Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

NOC*NSF kan in Tokyo wachten op nieuwe zaak 'Van Gelder'

door: Leo Aquina | 13 februari 2020

"We kunnen wachten op de volgende zaak Van Gelder", zegt Cor Hellingman vooruitblikkend op de Olympische Spelen deze zomer in Tokyo. De 64-jarige raadsman weet waarover hij praat. Hellingman is gespecialiseerd in media- en privacyrecht, sportrecht en entertainmentrecht. Na drieëntwintig jaar te hebben gewerkt onder de vlag HellingmanBunders, besloot hij onlangs alleen verder te gaan. Nadat Yuri van Gelder tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro naar huis werd gestuurd, was Hellingman zijn advocaat. De ingrediënten voor een soortgelijke affaire zijn vier jaar later nog altijd aanwezig.

CorHellingman-1Cor Hellingman besloot alleen verder te gaan omdat hij 'het roer nog een keer om wilde gooien', maar vooral omdat het hem de vrijheid gaf zijn eigen koers te bepalen. "In mijn eentje ben ik flexibel, kan ik volledig mijn eigen koers bepalen en dat geeft me de ruimte om nog meer samen te werken met professionals uit andere beroepsgroepen die belangrijke kennis hebben voor de beantwoording van de vraagstukken waarmee ik als jurist word geconfronteerd."

Van fax naar twitter
Multidisciplinair werken is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden in de wereld van entertainment en sport en dat heeft vooral te maken met de enorme technologische ontwikkelingen. "Twintig jaar geleden was de fax het snelste middel om met elkaar te communiceren. Dan kreeg je een concepttekst, die kon je van commentaar voorzien en terugsturen. Tegenwoordig staat alles meteen op internet, via twitter, facebook, instagram of welk kanaal dan ook. Het is lastig om dat in je eentje allemaal af te dekken. Dan moet ik een beroep kunnen doen op mensen met kennis op het gebied van pr en sociale media, mensen die goed ingevoerd zijn in de technische aspecten van het internet."

Is werken in de sportwereld anders dan in andere sectoren? "Jawel, er zijn natuurlijk veel paralellen, maar er zijn ook aspecten die behoorlijk specifiek zijn voor de sportwereld. Uniek aan de sportwereld is dat het meestal om heel jonge mensen gaat, die zich bovendien volledig focussen op dat ene ding wat ze moeten doen. Eén van mijn voornaamste taken als adviseur is dan vooral werk uit handen nemen, wat soms lastig kan zijn vanwege de dubbele positie waarin je vaak zit. Vaak word je bijvoorbeeld betaald door een zaakwaarnemer, maar je moet wel steeds het belang van je echte cliënt, de sporter, voor ogen houden en dat loopt niet altijd parallel aan dat van de zaakwaarnemer. Daarnaast heb je ook nog vaak te maken met ouders en trainers. Dat maakt werken in de sportwereld complex."

"Neem bijvoorbeeld een hockeyster. Die heeft bij haar club een kledingsponsor, maar als ze bij Oranje speelt is er een andere kledingsponsor"

Welk T-shirt?
Een ander aspect wat de sportwereld anders maakt dan veel andere sectoren, is de veelheid aan regels en de verschillende regelgevende instanties. "Neem bijvoorbeeld een hockeyster. Die heeft bij haar club een kledingsponsor, maar als ze bij Oranje speelt is er een andere kledingsponsor, en als ze een internationaal toernooi komt kan er nog weer een andere sponsor om de hoek komen. Voor zo iemand is het vaak al ingewikkeld om te bepalen op welk moment je welk T-shirt moet aantrekken om geen verwarring met sponsors te krijgen."

CorHellingman-2In de zaak Van Gelder was ook sprake van een opeenstapeling van regels van verschillende instanties. "In eerste instantie was Van Gelder als turner lid van de turnbond. Vervolgens heeft hij als deelnemer aan de Olympische Spelen een contract met NOC*NSF, maar als de Olympisch Spelen eenmaal begonnen zijn, valt hij rechtstreeks onder de IOC-regels. Uiteindelijk is de hele kwestie in het kort geding afgehandeld op basis van de overeenkomst met NOC*NSF, maar het is nog maar zeer de vraag of dat terecht was. De werkelijkheid is ingewikkelder en voor de sporter feitelijk onbegrijpelijk." 

Deze wirwar aan regels is volgens Hellingman kenmerkend voor de sport. "In andere sectoren worden jonge mensen beschermd tegen dit soort opeenstapelingen van regels, maar sporters laten het zich aanleunen. Van buitenaf lijkt het of dit soort vraagstukken wordt opgelost door mensen die lijken te denken dat je met een boterham met pindakaas een gouden medaille kan verdienen. Dat is lang niet altijd onkunde en zeker geen onwil en soms zie je ook dat zaken onbedoeld een heel eigen leven gaan leiden. Neem de zogenaamde loservlucht als voorbeeld. Daar zaten goede bedoelingen achter. Zorg dat mensen die klaar zijn, niet de concentratie van mensen die nog in competitie zijn kunnen verstoren. Maar het is heel anders ervaren en zo werd een goede bedoeling een complete mislukking" 

Rechtsbijstandverzekering
Terugkomend op de zaak Van Gelder, vanwege opeenstapeling van regels was het voor Van Gelder onduidelijk wat zijn juridische mogelijkheden waren op het moment dat hij naar huis werd gestuurd. Volgens Hellingman had Van Gelder veel meer kans gemaakt om alsnog deelname aan de Olympische finale af te dwingen als hij in Rio de Janeiro was gebleven. Dan had hij zich kunnen beroepen op het feit dat hij onder jurisdictie van het IOC viel en in die hoedanigheid had hij geen regels overtreden. "Eigenlijk kwam de juridische bijstand voor Van Gelder dus te laat." 

"Als ik sporters een half jaar voor de Spelen een advies mag geven: neem een goede rechtsbijstandsverzekering"

Heeft NOC*NSF lering getrokken uit 2016? "Voor een deel wel, bijvoorbeeld als het gaat om die losersvlucht. Maar de opeenstapeling van verplichtingen voor sporters afkomstig van diverse regelgevende instanties is er nog altijd. Er komen straks ongetwijfeld weer sporters die vinden dat ze ten onrechte niet zijn geselecteerd en er zijn in de sport legio andere zaken die tot problemen kunnen leiden, wangedrag, MeToo, doping, om er maar eens een paar te noemen. Als ik sporters een half jaar voor de Spelen een advies mag geven: neem een goede rechtsbijstandsverzekering."

Voor meer informatie: www.corhellingman.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst