Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

FC Twente scoort in de wijk: geen individuele, maar gezinsaanpak

door: Frank Molema | 13 februari 2020

Met de focus op gezinnen in plaats van individuen timmert FC Twente met het project ‘Supporter van elkaar’ stevig aan de weg. Sterker, de club won met deze ‘vernieuwende’ aanpak zelfs 50.000 euro van de VriendenLoterij. “Door veranderingen in het gezin teweeg te brengen, heb je veel meer impact op het individu”, zegt algemeen projectleider Bas Schreurs van de stichting FC Twente, scoren in de wijk.

De jury die namens de VriendenLoterij bepaalde welke eredivisieclub een beloning verdiende voor een maatschappelijk project, prees het voorbeeldgedrag van FC Twente de hemel in. Woorden als ‘mooi’ en ‘effectief’ passeerden de revue, bovendien laten de Tukkers met dit project volgens de jury zien dat zij deuren openen en oplossingen bieden voor problemen in de regio.

ScorenInDeWijk-FCTwente-1Uniek project
De 31-jarige Bas Schreurs is sinds 1 januari 2019 de algemeen projectleider van stichting ‘FC Twente, scoren in de wijk’. Hij noemt het prijswinnende ‘Supporter van elkaar’ een uniek project. “Dat heeft te maken met het feit dat het een gezinstraject is en wij veel tijd en aandacht besteden aan deze gezinnen”, vertelt hij. “Projecten zijn vaak gericht op individuen, groepen of thema’s. Dat is natuurlijk ook prima, maar uit de methodiek van ‘Supporter van elkaar’ blijkt dat veranderingen in het gezin veel meer impact hebben op het individu. Vaak wordt bijvoorbeeld met kinderen in een bepaalde periode gewerkt aan bewustwording over een gezondere leefstijl, maar als het kind vervolgens thuiskomt in een gezin waar de nodige problemen spelen, dan kan je je afvragen of deze bewustwording uiteindelijk gaat leiden tot gedragsverandering.” 

FC Twente richt zich met ‘Supporter van elkaar’ op kwetsbare gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en gaat een traject aan van minimaal vijf maanden

De voetbalclub uit Enschede weet steeds meer maatschappelijk resultaat te boeken, onder meer dankzij deze aanpak. Dat heeft ook te maken met de professionaliseringsslag die het maakte met de stichting. Vóór de aanstelling van Schreurs werd de stichting aangestuurd door een gedreven vrijwilliger en initiator Drees Kroes, maar de groei van de projecten en werkzame professionals in de stichting maakten het noodzakelijk om er een betaalde functie van te maken die nu door Schreurs wordt ingevuld. Schreurs was eerder werkzaam als beleidscoördinator voetbalzaken bij FC Twente.

ScorenInDeWijk-FCTwente-2Uitje met het hele gezin
FC Twente richt zich met ‘Supporter van elkaar’ op kwetsbare gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en gaat een traject aan van minimaal vijf maanden. In eerste instantie probeert de club een band op te bouwen en het plezier terug te brengen. Dat kan door sport- en beweegactiviteiten, maar ook via een cultureel uitje met het hele gezin. Pas als er een band is ontstaan tussen gezinsleden en medewerkers van de stichting, wordt gesproken over de problematiek die er speelt. Schreurs: “In samenwerking met maatschappelijke organisaties en een selectie van ambassadeurs proberen wij daarna maatwerk te bieden.” 

Volgens de projectleider vervult FC Twente een cruciale rol in het reduceren van maatschappelijke vraagstukken in de regio Twente. “Voor sommige maatschappelijke organisaties is het een uitdaging om contact met deze mensen te vinden. Zij worden onder andere beperkt door tijdsdruk en allerlei bureaucratische protocollen en kaders. De mensen komen hierdoor moeilijk achter hun voordeur vandaan. De kracht van FC Twente is juist dat het voor gezinnen veel aantrekkelijker is om erbij te horen. Als een brief van de gemeente of de verhuurdersvereniging op de deurmat valt, is vaak de gedachte: ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’ Er is simpelweg meer angst aanwezig. Bij een voetbalclub is dat niet het geval.” 

"Voor een betaald voetbalorganisatie is het een maatschappelijke verantwoordelijkheid om actief en doelbewust wat terug te doen voor een betere samenleving"

ScorenInDeWijk-FCTwente-3Participatie in maatschappij
Schreurs somt op dat dankzij ‘Supporter van elkaar’ zestien mensen aan een baan zijn geholpen, achttien een opleiding of cursus zijn gaan volgen, vier gezinnen een nieuwe woning hebben gevonden, vier gezinnen hulp krijgen bij hun schulden en dat er 21 mensen zijn doorgestroomd naar gezondheidsprogramma’s. In 2020 hopen de Tukkers zo’n honderd gezinnen te bereiken. Het belangrijkste doel daarbij: de participatie in de maatschappij vergroten. 

Bij de stichting werken veertien mensen en zo’n vijftig vrijwilligers. Wat de maatschappelijke activiteiten de samenleving opleveren is volgens Schreurs veel, maar niet altijd te duiden in cijfers. “Als wij iemand aan een baan helpen, dan scheelt dat de overheid natuurlijk in de kosten voor een uitkering. Voor een betaald voetbalorganisatie (bvo) is het een maatschappelijke verantwoordelijkheid om actief en doelbewust wat terug te doen voor een betere samenleving. Voetbal is van het volk en elk mens verdient een kans om te scoren.” 

Kernprincipe van elke bvo
‘MVO-beleid’ moet volgens Schreurs verankerd zijn in het beleid en behoren tot de kernprincipes van elke bvo. “Voetbal blijft de core business. Tegelijkertijd moet een bvo MVO-beleid echter niet zien als een verplichting, maar als een kans die bijdraagt om haar doelstellingen te realiseren. Het komende decennium wordt steeds belangrijker wat een bvo – dat geldt overigens voor elke organisatie – doet voor haar eigen organisatie in het kader van good governance (intern) en omgeving (extern) om een bijdrage te leveren aan een betere samenleving.” 

Voor meer informatie: FC Twente wint met ‘Supporter van elkaar’ Maatschappelijk Project Eredivisie


logoVriendenLoterijNIEUWmetkader‘Maatschappelijk Project Eredivisie' van de VriendenLoterij

De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk.

De VriendenLoterij nomineerde dit jaar drie eredivisieclubs voor de titel van het beste ‘Maatschappelijk Project Eredivisie'. Naast winnaar FC Twente waren dat ADO Den Haag (genomineerd met ‘ADO voor iedereen', een initiatief dat kinderen en kwetsbare groepen uit verschillende stadsdelen met elkaar verbindt) en FC Utrecht (met het project 'Zij aan Zij', een initiatief van en voor supporters over taalgebruik op de tribune, om daarmee veiligheid, gedrag en sfeer in Stadion Galgenwaard te verbeteren). ScorenInDeWijk-FCTwente-3Alle 18 Eredivisieclubs van seizoen 2019/2020 konden hun initiatieven indienen. De VriendenLoterij stelde een totaalbedrag van 110.000 euro beschikbaar voor het Maatschappelijk Project Eredivisie: 50.000 euro voor de winnaar (FC Twente), en 30.000 euro voor de nummers 2 (ADO Den Haag en FC Utrecht, ex aequo).

Voor meer informatie: www.vriendenloterij.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst