Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Gemeenten, Rijk én buurtsportcoach profiteren van nieuwe tool

door: Frank Molema | 13 augustus 2020

Team Sportservice werkt samen met Techonomy aan een nieuwe monitoringstool voor buurtsportcoaches. Met de feedback die hieruit komt, kunnen buurtsportcoaches hun werk optimaliseren, terwijl ook gemeenten en het Rijk er hun voordeel mee doen. “Deze tool helpt buurtsportcoaches aan vertrouwen te winnen”, zegt Enrico Damo van Team Sportservice. 

Team Sportservice heeft al enkele jaren de wens om meer inzicht te krijgen in het werk van de buurtsportcoach. Daarvoor ontwikkelde het eerder een feedback- en verbetercyclus, waarbij de feedback werd opgehaald door studenten en de data werden verwerkt in Excelsheets. “Maar het zou prachtig zijn als we de rapportagevorming en dataverzameling kunnen automatiseren, zodat we het makkelijk kunnen uitrollen in alle gemeenten waar we de uitvoering van het sportbeleid verzorgen”, zegt Enrico Damo van Team Sportservice.

“Waar zij naar op zoek waren, waren wij al mee bezig” 

Aanbesteding monitoringstool
Om die reden zocht Team Sportservice de samenwerking met digitaal expert Techonomy. Niet veel later kwam het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toevallig met een aanbesteding voor een monitoringstool voor buurtsportcoaches, die werd gewonnen door Team Sportservice en Techonomy. Damo: “Waar zij naar op zoek waren, waren wij al mee bezig.” 

BSC-tool-1De monitoringstool wordt tot en met februari volgend jaar getest in dertig gemeenten, variërend van groot tot klein. Daarna kunnen andere gemeenten de tool een jaar lang gratis gebruiken dankzij een bijdrage van het ministerie. Vervolgens wordt het een betaalde tool waarmee de doorontwikkeling bekostigd kan worden. Het toekomstige prijskaartje voor een gemeente wordt deels afhankelijk van de hoeveelheid buurtsportcoaches die hiervan profiteren, om het zo ook voor kleine gemeenten laagdrempelig te houden.

Variatie in uitvoering
De gemeenten nemen sinds 2008 deel aan de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC), waarmee ze buurtsportcoaches kunnen inzetten. Omdat gemeenten de regeling verschillend gebruiken, bestaat er veel variatie in de uitvoering. Monitoring en evaluatie van de inzet van buurtsportcoaches is daarom een uitdaging. 

"Wat levert zo’n buurtsportcoach nou op, vragen mensen zich af"

Met het Buurtsportcoach Kompas moet dit makkelijker worden. De huidige BRC-monitor van het Mulier Instituut lijkt hiermee zijn langste tijd te hebben gehad, maar dat is een misverstand, zegt Damo. “De BRC-monitor blijft gewoon bestaan. Het indienen ervan kan ook heel eenvoudig via de nieuwe tool, die gemakkelijk in het gebruik moet zijn. Het Mulier Instituut is - samen met andere belanghebbenden zoals Kenniscentrum Sport & Bewegen en Vereniging Sport en Gemeenten - bovendien betrokken bij de ontwikkeling van het Buurtsportcoach Kompas.”

BSC-tool-2Van het Buurtsportcoach Kompas moeten meerdere partijen profiteren. Damo hoopt dat buurtsportcoaches met het inzicht uit deze tool gerichter en planmatiger keuzes maken. “Soms wordt sceptisch gereageerd op een buurtsportcoach. Wat levert zo’n buurtsportcoach nou op, vragen mensen zich af. Het is lastig om die vraag met feiten te beantwoorden; het wordt dan een meningencircus. Deze tool gaat buurtsportcoaches helpen aan vertrouwen te winnen. Ze krijgen de bevestiging van wat wel en niet werkt en weten op die manier welke methode ze vaker wel of niet moeten inzetten.” 

Effectiviteit gemeentelijk beleid
Gemeenten en het Rijk doen eveneens er hun voordeel mee. “De gemeenten kunnen zo de effectiviteit van hun beleid evalueren. Met de rapportages die voortvloeien uit deze tool is het bovendien makkelijk verantwoording afleggen aan de gemeente. Voor het Rijk is het zinvol omdat het op dit moment weinig zicht heeft op de ervaren effectiviteit van buurtsportcoaches. Het wordt in zoveel gemeenten verschillend gebruikt. Als op grote schaal met deze tool gewerkt wordt, kan je data verzamelen die wat zeggen over de opbrengst van de regeling in zijn geheel en de verschillende rollen en verschijningen van de buurtsportcoach. Dat is heel mooi.” 

Team Sportservice geeft aan dat uit de feedback die het krijgt nuttige informatie wordt gehaald. Zo werd bij het opstarten van een activiteit voor mensen psychische klachten duidelijk dat je slechts twee mensen bindt wanneer je spreekt met tien. Een belangrijke aanpassing is daarom de voorwaarde dat vanaf 2020 een activiteit alleen gestart wordt als er een goede samenwerking is met een maatschappelijke partner die kan helpen bij het vinden en binden van deelnemers.

“De buurtsportcoach is het middelpunt, deze tool moet het werk van hem of haar verrijken, op een leuke manier"

3 niveaus dataverzameling
De tool gaat zich volgens Team Sportservice richten op drie niveaus van dataverzameling: ‘aantallen’, ‘doe ik het goed’ en ‘doe ik het goede’. De data worden verzameld door de buurtsportcoach. Bij ‘doe ik het goed’ krijgt de buurtsportcoach een spiegel voorgehouden. Was de begeleiding, locatie en tijdstip goed? Bij ‘doe ik het goede’ wordt de vraag gesteld of de buurtsportcoach nut heeft gehad. Draagt een buurtsportcoach bij aan het dagelijks functioneren? Geven bijvoorbeeld ouderen aan dat hun conditie toeneemt en dat het helpt bij het tuinieren en boodschappen doen? 

“De buurtsportcoach is het middelpunt”, benadrukt Damo. “Deze tool moet het werk van hem of haar verrijken, op een leuke manier. Gebruiksvriendelijkheid is essentieel. Dankzij de tool weet een buurtsportcoach straks of zijn aanpak heeft gewerkt, of dat hij in een volgende ronde wellicht een aanpassing moet doen. In zijn totaliteit gaan we hiermee invloed hebben op het werk van de buurtsportcoach.” 

Voor meer informatie: Buurtsportcoach Kompas geeft inzicht voor effectiever sportbeleid

BSC-tool-3

« terug

Reacties: 2

Lonneke Boel
14-08-2020

Mooie ontwikkeling! Ik vraag me wel af: wordt er ook iets aangeboden aan de BSC's als ze iets niet 'goed' doen? 

Gr. Lonneke Boel 

Enrico Damo
17-08-2020

Beste Lonneke,

Het doel van Buurtsportcoach Kompas is om inzicht te geven in je werkzaamheden. Het is puur een monitoring en rapportagetool. Het geeft geen waarde-oordeel of begeleiding. Doe ik het goed & doe ik het goede zijn meer bedoeld om te verduidelijken op welke niveau's de informatie verzameld kan worden. Simpel voorbeeld: als er wordt teruggegeven dat de locatie of tijdstip niet ideaal was, dan is het uiteindelijk aan de buurtsportcoach/werkgever zelf om daar iets mee te doen.

Dank en groet,

Enrico Damo
 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst