Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Het ontbrekende puzzelstukje in structuur ondernemende sport

door: Frank Molema | 13 februari 2020

Het Nederlandse sportaanbod groeit, zo ook die van de ondernemende sport. Denk daarbij aan ondernemende zwembaden, ondernemers in de buitensport, fitnesscentra, maneges, zeilscholen, squashbanen, bootverhuurders, jachthavens en golfbanen. Maar wie vertegenwoordigt al die verschillende brancheverenigingen voor ondernemers in de sport? Helemaal niemand, concludeerden onderzoekers van KPMG. Maar daar komt verandering in: met het Platform Ondernemende Sportaanbieders moeten ondernemers in de sport op een hoog bestuurlijk niveau een stevige vinger in de pap krijgen. 

POS-LodewijkKlootwijk-1In het ‘Brancherapport Sport’ van accountants- en adviesbureau KPMG wordt de georganiseerde sport en ondersteunende topsport omschreven als ‘sterk georganiseerd’, vooral door de centrale en verbindende rol die NOC*NSF heeft. Hoe anders is de structuur bij de ondernemende sport. ‘Dat kent momenteel een meer gefragmenteerde organisatiestructuur met meerdere, vaak sport-specifieke brancheverenigingen’, schreven de onderzoekers van KPMG in oktober vorig jaar. 

7 brancheverenigingen al aangesloten
Kortom, er mist een centrale organisatie die al die sport-specifieke brancheverenigingen vertegenwoordigt. Lange tijd werd de ondernemende sport vooral regionaal en lokaal verzorgd, maar met de oprichting van Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) moet daar vanaf nu verandering in komen. Zeven brancheverenigingen zijn al aangesloten: POS vertegenwoordigt ondernemende zwembaden, ondernemers in de buitensport, fitnesscentra, maneges, zeilscholen, squashbanen, bootverhuurders, jachthavens en golfbanen.

POS is the missing link in de ondernemende sport, zoals aanjager Lodewijk Klootwijk het omschrijft. “Alleen sta je zwak, samen sta je sterk”, legt hij de motivatie achter de oprichting van POS uit. “We merken in gesprekken met elkaar dat we dezelfde uitdagingen hebben. Als je mee wilt praten over zaken die jouw leden aangaan, is het zaak te zorgen dat je verenigd bent zodat je je stem kunt laten horen.” 

“Door onze ondernemende structuur, volhardende karakter en passie denk ik dat we succesvol kunnen zijn. Dat is wat ons onderscheidend maakt” 

Belangen eigen segment
Natuurlijk bestonden al grote brancheverenigingen, zoals NL Actief voor fitnesscentra, maar zij kwamen alleen op voor de belangen voor ondernemers in hun eigen segment. Door de krachten te bundelen kunnen de belangen van alle ondernemers op een hoog niveau vertegenwoordigd worden. Klootwijk: “Door onze ondernemende structuur, volhardende karakter en passie denk ik dat we succesvol kunnen zijn. Dat is wat ons onderscheidend maakt.” 

POS-2POS heeft een manifest opgesteld waarin onder meer staat te lezen dat POS sportaanbieders naar een hoger plan wil brengen. Volgens Klootwijk is kennisuitwisseling een belangrijk instrument om dat voor elkaar te krijgen. “We hebben bijvoorbeeld knowhow over een grote groep beginnende sporters die snel afhaakt. Hoe kunnen we hen toch aan het sporten houden? Het vasthouden van sporters zit juist in ons DNA. Wij willen die kennis delen, ook met alle verenigingen in Nederland. Zij kunnen leren van ons, maar wij ook van hen. Ik zie een sterke wisselwerking tussen de ondernemende en georganiseerde sport.” 

Duurzame sportaccommodaties
Volgens Klootwijk begint POS langzaam haar plekje te veroveren in het Nederlandse sportlandschap. Zo benadrukt Klootwijk de rol die POS al had in het brancherapport van KPMG (“KPMG heeft veel cijfers gebruikt die wij hen hebben geleverd”) en het platform is al partner in het sportakkoord. Het POS is zo mede-ondertekenaar van de ‘Routekaart’ naar duurzame sportaccommodaties samen met VSG, NOC*NSF en het ministerie van VWS. Ook levert het POS een bijdrage aan de Nationale Sportraad “Bij alle brainstormsessies zijn wij aanwezig”, zegt hij. “We krijgen alle ruimte om onze visie te delen en daar zijn we heel blij mee.” 

"Wij zijn de missing link in de ondernemende sport"

POS wil een bijdrage blijven leveren aan het sportakkoord en de Nederlandse Sportraad. “We willen onze kennisdeling verder uitwerken. De doelstelling is om te groeien, iedereen is welkom om aan te sluiten. We krijgen uit alle hoeken reacties, zelfs de politiek is geïnteresseerd. Er staan al afspraken gepland met leden van de Tweede Kamer. Daaruit blijkt wel dat er een behoefte is. Wij zijn de missing link in de ondernemende sport.” 

Voor meer informatie: Platform Ondernemende Sportaanbieders

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst