Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

"Opzeggers door corona blijven lang weg uit sportschool"

door: Frank Molema | 23 april 2020

Sport- en beweegbedrijven worden ongenadig hard getroffen door de coronacrisis. Bij heropening zijn de problemen niet zomaar verholpen, verwacht Ronald Wouters, directeur van branchevereniging NL Actief: “Mensen die nu opzeggen, keren mogelijk pas in oktober weer terug.”

NLActiefRonaldWouters-1Ondernemers in de sport hebben logischerwijs grote zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Zeker nu de openstelling van sportscholen en fitnesscentra is uitgesteld tot tenminste 20 mei. Hoewel de overheid financiële steun geeft door onder meer de loonkosten voor 90 procent voor haar rekening te nemen en daarmee de problemen op de korte termijn iets verlicht, moet er volgens branchevereniging NL Actief ook aandacht zijn voor het ‘na-effect’ van corona.

“Door vakantie maken leden in de zomer sowieso minder gebruik van sportscholen en fitnesscentra”, zegt directeur Ronald Wouters van NL Actief. “Het is de vraag of leden die nu opzeggen, terugkeren. Waarschijnlijk worden ze pas na de zomer weer lid van de sportschool. Als de schade door het na-effect groot blijkt te zijn, zal de overheid de ondernemer ook daarin moeten ondersteunen.”

Effect crisis inschatten
NL Actief probeert zo goed en zo kwaad als het kan in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor de 2.200 fitnesscentra die het land telt. Daarom wordt aan bedrijven gevraagd cijfers (anoniem) te delen. Op die manier kan NL Actief inschatten wat het effect is van de huidige problemen.

Daarnaast heeft NL Actief een peiling gedaan onder 165 ondernemers om een inschatting te maken van het aantal opzeggingen. Dat lijkt mee te vallen, denkt Wouters. “Ongeveer 70 procent van de klanten is nog lid”, zegt hij. “Daarbij moet ik wel zeggen dat het ondernemers zijn die heel helder hebben gecommuniceerd wat de opties voor de klant zijn. Ondernemers hebben elkaar daarnaast geïnspireerd over wat ze de klanten konden aanbieden. Niemand had een draaiboekje hiervoor klaarliggen.”

"De techniek is nu sneller geïmplementeerd dan zonder crisis. Onder druk is alles vloeibaar, iedereen heeft zijn schouders eronder gezet"

Vraag-antwoordlijst
Van ondernemers kreeg NL Actief allerlei vragen binnen, die overigens ook per fase van de coronacrisis verschilden. Leden van de branchevereniging wilden onder meer weten wat het juridische kader is waar ze mee moeten werken. NL Actief verzamelde de vragen, schakelde kennispartners, een deskundige en een communicatiebureau in en stelde vervolgens een vraag-antwoordlijst op. 

XL5 5VragenAan-RonaldWouters-3

Ook vroegen ondernemers zich af wat te doen met het personeel. Wouters zegt dat hij niet bang is dat het merendeel van het personeel van de sport- en beweegbedrijven thuis komt te zitten. “Er zijn allerlei klusjes binnen het bedrijf te doen, zoals de schoonmaak. Daarnaast is er enorm veel energie en inspiratie om leden van lessen en coaching te voorzien. De techniek is nu sneller geïmplementeerd dan zonder crisis. Onder druk is alles vloeibaar, iedereen heeft zijn schouders eronder gezet.” 

Hopen op saamhorigheid en begrip
De directeur van NL Actief hoopt dat mensen lid blijven van de sportschool, zodat personeel niet op straat komt te staan. “Als we massaal opzeggen, is het de vraag of het bedrijf kan blijven bestaan”, beseft hij. “Als de ondernemer de situatie op de juiste manier uitlegt aan de klanten, dan ontstaat er saamhorigheid en begrip. We moeten samen zoeken naar redelijke en billijke oplossingen.” 

Omdat de 3,2 miljoen mensen die lid zijn van een sport- of beweegclub nu massaal kennismaken met online lessen, bestaat er een kans dat zij ook na de coronacrisis gebruik blijven maken van het online aanbod en de sportschool links laten liggen. Wouters heeft niet de vrees dat dit effect zal optreden en dat sportscholen leden verliezen. “Deze faciliteiten in de sportschool zijn namelijk uniek, daar bruist het bovendien van de energie. Die vind je thuis niet.” 

Ronald Wouters denkt dat het aantal leden kan groeien richting de vijf à zes miljoen. Natuurlijk is er nu een dip, maar hij verwacht dat de bewustwording over gezond leven groeit

Coaching op afstand 
Wouters ziet ook kansen voor ondernemers in de sport. Zo bieden veel ondernemers ook leefstijlcoaching aan. “Niet alleen lessen worden nu massaal gestreamd, ook kennis en informatie wordt gedeeld. Ik verwacht dat ondernemers coaching op afstand toevoegen aan hun businessmodel. Je kunt je afvragen: dat is er toch al lang? Maar meestal wordt dat gedaan door een computer, niet door een persoon die achter de coaching zit. Tegen een computer kan je makkelijk zeggen dat je geen zin hebt, tegen een coach die jou gaat inspireren en monitoren niet.” 

XL5 5VragenAan-RonaldWouters-1 copy Niet alleen maar kommer en kwel dus door corona. Wouters denkt zelfs dat het aantal leden kan groeien richting de vijf à zes miljoen. Natuurlijk is er nu een dip, maar hij verwacht dat de bewustwording over gezond leven groeit. Hij wijst daarbij naar de situatie op de ic, waar mensen overlijden die kampen met een te hoog vetgehalte. “Overgewicht is dus levensbedreigend”, concludeert hij. 

Sportschool na de lockdown
Ondertussen denkt NL Actief, dat in deze periode vooral moet inspireren en de weg moet wijzen, ook mee over hoe de sportschool eruit moet komen te zien na de lockdown. Hoe kan op een veilige manier toch gewoon gesport worden? NL Actief is bezig met de ontwikkeling van een uitvoerbaar protocol. Wouters: “Je wilt niet te veel mensen in een ruimte, dus je moet mensen de gelegenheid geven om in een bepaald tijdslot naar de sportschool te komen.” 

Hij vervolgt: “In het pand moet er een route op de grond worden aangegeven die je verplicht moet volgen. Er moeten daarnaast meer desinfecteermiddelen komen, bepaalde apparaten worden gesloten om afstand te bewaren, kleedkamers gaan dicht en bij groepslessen wordt op de vloer aangegeven wat jouw domein is. De sportleraar is al gewend instructies te geven, dus bij groepslessen verwachten we geen problemen. Onze branche is al goed georganiseerd, dus ik verwacht dat we ook dit aankunnen.” 

Al met al zal de fitnessbranche nog geduld moeten betrachten tot tenminste 20 mei, maar mogelijk langer, zo maakte premier Rutte bekend op de persconferentie van 21 april. We hadden anders verwacht, aldus Wouters in het AD. 'Je moet mensen perspectief bieden, zowel ondernemers als gebruikers. Het was mooi geweest als we geleidelijk open hadden gekund.'

Voor meer informatie: maatregelen en informatie over het coronavirus (website NL Actief)

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst