Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Esports en urban sports brengen werelden bijeen in Rotterdam

door: Leo Aquina | 25 juni 2020

‘Van de straat’ is de titel van de beleidsnota urban sports 2018-2021. Dat is voor verschillende uitleg vatbaar, zegt Johan van Herpen met een knipoog. Van Herpen heeft als beleidsadviseur sport bij de Gemeente Rotterdam urban sports en esports in zijn portefeuille. “Het trekt allebei doelgroepen die zich niet of minder aangetrokken voelen tot de traditionele sporten en dat biedt kansen als het gaat om beweegparticipatie”, legt Van Herpen uit. Rotterdam mikt erop esports-hoofdstad van Nederland te worden. Begin juni strikte de stad daarom mCon esports, dat daarmee het eerste esports-team is dat zich verbindt aan een stad. 

Discussie is er wel geweest over aandacht voor esports vanuit de gemeentelijke sportafdeling. Pas in 2017 was dat voor het eerst aan de orde. Natuurlijk waren er eerder wel al grote esport-evenementen in de stad georganiseerd. Ahoy’ was al in 2016 gastheer van een groot League of Legends-kampioenschap. Dat stond allemaal los van de gemeente, maar het zaadje was gepland. Van Herpen herinnert zich nog het moment dat esports eerst op zijn afdeling werd besproken: “Rotterdam heeft een subsidieprogramma voor projecten die de stad verder kunnen helpen: CityLab010. In 2017 klopte House of Esports daar aan. Dat kreeg subsidie omdat het innoverend was. Op dat moment was het echter nog geen onderwerp voor de sportafdeling.”

Rotterdam-1Rauw en dynamisch
Dat laatste veranderde toen Van Herpen aan de slag ging met de beleidsnotitie voor urban sports. Van Herpen: “Daar wisten we eigenlijk ook niets van, maar het sloot wel aan bij de trend van ongeorganiseerd sporten, bovendien spreekt het veel jongeren aan. Het past bij Rotterdam, rauw, dynamisch. Esports werd ook opgenomen in die beleidsnota. “Als gemeente sluiten we aan bij de maatschappelijke kant”, zegt Van Herpen. “We kijken hoe we esports met beweging kunnen combineren. Het gaat ons om verantwoord gamen. Veel ouders kijken er negatief tegenaan en zeggen tegen hun kinderen dat ze maar beter buiten kunnen spelen. Wij willen natuurlijk ook niet dat het in disbalans raakt, maar we hebben ook oog voor de kracht van esports: het ontwikkelen van vaardigheden en het inzetten van je competenties: het gaat om reactiesnelheid; beslissingen nemen onder druk; je leert samenwerken in teamverband en het is ook nog eens goed voor je Engels.”

"Naast het bij elkaar brengen van ouders en kinderen, denkt de gemeente Rotterdam ook dat esports een bijdrage kan leveren aan de sportvereniging van de toekomst"

Het ministerie van VWS riep Rotterdam vorig jaar uit tot Living Lab als het gaat om esports. Van Herpen: “Ouders zijn altijd geïnteresseerd in hun kinderen en voor die kinderen maken games een groot deel uit van het leven. Daar weten die ouders vaak weinig van. Die twee werelden willen we bij elkaar brengen.” Naast het bij elkaar brengen van ouders en kinderen, denkt de gemeente Rotterdam ook dat esports een bijdrage kan leveren aan de sportvereniging van de toekomst. In het Living Lab werken we samen met een consortium van kennisinstellingen, het bedrijfsleven, Ahoy’, House of Esports, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport en Rotterdam Topsport. We hebben daar twee doelstellingen bij. Enerzijds willen we kijken wat werkt en wat niet en anderzijds willen we kijken hoe we de dingen die goed werken kunnen opschalen voor heel Nederland. We zitten nu in de start van de uitvoering.”

'Zomer van de esports'
Experimenten waar Van Herpen op doelt, zijn bijvoorbeeld een esoccer kampioenschap tussen verschillende bestaande voetbalverenigingen. “Ook dat is een manier om de verschillende werelden bij elkaar te brengen”, aldus Van Herpen. Dit jaar staat in Rotterdam de 'Zomer van de esports' op het programma. “Vanwege coronamaatregelen kunnen grote bijeenkomsten niet doorgaan, wat jammer is omdat juist ook bij esports het sociale aspect en het samenzijn echt meerwaarde heeft. Aan de andere kant is het voordeel van esports dat je het ook op afstand kan doen, en we organiseren ook veel online evenementen. Er komt bijvoorbeeld een minecraft-server waar kinderen mee kunnen bouwen aan Rotterdam en we willen ook volwassenen erbij betrekken, bijvoorbeeld met een Swift-evenement.”

Rotterdam-2De ambitie om esports hoofdstad van Nederland te worden is al aardig op stoom. De verbinding van mCon esports moet daaraan bijdragen, al is daar vooralsnog nog geen concrete invulling aangegeven. “We weten nog niet precies wat we samen gaan doen”, aldus Van Herpen. “mCon heeft voor Rotterdam gekozen vanwege het DNA van de stad, jong, dynamisch en innovatief. En als stad laten wij op deze manier zien dat we esports serieus nemen.” Dat laatste blijkt ook uit de esports-evenementen in de stad, zoals DreamHack Rotterdam 2019. De verhoudingen liggen op dat gebied anders dan in 2016, toen Riot Games huur moest betalen aan Ahoy’. Van Herpen: “Tegenwoordig moet je betalen voor een groot esports-evenement. Het levert een stad veel op als het gaat om citymarketing en bijvoorbeeld hotelovernachtingen.”

Gezonde leefstijl
Hoewel esports en urban sports op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben, vindt Van Herpen het wel logisch dat esports in de beleidsnotitie over urban sports is opgenomen. “Bij urban sports moet je bijvoorbeeld denken aan skateboarden, freestyle BMX-en, freerunning, maar ook 3x3 basketbal. De link met esports zit vooral in de lifestyle eromheen. Het draait vaak om kleding, muziek, appearance, in sociaal opzicht zijn er veel overeenkomsten. Ook van die link kun je gebruik maken om esports als stimulans te gebruiken voor fysieke sport en beweging en een gezonde leefstijl.”

Voor meer informatie: Beleidsnota urban sports 2018-2021 'van de straat' en/of Primeur in Nederlandse esports: mCon esports gaat Rotterdam vertegenwoordigen

Rotterdam-3

« terug

Reacties: 1

kees van zanten
14-07-2020

Ook in mijn gemeente, Hardenberg, zien we een positieve ontwikkeling rondom Urban Arts&Sports. Mooi om daarom dit beleidsstuk te lezen. En gelijk als in Rotterdam voren wij de discussie over Esports. Moeten we dat nu wel of niet ondersteunen. We hebben programma's die jongeren willen stimuleren om fysiek te bewegen (en dan niet alleen de fijne motoriek ) en fysiek te socialiseren (anders dan via een beeldscherm). Te meer omdat gameverslaving, houding en schermogen als enieuwe gevaren voor de gezondheid worden beschouwd.

Vinden we Esports alleen interessant als er aan "sports" wordt gedaan in de game? In games als Call of Duty en Fortnite spelen teams ook om te winnen en worden competenties gevraagd,

Misschien is het ook niet zo ingewikkeld en is het meer een discussie die ook voor het electronische tijdperk al gevoerd werd: wanneer is er sprake van een spel en wanneer wordt het sport. (https://presmarymethuen.org/nl/dictionary/what-is-the-difference-between-game-sports-and-play/) Kijk naar darts: eerst een spel en nu (top)sport. In Hardenberg is vissen sport nr. 2 en was de Nederlands kampioene Sjoelen ooit sportvrouw van het jaar. Er is meer dan 25 keer een NK stratego georganiseerd en de wereldkampioen Monopoly gaat met €20.580 naar huis.

Zoals de beleidsnotitie stelt is er veel belangstelling voor Esports, zowel actief als passief. Het heeft daarom een enorm marktpotentieel. Ook Nederlandse BVO's zien het belang in van een FIFA Esport competitie. Is dat dan vanuit een commercieel standpunt of verwacht men er betere voetballers door te krijgen op het veld? 

Ik ben dus ook benieuwd of ESports een "echte" sport wordt. De vraag is dan "dankzij" of "ondanks" de steun van gemeentelijk sportstimuleringsbeleid

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst