Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Op weg naar een Keurmerk Vechtsportautoriteit

door: Jelle Zondag | 23 april 2020

In 2017 werd de Nederlandse Vechtsportautoriteit opgericht, op initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, met het doel de full contact vechtsporten beter te reguleren. Meerdere uit de hand gelopen vechtsportgala’s en de verwevenheid van boven- en onderwereld bij sommige evenementen maakten dit noodzakelijk. De Vechtsportautoriteit kreeg vijf taken mee, waarvan er vier inmiddels gerealiseerd zijn. De implementatie van de laatste hoofdmaatregel, de invoering van een Keurmerk Vechtsportautoriteit voor vechtsportscholen, bevindt zich in een vergevorderd stadium. Manager Farid Gamei vertelt over de voortgang. 

Vechtsportautoriteit-1 copy

Farid Gamei heeft op dit moment zijn handen vol aan de coronacrisis. Evenals andere sportorganisaties worden vechtsportscholen hard geraakt. Sportschoolhouders moesten hun deuren sluiten, mogen ook na Rutte's persconferentie van gisteren voorlopig nog niet open en hebben dus nog steeds geen mogelijkheden om inkomsten te genereren. De Vechtsportautoriteit zet alle zeilen bij om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Gamei: “Er heerst veel onzekerheid in de sector. Sommige scholen komen wel in aanmerking voor steun en andere niet. Wij adviseren hen over de mogelijkheden. Ook hebben we contact met de overheid, om te overleggen over de noodmaatregelen, zodat meer scholen in aanmerking komen voor steun. Maar de sector blijft bang voor wat komen gaat. Het is de vraag wie het op termijn gaan redden.”

Handen vol
De invoering van het Keurmerk Vechtsportautoriteit komt door de crisis niet in gevaar, maar het is wel de vraag wanneer de lancering gaat plaatsvinden. Vooralsnog staat deze voor 1 september op de agenda, maar of dat nog haalbaar is, moet de komende weken blijken. Gamei: “Sportschoolhouders hebben nu de handen vol om het hoofd boven water te houden. We gaan het keurmerk pas invoeren als we weer in rustiger vaarwater zijn. Wellicht zullen we het moeten verplaatsen, maar het doel blijft september.”

Inhoudelijk ziet Gamei de invoering van het keurmerk evenmin in gevaar komen. De hygiënische eisen die aan sportschoolhouders worden gesteld, zijn al hoog en zullen dat blijven. Gamei: “Denk daarbij aan richtlijnen met betrekking tot de omgang met speeksel en bloed, het schoonmaken van matten, etc. De sector is daarin al vrij streng. Met het keurmerk zullen we dat verder gaan monitoren.” 

"Wie zaterdag knock-out ging, kon zondag weer in de ring staan. Door de invoering van een digitaal fightpassport kan dat niet meer"

Anderhalvemetersamenleving
Los van het keurmerk is de Vechtsportautoriteit inmiddels benaderd door sportkoepel NOC*NSF om na te denken over vechtsporten in een anderhalvemetersamenleving. Gamei: “Daarvoor zijn genoeg varianten te bedenken, bijvoorbeeld schaduwboksen of oefenvormen met je eigen lichaamsgewicht. De eerste ideeën daarover worden nu uitgewisseld.”

De invoering van het Keurmerk Vechtsportautoriteit moet het sluitstuk worden van een vijftal actiepunten die de Vechtsportautoriteit bij oprichting meekreeg. Maatregelen die de afgelopen twee jaar zijn ingevoerd, zijn het opstellen van richtlijnen voor (financiële) transparantie bij evenementen, een leeftijdsgrens van 18 jaar voor trappen en stoten naar het hoofd, de introductie van een fightpassport en een licentiesysteem voor trainers, juryleden, scheidsrechters en ringartsen. 

Vechtsportautoriteit-1Volgens Gamei sorteren de maatregelen al merkbaar effect. “De vechtsport was een hele versnipperde sector. Veel administratie gebeurde nog op papier. Wie zaterdag knock-out ging, kon zondag weer in de ring staan. Door de invoering van een digitaal fightpassport kan dat niet meer. Er is veel meer monitoring. We hebben echt een professionaliseringsslag gemaakt.” 

Draagvlak sector
Gamei benadrukt dat de sector intensief betrokken is geweest bij het gehele besluitvormingsproces rondom de invoering van het keurmerk en de eerdere maatregelen. “De sector is zelf met deze maatregelen gekomen. We hebben een enquête opgesteld voor vijfhonderd vechtsportscholen en twee commissies opgericht. Zij leverden de ideeën voor de input en controle. De maatregelen zijn zo tot stand gekomen met draagvlak van de sector.”

De eisen die het keurmerk aan vechtsportscholen gaat stellen, zijn nog niet naar buiten gebracht. Volgens Gamei zijn deze echter niet wereldschokkend. “Het zijn geen ingewikkelde dingen. Trainers met een licentie, de aanwezigheid van iemand met een EHBO-diploma, het verplichtstellen van een Verklaring Omtrent Gedrag bij werken met kwetsbare groepen, een vertrouwenspersoon voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en het opstellen van gedragsregels. En richtlijnen over de handhaving door middel van een auditteam.” 

“Wij zullen steekproefsgewijs controles uitvoeren en op basis van meldingen en het idee van misstanden"

Toets door auditteam
Vechtsportscholen die voor een keurmerk in aanmerking willen komen, moeten een digitale aanvraag doen en bewijzen dat ze aan alle voorwaarden voldoen. Vervolgens worden ze in praktijk getoetst door het auditteam. Wanneer een school aan de eisen voldoet, krijgt deze het keurmerk, dat in principe voor twee jaar geldig is. Na toekenning blijft de Vechtsportautoriteit toezien of aan de voorwaarden wordt voldaan. Gamei: “Wij zullen steekproefsgewijs controles uitvoeren en op basis van meldingen en het idee van misstanden. Ook dat gaat het auditteam doen.” In 2022 moet het keurmerk verplicht zijn voor vechtsportscholen die mee willen doen aan wedstrijden.

Vechtsportautoriteit-2Naast de vechtsportsector kijken ook gemeenten uit naar de invoering van het keurmerk. Vechtsportscholen spelen volgens Gamei een belangrijke rol op maatschappelijk gebied, maar tot dusver was er geen kwaliteitswaarborg. Gemeenten kunnen het keurmerk gaan gebruiken om te bepalen welke vechtsportscholen in aanmerking komen voor subsidie en gebruik van gemeentelijke faciliteiten en welke niet. Ook voor opname van sportscholen bij gemeentelijke sportpassen kan het keurmerk een voorwaarde worden.

Minister aanwezig
Hoe en wanneer de lancering van het keurmerk gaat plaatsvinden, is nog even onduidelijk. Voormalig Minister van Sport Bruno Bruins zou bij de presentatie aanwezig zijn, maar die is inmiddels afgetreden. Gamei: “We hebben wel contact gehad met het ministerie, maar zij hebben nu natuurlijk andere zaken aan hun hoofd. In principe is de minister aanwezig, zoals toenmalig minister Edith Schippers destijds ook aanwezig was bij de oprichting van de Vechtsportautoriteit. Zodra het mogelijk is, gaan wij nader kennis maken.” 

Voor meer informatie: www.vechtsportautoriteit.nl/keurmerk

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst