Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Op zoek naar een identiteit naast de topsporter

door: Nelleke van der Heiden | 28 november 2019

Hordenloper Koen Smet is volop in training voor de Olympische Spelen in Tokio, maar heeft ondertussen ook een eigen bedrijf opgezet. Toen hij een paar jaar terug alleen maar met zijn sport bezig was, raakte hij zijn identiteit kwijt en liep hij vast. Nu hij naast de topsport ook focust op een maatschappelijke carrière, beleeft hij meer plezier aan de sport en lijkt het ook een goed sportjaar te worden, met hopelijk een kwalificatie voor de komende Spelen.

KoenSmet-1-Ja, Koen Smet had een zware depressie, maar daar heeft hij mee afgerekend. “Dat is een gesloten boek.” Al zal het altijd wel in zijn achterhoofd zitten, maar hij weet de signalen nu te herkennen zodat hij in een vroeg stadium kan ingrijpen als het nodig is. En het gaat nu juist heel goed met Koen Smet, misschien zelfs wel een beetje dankzij die depressie. Die drukte hem namelijk met zijn neus op de feiten dat hij alleen als topsporter niet gelukkig werd. “Ik had het gevoel dat er naast de sport niks was. Ik was mijn identiteit kwijt. Als ik geen topsporter ben, wat ben ik dan wel?” Met die vraag worstelde de hordeloper.

Maatschappelijke carrière
In zijn proces kwam Smet in contact met Stichting De SportMaatschappij. Deze stichting helpt sporters precies met deze vraag, vaak als ze al aan het eind van hun topsportcarrière zitten, om ze te begeleiden naar een maatschappelijke carrière. De SportMaatschappij is bovendien externe partner van TeamNL@work en biedt met het zogeheten Krachtprogramma een praktijkgericht opleidingstraject dat topsporters structuur en handvatten geeft om stappen richting de arbeidsmarkt te zetten.

Koen Smet volgde dat Krachtprogramma de afgelopen maanden en heeft nog één afrondende dag te gaan. Dus toen hij ermee begon, was hij al een eind op weg in zijn eigen proces, maar dankzij De SportMaatschappij weet Smet structuur aan te brengen in zijn agenda en kan hij daar behalve training en rust nu ook andere dingen in zetten. “Ik was al niet meer zozeer bezig met het ontwikkelen van mijn identiteit, maar heb daar wel leren kijken naar waar mijn kracht lag en ik heb een heldere visie gekregen op wie ik ben en wat ik wil. En ze hebben me geholpen bij het oprichten van mijn eigen bedrijf.” 

“Ik steek veel energie in anderen, dat is mijn kracht, maar kan ook een zwakte zijn”

Zoeken naar identiteit
Smet vertelt dat er in de groep ook sporters zaten die nog wel helemaal op zoek moesten naar die identiteit naast de sport. En er zaten deelnemers bij die al waren gestopt. Het hielp Smet om zich te spiegelen en de verschillende stadia die je doormaakt te herkennen. De begeleiding zat ‘m ook in heel praktische dingen, zoals het op orde brengen van zijn LinkedIn-profiel en zijn cv. “Dat hoefde nooit als topsporter.” En Smet vertelt dat hij nu meer inzicht heeft in zijn kracht en zwakte. “Ik steek veel energie in anderen, dat is mijn kracht, maar kan ook een zwakte zijn.” 

KoenSmet-2-De verdeling van zijn energie is sowieso een aandachtspunt. Met zijn topsportmentaliteit zou hij nu meteen het liefst voor 120 procent willen gaan voor zijn eigen bedrijf, maar daar moet en vooral wil hij nu de prioriteit niet leggen, want Smet wil naar Tokio. “Op mijn bedrijf ga ik na de sport wel volle bak focussen, ik ben nu bezig met de balans daartussen.” Dus leert hij ook met hulp van De SportMaatschappij grenzen te stellen aan hoeveel tijd hij in zijn bedrijf steekt.

Eind 2018 vertrok Smet naar Cardiff in Wales om met hordenlegende Colin Jackson te trainen

Clear Obstacles
Wat is dat eigenlijk voor bedrijf? Clear Obstacles, vertelt Smet met gepaste trots. “Die naam is symbolisch voor mijn leven. Ik help nu andere mensen bij hun obstakels met training en coaching. Ik ben bijvoorbeeld spelbegeleider bij kinderen, mental coach en ik adviseer bedrijven.” Maar al vóór zijn contact met De SportMaatschappij was er iemand anders die een grote rol speelde bij het terugvinden van het plezier in de sport. Eind 2018 vertrok Smet naar Cardiff in Wales om met hordenlegende Colin Jackson te trainen. Hij was ook toen al enige tijd van zijn depressie af en hij was heel stabiel. “Ik had het niet eerder moeten doen, want dan was ik niet stabiel genoeg geweest.” Inmiddels is Smet weer terug in Amsterdam, maar hij traint nog steeds volgens de trainingsschema’s van Colin Jackson.

KoenSmet-3-Wat hij van hem heeft geleerd? “Vooral veel inkijkjes in topsport. Het was de kans om in het hoofd van de beste van de wereld te kijken. Ik heb veel met hem gepraat over hoe hij met topsport omgaat. Hij heeft jarenlang moeten presteren op topniveau. Hij heeft bij mij heel erg het gevoel weggenomen dat ik als jonge sporter die behoort tot de Europese subtop, altijd met een achterstand aan een wedstrijd begin. Ik weet dat er jongens zijn die veel sneller zijn, maar ze hoeven maar één horde te raken en dan ben ik ze al voorbij. Ik heb van hem geleerd met een andere instelling aan wedstrijden te beginnen. Om voor mijn eigen prestatie te gaan en niet bij voorbaat van een achterstand uit te gaan. Niemand loopt ooit een helemaal perfecte race.”

Vrijer sporten
Op eigen kracht, met Colin Jackson en met De SportMaatschappij heeft Koen Smet het voor elkaar gekregen om al tijdens de topsport een zinvol leven naast die sport op te bouwen. En dat maakt hem juist een betere sporter. “De druk om te presteren is hoog. En als je niks anders hebt om op terug te vallen, wordt die druk alleen maar hoger. Dat sport nu niet het enige in mijn leven is, werkt relativerend. Ik heb hervonden wie ik ben, ben gelukkiger, heb tools geleerd om valkuilen te herkennen en ben vrijer gaan sporten en ik zie dat het beter gaat.”

Een goeie winter is vaak een voorteken dat het zomerseizoen ook goed zal zijn, dus Smet heeft goede hoop dat Tokio haalbaar is

Blessureleed gooide nog wel roet in het eten, maar ook daar ziet Smet een positieve kant aan. “Ik ben dit seizoen veel geblesseerd geweest en daardoor heb ik me nog niet voor Tokio kunnen kwalificeren. Maar ik heb nu wel vanaf augustus veel door kunnen trainen, terwijl je normaal pas in september klaar bent met de wedstrijden en dan in oktober pas begint met trainen voor het nieuwe jaar. Ik loop nu dus twee maanden voor op schema.” Smet zit nu in de grootste en zwaarste trainingen, daarna is het tot en met maart indoor en dan weer outdoor. Voorlopig goed en hard trainen dus en zorgen dat-ie niet geblesseerd raakt. “En dan in het voorjaar veel wedstrijden lopen en hopen dat ik geplaatst word.” Een goeie winter is vaak een voorteken dat het zomerseizoen ook goed zal zijn, dus Smet heeft goede hoop dat Tokio haalbaar is.

Voor meer informatie: Twitter-account van Koen Smet en het Krachtprogramma van De SportMaatschappij

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst