Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Van offline naar online sportles: Eversports helpt bij transitie

door: Frank Molema | 9 april 2020

Door de lockdown zijn de opties om buiten te sporten afgenomen. De vraag naar online sportlessen groeit daarentegen exponentieel. Reden voor softwareontwikkelaar Eversports hun diensten zo aan te passen dat bedrijven die sportlessen aanbieden ervan kunnen profiteren. “Begin met een paar lessen, het hoeft echt niet direct te gek.” 

EverSportsLeonJanssenHet was hard werken, erkent Leon Janssen van Eversports. De softwareleverancier voor professionals en consumenten in de sportindustrie zag dat door de coronacrisis alle sportlocaties, zoals yogastudio’s, gyms, sportscholen en tennisbanen, werden gesloten, dus wilde het bedrijf in no-time het aanbod voor online sporten op een goede wijze zien te faciliteren.

Consumenten uit de hele wereld
In het weekend nadat bekend werd dat Nederland voor een groot deel op slot ging en iedereen in een soort van quarantaine moest leven, zette Eversports alles op alles om haar software aan te passen, zodat het geschikt zou zijn voor de groeiende vraag naar online sportlessen. “Aan onze klanten hebben we meteen laten weten hoe ze ons kunnen gebruiken bij hun online lessen”, vertelt Janssen, head of sales Europa. “Vrij snel adopteerden honderden klanten de nieuwe functie en kwamen er meer dan duizend lessen online. Je ziet ook dat consumenten bereid zijn te betalen voor online sportlessen. En, omdat de lessen online beschikbaar zijn, zien we dat mensen vanuit de hele wereld nu ineens deelnemen aan de lessen van studio’s in Amsterdam, Berlijn of Wenen.” 

Eversports is in 2013 opgericht door de Oostenrijkse oud-volleyballer Hanno Lippitsch. Tijdens zijn zoektocht op internet naar tennisbanen, realiseerde hij zich hoe moeilijk het was om een locatie en een tijdslot te boeken. Hij besloot daarom zelf software te ontwikkelen voor professionals, zodat sportvelden en lessen gemakkelijk geboekt en betaald worden. Voor de klanten van de sport- en yogalocaties is het een handige manier om hun activiteiten overal en altijd vanaf hun telefoon, tablet of computer te boeken. 

"Vooral yoga-, dans-, bootcamp- en andere fitnesslessen zijn op dit moment populair"

Grote behoefte
Omdat de sportlocaties moeten sluiten door de coronacrisis, is het ook bij Eversports alle hens aan dek. “Ook wij moeten gebruikmaken van de steunmaatregelen van de overheid”, zegt Janssen. “Er is een stevige omzetdaling doordat bedrijven er helaas noodgedwongen mee stoppen doordat ze geen inkomsten meer hebben. Het positieve is dat het aantal bedrijven dat zijn lessen online aanbiedt, groeit. We zien dat er een grote behoefte aan is bij zowel de kant van de aanbieders als aan de vraagkant.” 

EverSports-2Vooral yoga-, dans-, bootcamp- en andere fitnesslessen zijn op dit moment populair. Professionals die klant zijn bij Eversports kunnen onder meer gebruikmaken van het betaalsysteem van het Oostenrijkse bedrijf. Sportaanbieders bepalen bovendien zelf via welke dienst zij hun video streamen. “Het voordeel is dat wij samenwerken met Zoom, maar ook met andere partijen zoals YouTube of Google Hangouts kun je koppelen. Ondanks dat we alles heel snel moesten regelen, kunnen we zeker goede service en kwaliteit bieden.” 

Adaptie van nieuwe technologie
Natuurlijk is het in het begin even wennen als sportaanbieders de overstap maken van off- naar online. De adaptatie van nieuwe technologie is een uitdaging, ziet Janssen. Hoe werkt bijvoorbeeld Facebook-live? Of een Instragram-video? “Mensen zijn logischerwijs zoekende, en je zit toch al in de stress door de coronacrisis. Je moet opeens nieuwe dingen gebruiken. Wij proberen dat zo goed mogelijk te begeleiden met video’s en gratis webinars. Gaandeweg kan je je dienst verbeteren, bijvoorbeeld door een betere camera te kopen of een headset.” 

"Blijf je studio steunen. Zorg dat we na deze crisis weer verder kunnen"

Het is mogelijk dat de branche blijvend gaat veranderen, denkt ook Janssen. “Ik geloof zeker dat de coronacrisis blijvend impact zal hebben. Uiteraard zullen veel studio’s teruggaan naar de oude situatie, maar er zal ook een groot aantal zien dat een combinatieles van off- en online erg interessant is. Deze tijd zorgt er in ieder geval voor dat de adoptie van technologie in een stroomversnelling komt. Je moet ook wel.”

Oproep
Janssen beseft dat veel sportaanbieders het moeilijk hebben in deze tijd en doet daarom een oproep aan de sportliefhebber: “Blijf je studio steunen. Zorg dat we na deze crisis weer verder kunnen. En de studio’s die nog niets online aanbieden: kijk naar onze mogelijkheden. Begin met een paar lessen, het hoeft niet direct te gek.” 

Voor meer informatie: www.eversports.com en www.eversportsmanager.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst