Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Omar Schlingemann wil altijd het beste uit mensen halen

door: Leo Aquina | 14 mei 2020

De carrière van Omar Schlingemann lijkt van toeval aan elkaar te hangen, maar wie door de oogwimpers heen kijkt, ziet een rode draad. Schlingemann werd als student min of meer per ongeluk hockeycoach bij Dames 2 van Hurley. 'Het waren allemaal mooie meisjes, dus ik zei al snel ja", zegt hij achteraf met een lach. Na zeven jaar in Duistland te hebben gewerkt, keert de inmiddels 42-jarige hockeycoach komend seizoen bij Klein Zwitserland terug in de Nederlandse hoofdklasse. Daarnaast is hij CEO van Fusion5 Performance, een bedrijf dat topvoetballers begeleidt op gebied van training en voeding. In beide hoedanigheden probeert hij het beste uit mensen naar boven te halen. 

OmarSchlingemann-1"Ik had geen idee", zegt Schlingemann over zijn eerste klus als hockeycoach. "Ik had vroeger zelf gehockeyd en een vriendin vroeg of ik een keer naar de training wilde komen kijken. Voor ik het wist werd ik gevraagd als trainer. Ik kreeg dertig gulden per uur en die meiden vonden het hartstikke leuk. Ik vond het wel ingewikkeld, maar gelukkig waren er drie oud-topspeelsters die mij onder hun vleugels hebben genomen. Van hen heb k eigenlijk de basisprincipes van het coachen geleerd." 

Later werd hij opnieuw tot zijn eigen verrassing coach bij de heren van HIC, waarmee hij promoveerde naar de overgangsklasse. "Ik was coach van de dames, maar dat ging mis en toen vroeg de voorzitter me voor de heren. Het was een team met alleen maar oudere gasten. Daarom heb ik Freek Holl gevraagd mijn assistent te worden. Een beer van een kerel, als hockeyer was iedereen bang van hem. Ik was klein en jong, daar moest iets tegenover staan."

Voetbal
Door altijd goede mensen om zich heen te verzamelen, leerde Schlingemann het vak in de praktijk. "Ik heb wel een keer een opleiding gedaan, maar ik had altijd enorme discussies met de docenten, die coachten in dezelfde competitie als ik. Toen moest ik stage lopen en dat kon helemaal niet, want ik had mijn eigen team, dus daar ben ik uiteindelijk niet mee verder gegaan." Schlingemann deed later wel een master sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute. "Ik vind een goede opleiding wel belangrijk. Ik wilde ook graag een voetbalopleiding volgen, want ik wil eigenlijk ook graag een keer de stap naar het voetbal maken."

De naam Fusion5 verwijst naar de werkwijze van het bedrijf, dat zakenmensen en topatleten, onder wie voetballers van onder meer FC Barcelona en Liverpool begeleidt

Die overstap naar het voetbal maakte hij (nog) niet als coach, maar als CEO van Fusion5 Performance werkt Schlingemann wel veel met voetballers. Bij dat bedrijf kwam hij terecht via zijn werk als hoofdcoach van Uhlenhorst, de Duitse recordkampioen in het hockey. En hoe hij dáár dan belandde? Schlingemann verhuisde zeven jaar geleden naar Duitsland voor een baan als exportmanager voor een sushi-bedrijf. 

OmarSchlingemann-2Ook ging hij toen werken voor de hockeyclub Schwarz Weiss Neuss, waarna de hockeycoach uiteindelijk bij Uhlenhorst aan de slag ging en terugbracht aan de Europese top. De selectie van Uhlenhorst stond onder medische en atletische begeleiding van een Performance Centre in Essen en Schlingemann kon het goed vinden met de eigenaar. "Ik had lange tijd voor een bedrijf gewerkt en wilde graag weer iets voor mezelf doen. Daarom ben ik als partner in Fusion5 Performance gestapt."

Vijf pilaren
De naam Fusion5 verwijst naar de werkwijze van het bedrijf, dat zakenmensen en topatleten, onder wie voetballers van onder meer FC Barcelona en Liverpool begeleidt. "Ons werk bestaat uit vijf pilaren", vertelt Schlingemann. "Treatment, Movement, Nutrition, Mind en Technology. Mensen komen bij ons binnen met een bepaald doel voor ogen. Wij gaan met onze specialisten kijken wat er op die vijf verschillende terreinen nodig is om dat doel te bereiken. Voor een voetballer kan dat bijvoorbeeld beteken dat hij fysiek sterker wil worden om een volgende stap in zijn carrière te kunnen maken." Wat is in dat werk de overeenkomst tussen topatleten en zakenmensen? "Het gaat high performers. We begeleiden mensen die gericht en gedisciplineerd naar een bepaald doel toe kunnen werken. Daarbij gaat het er niet per se om dat je de ander steeds een stapje voorblijft, maar vooral dat je het beste uit jezelf haalt." 

"Spelers moeten altijd het vertrouwen voelen van hun coach"

Het werk dat Schlingemann doet voor Fusion5 Performance heeft een grote overlap met zijn werk als hockeycoach. "De manier waarop we bij Fusion5 mensen begeleiden en de manier waarop ik als coach werk hebben veel overeenkomsten. Het is anders dan alle andere clubs. Ik bouw alles op vanuit het individu, dat is de basis. Wat wil een speler? Uiteindelijk gaat het dan niet eens om de sport maar om de manier waarop ze zich als mens ontwikkelen. Ik probeer spelers te helpen om beter keuzes te maken. Als een speler bij een 1-0 voorsprong probeert een mannetje uit te spelen op het middenveld, waardoor we de bal verliezen en alsnog gelijkspelen, ben ik natuurlijk best boos. Maar dat heeft weinig zin. Spelers moeten altijd het vertrouwen voelen van hun coach. Als ik die speler steun en tegelijkertijd met hem bespreek waarom hij die keuze maakte, kiest hij een volgende keer misschien anders. Ik wil niet dat hij zijn keuze maakt uit angst voor de toorn van zijn coach, maar op basis van zijn eigen ervaring. Hij moet vrij kunnen spelen."

OmarSchlingemann-3Rode draad
De juiste specialisten om zich heen verzamelen en proberen het beste uit de mensen te halen, dat is de rode draad in het werk van Schlingemann, of dat nu is met tophockeyers, zakenmensen of topvoetballers. Met Klein Zwitserland, de nummer tien van de hoofdklasse, legt hij de lat hoog. "We willen kampioen worden. De club heeft ambitie, het is goed georganiseerd en ik krijg het vertrouwen om op mijn manier aan het werk te gaan", aldus Schlingemann. En in de toekomst blijft het voetbal lonken. "Ik vind het een mooie wereld. Ik heb grenzeloos respect voor de mentaliteit van topvoetballers. Mensen hebben geen idee hoe hard de jongens ervoor werken. Ik heb de juiste papieren niet en je komt er moeilijk tussen, maar ik zou mezelf wel eens willen testen in een nieuwe wereld. Ik denk dat ik me daar wel op mijn plek zou voelen,

Voor meer informatie: Fusion5 Performance

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst