweegbrengt. Bovendien hebben we periodiek overleg met de trekkers van de andere thema’s waarin we partijen zoveel mogelijk proberen te verbinden. We willen er vooral voor zorgen dat zoveel mogelijk partijen aanvragen doen om zoveel mogelijk Utrechters hiervan te laten profiteren.”

Voor meer informatie: Utrechts Sportakkoord 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst