Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Derek Schippers is niet meer alleen manager van Dafne

door: Frank Molema | 30 januari 2020

Derek Schippers is niet alleen de broer van topatlete Dafne, maar ook al jaren haar manager. Door deze ervaring vond hij dat het tijd werd voor meer, dus timmert hij nu aan de weg met zijn eigen atletenmanagementbureau First of All. Twee talentvolle skateboarders en een surfster wist hij al aan zich te binden. “Met First of All wil ik uitgroeien tot een toonaangevend managementbureau.” 

ManagerDerekSchippers-1 copyToen Dafne Schippers enkele jaren geleden op de atletiekbaan toptijden begon te lopen, steeg ook de aandacht voor haar exponentieel. Bedrijven, media, fans; allemaal wilden ze iets van de atlete. “Ik werd een soort gatekeeper om alles wat binnen kwam te beoordelen”, blikt broer Derek Schippers (31) terug op zijn eerste maanden als manager van zijn wereldberoemde zus. 

Ervaring
Inmiddels heeft Schippers flink wat ervaring opgedaan in het vak en de tijd kunnen nemen om na te denken over zijn toekomst. Hoe werkt deze wereld? Wat kan er anders? En hoe kan ik dat doen op mijn eigen manier? Toen hij het antwoord op deze vragen had, richtte hij zijn eigen atletenmanagementbureau op: First of All. 

Schippers, die politicologie heeft gestudeerd en op een hoog amateurniveau heeft gevoetbald, is bij het opzetten van zijn eigen bedrijf niet over één nacht ijs gegaan. “Als ik aan zoiets begin, dan moet het fundament stevig zijn”, zegt hij. “Na al die jaren ervaring met Dafne vond ik het nu tijd om dit neer te gaan zetten. Het is natuurlijk een geleidelijk proces geweest. Je maakt zoveel mee, dan kom je een punt waarop je denkt dat je het ook voor andere atleten, die in dezelfde fase komen als Dafne, kunt doen.” 

“Ik probeer een geheel te creëren van sporters die bij mij en bij elkaar passen"

Hij heeft inmiddels vier sporters aan zijn bureau verbonden. Naast Dafne gaat het om de jonge skateboarders Keet Oldenbeuving en Diego Broest en surfster Eveline Hooft. Het zijn bovendien niet de minsten: zo kreeg de 15-jarige Oldenbeuving op het Sportgala 2019 de Talent Award uitgereikt. “Er gebeurt echt al heel veel om haar heen, echt waanzinnig”, weet Schippers. “Er is een goede kans dat zij naar de Olympische Spelen in Tokio gaat. 

Groot talent
Ook Broest en Hooft timmeren aan de weg. Skateboarder Broest is pas 12 jaar, maar wordt gezien als een groot talent. Surfster Hooft (19) mengt zich langzaam bij de besten van de wereld. Schippers: “Onlangs werd zij vijfde op een hele grote wedstrijd waar de wereldtop aan meedeed. Misschien komt Tokio nog wat te vroeg, maar zij doet er alles aan om hele goede surfster te worden.” 

ManagerDerekSchippers-2Aan dit team hoopt Schippers nog meer sporters toe te voegen. Dat betekent niet dat hij tegen iedere sporter zomaar ‘ja’ zegt. “Ik probeer een geheel te creëren van sporters die bij mij en bij elkaar passen. Ik wil ze echt leren kennen, zodat ik van daaruit de juiste keuzes kan maken. Natuurlijk is het mijn doel om een toonaangevend managementbureau te worden, maar ik ga niet vier sporters aan het team toevoegen om een groter geheel te worden. Ik ben wel kritisch.” 

Kijken naar behoefte
De ondernemer zoekt met zijn sporters de verbinding met het bedrijfsleven. Hij vindt het erg belangrijk dat er vanuit de sporter goede samenwerkingen tot stand komen. Schippers biedt daarom geen vast pakket, maar kijkt naar de behoefte. “Hoe kan je de structuur rondom de atleet zo neerleggen dat die goed kan presteren? Welke partners passen daarbij? Ik geloof heel erg dat je niet alles zelf kan als manager. Ik zeg niet van mezelf dat ik jurist ben of financieel adviseur. Daarvoor ben ik een netwerk aan het opbouwen van specialisten om de sporter goed te helpen.” 

"Ik kan niet aanwezig zijn als Keet Oldenbeuving straks de wereld over reist. Daar heeft ze dan andere mensen voor"

Het vizier van Schippers is vooral gericht op individuele en nieuwe sporten. Dat is niet alleen omdat hij deze sporten interessant en spectaculair vindt, ook vindt hij het leuk om in de ontwikkeling mee te gaan. “Bij traditionele sporten zou ik één van de vele managers zijn. Bij nieuwere sporten, zoals surfen, gebeurt veel omdat het olympisch is geworden. Dat is erg interessant om mee te maken.” 

Uitbreiding
Zus Dafne hoeft niet bang te zijn dat haar broer zijn aandacht verlegt naar andere sporters. “Je moet keuzes maken”, legt hij uit. “Ik kan mezelf niet opdelen, dus daarover maak je afspraken met andere atleten. Ik kan bijvoorbeeld niet aanwezig zijn als Keet Oldenbeuving straks de wereld over reist. Daar heeft ze dan andere mensen voor. Natuurlijk vind ik het heel belangrijk om bij alle sporters betrokken te zijn. Als dat niet meer lukt, dan moet ik misschien zelfs al wel denken aan uitbreiding van mijn bedrijf.” 

Voor meer informatie: www.first-of-all.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst