Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Dutch Integration Group: via technologie meer stimulans tot sporten

door: Frank Molema | 28 mei 2020

De Dutch Integration Group is met het project Meet-n-Move één van de vier winnaars van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. Met het gewonnen geld hoopt de stichting asielzoekers en statushouders op een nieuwe manier te enthousiasmeren voor de sportclub: via virtual reality. 

DutchIntegrationGroup-1Initiatiefnemer Petra Prent van de Dutch Integration Group ziet het al helemaal voor zich. Met behulp van de nieuwste technologieën hoopt zij dat asielzoekers en statushouders nog makkelijker in contact komen met Nederlanders, zodat zij beter integreren. “Via een app, of een virtual reality-bril, zouden kinderen alvast een kijkje kunnen nemen op een sportclub, zodat ze al enthousiast worden voordat ze er geweest zijn”, droomt ze hardop.

Geldprijs van 16.250 euro
Het helpt daarbij dat de Dutch Integration Group (DIG) onlangs met het project Meet-n-Move de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs in de wacht sleepte. De loterij reikt jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie – dit jaar zijn dat er vier – met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt. DGI ontvangt daarvoor een bedrag van 16.250 euro dat ze wil steken in technologische hulpmiddelen. 

Prent: “Er kan van alles met de technologie, bijvoorbeeld alvast iets over de cultuur van de club vertellen, of een topsporter die vertelt over de fairplay in zijn sport. Ook kan je met virtual reality-brillen resultaten ietwat manipuleren, zodat een kind bijvoorbeeld bij een voetbalspel vaak scoort. Daardoor groeit het zelfvertrouwen. Natuurlijk is dit soort technologie duur. Hopelijk zijn er bedrijven die willen meedoen en ons mee willen helpen ontwikkelen.” 

De verhalen die ze toen hoorden van de vluchtelingen, zorgden ervoor dat ze meer wilden doen

Integratie
De stichting, waarin louter vrijwilligers werken, zou hiermee een grote stap voorwaarts kunnen zetten in de hulp die zij biedt bij de integratie van asielzoekers en statushouders. DIG ontstond in 2015, toen Prent samen met oud-hockeyteamgenoot Carolien Lohmeijer taalles gaf in een nood asielzoekerscentrum. Floris van der Linden, destijds aanvoerder van HGC, hoorde hiervan en ging een keer met ze mee. De verhalen die ze toen hoorden van de vluchtelingen, zorgden ervoor dat ze meer wilden doen. 

DutchIntegrationGroup-2Met z’n drieën richtten ze de stichting op en vervolgens werd in oktober 2016 de eerste sport- en speldag gehouden met Nederlandse kinderen en kinderen met een vluchtelingenachtergrond. Dat gebeurde op een hockeyclub, onder meer met begeleiding van topsporters. Het doel: mensen verbinden, de integratie bevorderen en vooroordelen wegnemen. “Ook voor de oudere jeugd die meehielp in de begeleiding, was het een enorme eyeopener. Vrijwel iedereen vond het leuk.” 

Ook spijkerpoepen en koekhappen
Inmiddels heeft DIG zes van dergelijke sport- en speldagen gehouden, waaraan telkens tussen de 100 en 130 kinderen meededen, van wie de helft asielzoeker of statushouder. Hoewel hockeyclubs hun terrein beschikbaar stellen, voert deze sport niet de boventoon. “Het gaat vooral om spelletjes waarbij je moet samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan trefbal, handbal, samen een parcours afleggen, maar ook spijkerpoepen en koekhappen.” 

Niet alleen de kinderen krijgen een zetje dankzij DIG, ook probeert de stichting vrouwen onder de vluchtelingen te helpen via het project Mijn Buuf. “Omdat kinderen naar school gaan en vriendjes maken en de vader vaak al is vooruit gereisd, gaat het met hen waarschijnlijk wel goed komen. Moeders gaan naar taalles en zijn daarna meer aan huis gebonden. We proberen ze daar wat meer uit te helpen door samen in een atelier producten te maken, onder meer voor andere goede doelen.” 

"Een andere vader uit het dorp was bereid hem mee te nemen omdat hij toch iedere week al de rit naar de club maakte"

Slechte ov-verbinding
Of de projecten van DIG ook resultaat hebben, is lastig te meten. “Dat komt omdat de vluchtelingen naar allerlei verschillende gemeenten gaan en vanwege de privacy krijgen we nauwelijks andere gegevens dan voornaam en leeftijd.” Wel hoorde Prent dat een jongetje dat meedeed aan de sport- en speldagen bij HGC is gaan hockeyen. “Hij woonde in een dorp met een slechte ov-verbinding, maar een andere vader uit het dorp was bereid hem mee te nemen omdat hij toch iedere week al de rit naar de club maakte. Het is een mooi voorbeeld van hoe Nederlanders en vluchtelingen met elkaar worden verbonden.” 

Voor meer informatie: Dutch Integration Group

DutchIntegrationGroup-3

4 winnaars Nederlandse Loterij in Beweging Prijs
Nederlandse Loterij heeft de ambitie om 'Nederland gelukkig, gezond en sportief te maken'. Om deze ambitie kracht bij te zetten, reikt de loterij jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt. Dit jaar zijn er vier winnaars: naast Meet-n-Move zijn dat Danspaleis, Kantinebaas en De onbeperkte Elfstedentocht.

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst