Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Bewegen Samen Regelen: platform voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten

door: Frank Molema | 14 mei 2020

Dankzij het platform Bewegen Samen Regelen hoefden onder meer vakleerkrachten en buurtsportcoaches niet stil te zitten tijdens het begin van de coronacrisis. Juist toen konden zij aan het werk om nieuwe beweeg-, sport- en spelactiviteiten te ontwikkelen.

BewegenSamenRegelen-1Het was even slikken, halverwege maart, voor vakleerkrachten en buurtsportcoaches. De scholen dicht, iedereen thuis, dus zagen zij een groot deel van hun dagelijkse werk als sneeuw voor de zon verdwijnen. De zorgvuldig voorbereide lessen bleven ongebruikt in het (digitale) laatje liggen.

Meer tijd om te ontwikkelen
Maar de coronacrisis was niet per se een reden om dan helemaal niks meer te doen, zag Janneke Morssinkhof van Bewegen Samen Regelen, een interactief platform voor beweeg- sport- en spelactiviteiten. “Veel buurtsportcoaches of vakleerkrachten hebben al lessen voorbereid voor volgend jaar”, zegt ze. “Op deze manier besparen ze dan wat tijd. De beginfase van de coronacrisis was juist een periode waarin dingen ontwikkeld konden worden.”

Bewegen Samen Regelen is een digitaal communicatieplatform waarop groeps- en vakleerkrachten in het basisonderwijs, buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen van gemeenten en studenten en docenten van onderwijsinstellingen lessen kunnen raadplegen en ontwikkelen. Het bevat diverse onderdelen, gericht op het bewegingsonderwijs, en heeft ongeveer 3.000 gebruikers. Docenten en studenten van opleidingen hebben een persoonlijk account, in tegenstelling tot basisscholen en gemeenten. Zij kunnen elk account gebruiken voor meerdere gebruikers.

“Alle activiteiten die bij de methode horen, zijn digitaal raadpleegbaar, maar kunnen ook geprint worden en aan de leerlingen worden meegegeven"

Oorsprong in Zwolle
De oorsprong van Bewegen Samen Regelen ligt bij de lerarenopleiding lichamelijke opvoeding Calo in Zwolle. Vanaf 2006 gingen Calo Windesheim en Stipp - ontwikkelaar van digitale processen - samenwerken, waarin onder andere het platform Bewegen Samen Regelen is ontwikkeld. 

“De methode Bewegen Samen Regelen is zo opgezet dat de kinderen het bewegen mee kunnen helpen regelen”, legt Morssinkhof de gedachte achter de naam van het platform uit. “Alle activiteiten die bij de methode horen, zijn digitaal raadpleegbaar, maar kunnen ook geprint worden en aan de leerlingen worden meegegeven. Dan weten zij bijvoorbeeld welke materialen nodig zijn bij een activiteit en kunnen zij alles klaarzetten. Ook staan op de leskaart tips hoe de docent een bepaalde activiteit uitdagender kan maken.” 

BewegenSamenRegelen-2

"Ook is het voor vakleerkrachten mogelijk om een eigen activiteit te ontwikkelen en die te delen met andere gemeenten"

Op alle devices toegankelijk
Het platform Bewegen Samen Regelen is onlangs vernieuwd. Dat was niet alleen nodig om de vormgeving eigentijdser te maken, maar ook is een aantal wensen van de doelgroep verwerkt. Morssinkhof: “Het is nu eenvoudig om een jaarplanning te maken, die met één klik op de knop te bekijken is. Voorheen werden deze planningen los van het platform bijgehouden. Daarnaast zijn we nu op alle devices – smartphone, tablet, desktop en papier – toegankelijk. Ook is het voor vakleerkrachten mogelijk om een eigen activiteit te ontwikkelen en die te delen met andere gemeenten, waardoor kennisdeling optreedt.” 

Omdat aan het vernieuwde portaal steeds meer functionaliteiten zijn toegevoegd, sluiten steeds meer gemeenten aan. Volgens Morssinkhof is Bewegen Samen Regelen inmiddels een ‘hele praktische tool’ geworden voor het onderwijs en gaan onderwijsinstellingen het digitale portaal steeds meer inzetten als digitale onderwijstool. Naast het verder verfijnen van het basispakket richt Bewegen Samen Regelen zich de komende tijd op uitbreiding van de content. “We zijn nu bijvoorbeeld bezig met bewegend leren”, zegt Morssinkhof. “Wat dat precies is? Je gooit bijvoorbeeld een zes met een dobbelsteen, waarna je naar een daaraan gekoppelde pion moet rennen en daar een rekensom oplost. Dat is echt een trend op dit moment.” 

Voor meer informatie: Bewegen Samen Regelen

BewegenSamenRegelen-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst