Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Team Sportservice wil met nieuwe podcast lokaal inspireren

door: Frank Molema | 23 april 2020

Met de maandelijkse podcast ‘Sport & Samenleving’ hoopt Team Sportservice op een nieuwe manier uitvoerders en beleidsmakers in de lokale sport te informeren en inspireren. Door middel van een goed gesprek met een landelijke gast gecombineerd met iemand uit de lokale praktijk moeten actuele thema’s meer diepte krijgen. “Die uitwisseling kan de lokale sport verder helpen.” 

podcast-1Het zijn tijden van uitersten, ook voor bedenkers van nieuwe media-initiatieven. De plannen voor een podcast, opgenomen in een live-setting, van Team Sportservice lagen al een poos klaar, met de bedoeling deze in 2020 in de praktijk te brengen. Juist de dynamiek van een live-gesprek moet leiden tot een enerverende en informatieve podcast, zo was het idee. 

Veel tijd om te luisteren
Maar de coronacrisis stak een stokje voor de komst van gasten naar de studio. “Dan wacht ik wel tot de crisis voorbij is”, sprak initiatiefnemer en eindredacteur Enrico Damo zijn overweging voor uitstel hardop uit. Team Sportservice lanceerde de podcast echter toch, ondanks alle obstakels die er zijn. “Podcasts zijn op dit moment populair en mensen hebben meer tijd om te luisteren. Daarnaast is het een mooie tijd voor nieuws.”

De gevolgen van corona zijn ook onderwerp van gesprek in de volgende podcast, die eind april wordt gepubliceerd

Vorige maand publiceerde Team Sportservice de eerste aflevering met Joëlle Staps - plaatsvervangend directeur Sport bij het ministerie van VWS - en met lokaal sportformateur Sjoerd van Tiel. Presentator Lennart Booij sprak met hen via skype over de verschillende lijnen van het Sportakkoord en hoe deze in de praktijk werken. Ook actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus passeerden de revue. 

podcast-2De gevolgen van corona zijn ook onderwerp van gesprek in de volgende podcast, die eind april wordt gepubliceerd. Booij praat dan met directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB en ODIN ’59-voorzitter Jacinta Lieuwes over problemen waartegen amateurverenigingen aanlopen en hoe zij hun club mogelijk weer kunnen opstarten. 

Kennisoverdracht
Eindredacteur Damo is zelf groot liefhebber van podcasts. “Er zit rust in en gesprekken gaan dieper”, zegt hij. De vraag is in hoeverre een podcast past bij de doelstellingen van Team Sportservice, een organisatie die vooral sport en bewegen in praktische zin moet faciliteren. Damo: “Wij streven een gezonde, vitale en sociale samenleving na. Wij proberen mensen in beweging te krijgen en willen daarom het lokale sportkapitaal, met alle spelers daarbinnen, verder versterken en ontsluiten. Met de podcast hopen we hen te helpen via een aansprekende vorm van kennisoverdracht. Daarom past het in onze missie.” 

De podcast zal daarom vooral onderwerpen behandelen die lokaal relevant zijn. De opgenomen gesprekken zijn onder meer interessant voor ambtenaren en wethouders. “En voor iedereen die daarbinnen werkzaam is”, vult Damo aan. “Ook de lokale bestuurder van de sportverenigingen of de 3.600 buurtsportcoaches in ons land en de vakleerkrachten kunnen er hun voordeel mee doen.”

“Het aanbieden van online lessen hebben we nog nooit gedaan, maar nu hebben we opeens uren aan content"

Online aanbod
Door de coronacrisis ligt ook een deel van het werk van Team Sportservice stil. Zo kunnen buurtsportcoaches en vakleerkrachten niet meer de wijk in. Zij zitten thuis, maar creëerden wel nieuw online aanbod. Wel wordt her en der voor een verzorgingstehuis nog les gegeven, uiteraard op gepaste afstand buiten voor de deur met een megafoon. “Het aanbieden van online lessen hebben we nog nooit gedaan, maar nu hebben we opeens uren aan content. Natuurlijk gaat nog niet alles vlekkeloos. Zo moet je duizend volgers hebben als je wilt livestreamen via YouTube. Dat is lastig voor ons, want iedere gemeente waar we het sportbeleid uitvoeren heeft haar eigen platformpje met de bekende gezichten vanuit het lokale team.” 

Schermafbeelding 2018-06-06 om 16.33.42

Daarnaast start Team Sportservice met webinars om sportverengingen voor te lichten over de regelingen waarop zij een beroep kunnen doen. Er wordt via lokaal onderzoek momenteel nog specifieker in kaart gebracht wat de grootste uitdagingen zijn voor sportclubs. Als daarop een antwoord is gevonden, zal dat zeker ook voeding voor het gesprek zijn met Jan Dirk van der Zee in de volgende podcast. 

Hoeksteen samenleving
Los van de directe impact op dit moment, denken betrokkenen in de sport dat de huidige crisis ook op de lange termijn gevolgen gaat hebben voor het sportlandschap. Wat de sport in de toekomst gaat merken van de problemen nu, is volgens Damo koffiedik kijken. “Je merkt wel dat sport een belangrijke hoeksteen is in de samenleving en hoe hoog het verenigingsleven gewaardeerd wordt. Ik kan me daarom goed voorstellen dat er allerlei creatieve manieren gevonden worden om dat weer nieuw leven in te blazen.” 

Voor meer informatie: Podcast aflevering 1: Joëlle Staps. Geef je hier op voor volgende afleveringen

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst