Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Urbandanceground: openbaar dansveldje moet meiden laten bewegen

door: Frank Molema | 9 april 2020

Meisjes tussen de 12 en 16 jaar kunnen in de openbare ruimte nergens terecht om te bewegen, constateerde Petra Pluimers na een enquête onder jongeren in de stad Utrecht. Daarom bedacht ze samen met hen de Urbandanceground. Hoewel ze zich vooral richt op meiden, is de vloer met het oog op de Olympische Spelen van 2024 ook voor jongens interessant. 

urbandanceground-1“Waar moet ik heen dan?” Het is een opmerking die studentonderzoeker Petra Pluimers (35) regelmatig te horen kreeg van meisjes tussen de 12 en 16 jaar. In het kader van haar master bij de opleiding Sport en Beweeginnovatie van HAN Sport en Bewegen sprak Pluimers veelvuldig met hen. Ze deed daarbij een opvallende ontdekking: in de stad Utrecht maakt 54 procent van de jongens gebruik van de openbare ruimte om te bewegen, tegenover 7 procent van de meisjes. 

TikTok helpt een handje mee
Een balletje trappen op een voetbalveldje is voor velen geen aantrekkelijke optie. Wel constateerde Pluimers, zelf al achttien jaar ondernemer in de danswereld, dat veel meiden getrokken worden door dans in combinatie met TikTok, een sociale media-app waarmee korte muziekvideo’s gemaakt en gedeeld kunnen worden. Pluimers stak de handen uit de mouwen, intensiveerde het contact met hen en zo bedachten ze samen de Urbandanceground, een zwartwit geblokte vloer van zo’n 14 tot 16 vierkante meter. 

Maar de vloer is meer dan dat, vertelt Pluimers. “Er staat een DJ-post bij de danceground: een robuuste paal waar je je telefoon op kan leggen. Vervolgens draai je aan een wiel waardoor energie wordt opgewekt. Via een versterker wordt daarna de muziek op je telefoon afgespeeld. Verder staat er een bord, vergelijkbaar met de 14 regels van Johan Cruijff, maar dan met de vijf regels vanuit de urban culture. Op dat bord staat bovendien een QR-code, waarmee wordt doorverwezen naar de website (nog in ontwikkeling, red.) waar bijvoorbeeld maandelijks een bekende danser een choreografie uitlegt.” 

"Je legt het veld niet alleen neer, maar er wordt ook gelijk aan activatie gedacht"

Wedstrijden, battles en workshops
Ontwerper en inrichter van beweegruimtes Nijha zag wel brood in de Urbandanceground. In mei worden in Utrecht de eerste twee vloeren al opgeleverd, waardoor vanaf dan gesport kan worden op de danceground. De bedoeling is dat Pluimers zorgt voor een activatieplan. “Denk aan wedstrijden, battles en workshops door bijvoorbeeld bekende dansers. Dat is het mooie hiervan: je legt het veld niet alleen neer, maar er wordt ook gelijk aan activatie gedacht. Ik geloof daarnaast heel erg in de trend van onder andere TikTok. Als je de doelgroep wilt bereiken, kan je hiermee een grote slag maken. TikTok is hét platform voor dansers.” 

urbandanceground-2Pluimers benadrukt dat de danceground niet alleen voor meisjes geschikt is. Ook voor jongens gloren er kansen, legt ze uit. “Deze innovatie is juist interessant met het oog op de Olympische Spelen van 2024, want dan is breakdance olympisch. Bij die sport is naar schatting 70 procent man. We willen in deze sport meegaan op olympisch niveau, maar voor de beoefenaars is nauwelijks iets gefaciliteerd. Daarom zijn veel partijen enthousiast over dit idee.” 

Nieuwe leden
De studentonderzoeker wil draagvlak creëren door jongeren, sportaanbieders, de gemeente en buurtcoaches mee te nemen in haar activatieplan. Met haar enthousiasme voor het project hoopt ze bijvoorbeeld een lokale dansschool erbij te betrekken. Die kan bijvoorbeeld bij mooi weer buiten lesgeven op de vloer. “Zo is deze school zichtbaar in de wijk en kan ze wellicht nieuwe leden trekken.” 

In mei hoopt Pluimers een onderzoek te doen aan de eerste Urbandanceground geplaatst in de wijk Kanaleneiland (Utrecht). Zo zal de innovatie ook aan onderzoek worden gekoppeld, als laatste onderdeel van haar master. Als de studie is afgerond – ze hoopt voor 1 januari klaar te zijn – verwacht ze brood op de plank te kunnen krijgen dankzij de Urbandanceground. Nijha verkoopt het product aan gemeenten en wellicht scholen, maar als initiatiefnemer gaat een deel van de opbrengst naar haar. Ook het pakket dat ze biedt aan gemeenten in de vorm van een activatieplan moet geld in het laatje brengen. 

"Omdat het thuis wellicht even wat minder leuk, kan ik me voorstellen dat het juist leuk is om met een vriendin lekker even buiten te gaan dansen” 

Corona als stoorzender
Het coronavirus is een mogelijke stoorzender, maar Pluimers is niet bang dat al haar plannen daardoor in het water vallen. Een feestelijke opening van de vloeren in Utrecht wordt wellicht uitgesteld of afgelast, maar mensen kunnen in mei gewoon dansen op de dancegrounds, natuurlijk rekening houdend met de voorschriften van het RIVM. “Omdat het thuis wellicht even wat minder leuk, kan ik me voorstellen dat het juist leuk is om met een vriendin lekker even buiten te gaan dansen.” 

Voor meer informatie: Urban Dance Ground

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst