Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Geld staat niet voorop bij Trust Soccer Management

door: Leo Aquina | 11 juni 2020

Trust Soccer Management wil profvoetballers en jeugdspelers begeleiden vanuit het hart en niet alleen met dollartekens in de ogen. Milano Koenders is de drijvende kracht achter het nieuw opgerichte managementbureau. Hoewel de oud-voetballer de zaakwaarnemers die hem in zijn carrière hebben begeleid niet tekort wil doen, denkt hij zelf toch iets toe te kunnen voegen. "Persoonlijke begeleiding en mental coaching zijn enorm belangrijk", aldus Koenders, die met Romario Sabajo, Gregory Martin, Mantis Kuik en Andries van Moorselaar een divers samengesteld team om zich heen heeft verzameld.

TrustSoccerManagement-1Voetbal is niet weg te denken uit het leven van Milano Koenders, die na tien jaar jeugdopleiding bij Ajax uitkwam voor RKC Waalwijk, AZ, NEC, Sparta Rotterdam, NAC Breda, Heracles Almelo en het Roemeense Concordia Chiajna. Op 33-jarige leeftijd trapt hij nog altijd een balletje mee in het eerste van de Amsterdamse tweedeklasser DWS, waar hij ook trainer is van de JO15-1. "Eigenlijk ben ik nooit echt gestopt", zegt Koenders. "Ik hou te veel van het spelletje. In het laatste jaar dat ik bij Heracles speelde, ben ik begonnen met mijn eigen voetbalschool. Ik heb de trainerscursus TC3 gehaald en ik wil komende zomer ook TC2 gaan doen. Op termijn heb ik als trainer wel ambitie bij een groot team. Ik zie veel jongens die meteen trainer worden bij een BVO, maar ik wil eerst lekker praktijkervaring opdoen."

Verkeerde keuzes
De weg der geleidelijkheid die Koenders als trainer kiest, past goed bij zijn filosofie met Trust Soccer Management. Het gaat niet om grote stappen snel thuis, maar om persoonlijke aandacht en begeleiding bij het maken van de juiste keuzes. "Ik wil jongens begeleiden in alles wat erbij komt kijken. Het gaat er niet alleen om een bepaalde transfersom binnen te slepen, de vraag is of een speler er zelf gelukkig van wordt." 

"Ik paste als speler beter bij Fred Rutten (destijds trainer bij Twente) dan bij Louis van Gaal. Het gaat erom de plussen en minnen bij elkaar op te tellen"

Koenders geeft een voorbeeld uit zijn eigen carrière: "Toen ik van RKC naar AZ ging, was ik ook in gesprek met FC Twente. Ik ben bij (voorzitter) Joop Munsterman geweest en bij Erik ten Hag (destijds assistent-trainer bij Twente). Uiteindelijk heb ik toen toch voor AZ gekozen. Daar was Louis van Gaal trainer en dat was natuurlijk een grote naam, bovendien kon ik er meer verdienen. Toch zei mijn gevoel dat ik naar FC Twente moest en achteraf gezien was dat ook een betere keuze geweest. Ik paste als speler beter bij Fred Rutten (destijds trainer bij FC Twente) dan bij Van Gaal. Het gaat erom de plussen en minnen bij elkaar op te tellen. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik spelers daar goed bij helpen."

TrustSoccerManagement-2Omgaan met mensen
Hoewel Koenders zich als voetballer en als trainer veel bezighield met de begeleiding van spelers, en niet alleen op het veld, had hij zelf nooit aan gedacht om een bureau voor spelersbegeleiding te beginnen. Dat idee kwam van Andries van Moorselaar, ondernemer en voetbalvader. "Ik kwam Andries tegen toen ik nog bij AZ voetbalde", vertelt Koenders. "Zijn zoon Tom stond voor een wedstrijd een bal hoog te houden en mijn vader wees me daarop. Toen ben ik eens bij hem gaan kijken, een goed voetballertje maar hij blokkeerde helemaal als hij een wedstrijd moest voetballen. Ik ben met hem gaan werken. Inmiddels is hij 13 jaar en hij heeft enorme stappen gemaakt. Andries zag hoe ik met zijn zoon werkte en hoe ik ook anderen begeleidde, vaak jongens die bestempeld werden als moeilijk. Hij vond dat ik er meer mee moest doen."

Het idee van Van Moorselaar om 'iets te gaan doen' in spelersbegeleiding kreeg vorm toen Koenders er in zijn omgeving met vertrouwde mensen over ging praten, en toen hij de juiste mensen om zich heen had verzameld, was Trust Soccer Management geboren. 

"Bij veel zaakwaarnemers heeft een speler te maken met één persoon, maar ik wil juist met een team werken omdat we verschillende dingen willen bieden en iedereen heeft specifieke kwaliteiten", legt Koenders uit. Romario Sabajo - die als speler de jeugdopleiding van PSV doorliep - werkt net als Koenders vanuit zijn eigen voetbalachtergrond als trainer en begeleider met spelers. Ex-keeper Gregory Martin stond te boek als talent en enfant terrible. Koenders: "Hij had moeite om de verleidingen van het leven te weerstaan mede door slechte begeleiding en daarom heeft hij niet alles uit zijn carrière gehaald. Juist dat maakt hem zo waardevol in ons team. Gregory weet als geen ander wat de valkuilen zijn en waar hij zijn spelers voor moet behoeden." 

"De tijden zijn veranderd, de een heeft wat meer persoonlijke begeleiding nodig dan de ander"

Mantis Kuik is als sportpedagoog aan Trust Soccer Management verbonden. Hij speelde zelf in de jeugd van FC Almere City en redde het net niet als profvoetballer. "Hij kan jongens leren omgaan met teleurstellingen en als pedagoog kan hij ze ook begeleiden als het bijvoorbeeld gaat om schoolwerk", vertelt Koenders. Andries van Moorselaar completeert het team met kennis vanuit zijn zakelijke achtergrond.

TrustSoccerManagement-3Talent en mentaliteit
"Als ik zou zeggen dat mijn zaakwaarnemers het vroeger niet goed hebben gedaan, zou ik hen tekortdoen", zegt Koenders. "Maar de tijden zijn veranderd en de een heeft wat meer persoonlijke begeleiding nodig dan de ander. Veel jongens weten absoluut niet wat er op hen afkomt, aandacht, veel geld, mooie auto's. Dan kun je als zaakwaarnemer wel alleen naar het geld kijken, maar je moet vooral zorgen dat die jongens focus houden op wat echt belangrijk is. Er zijn genoeg jongens die voldoende talent hebben, maar hebben ze ook de juiste mentaliteit? Daar ligt een grote rol voor de begeleiding."

Trust Soccer Management begeleidt op dit moment elf spelers. "Dat zijn vooral jeugdspelers, maar we hebben ook een speler die al dicht tegen de Eredivisie aanzit." Hoe bepaalt Koenders met welke spelers hij wil werken? "Ik kijk veel wedstrijden. Om te beginnen moet je natuurlijk goed kunnen voetballen. Dan probeer ik contact te leggen en als we een gesprek hebben, moet er een klik zijn. Iedereen gaat natuurlijk voor de parels, maar voor mij is die klik belangrijker. Ik ben niet bang voor een uitdaging. Natuurlijk zeg ik geen nee tegen de nieuwe Messi, maar ik ben dit bureau juist gestart voor jongens die wat meer sturing nodig hebben."

Is Koenders' insteek niet erg idealistisch in de opportunistische voetbalwereld? "Nee, wij zijn natuurlijk ook gekke Henkie niet. Geld verdienen hoort erbij, maar als je kwaliteit levert, ga je sowieso wel geld verdienen. Geld moet niet voorop staan."

Voor meer informatie: Trust Soccer Management 

TrustSoccerManagement-4

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst