Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Het Belgische schaatsen op een hoger niveau brengen

door: Nelleke van der Heiden | 28 november 2019

Oud-schaatser Jeroen Straathof is gevraagd om topsportdirecteur te worden van de Vlaamse Schaatsunie (VLSU). Deze bond bestaat nog geen jaar en is het resultaat van een fusie tussen de Vlaamse Snelschaatsbond (langebaanschaatsen en shorttrack) en de Vlaamse Kunstschaatsen Bond. “Mijn grootste taak wordt werken aan structuur voor het schaatsen in België.”

JeroenStraathof-1Natuurlijk vallen de topsportprogramma’s ook onder de nieuwe topsportdirecteur, die overigens per 1 januari pas officieel begint maar nu al klinkt als een echte kenner van het Vlaamse schaatslandschap. “Ik wil goed beslagen ten ijs komen als ik ergens begin.” Maar zijn belangrijkste uitdaging wordt die structuur voor talentdetectie. "Zo noemen ze dat in Vlaanderen. In Nederland hebben we het over talentherkenning en -ontwikkeling.”

Van het een kwam het ander
Dat Vlaanderen naar Nederland kijkt nu het de schaatssport wat meer op de kaart wil zetten, is logisch. Maar hoe zijn ze bij Jeroen Straathof uitgekomen? “Mijn dochters doen aan shorttrack en ik was in januari in België voor een wedstrijd en daar kwam ik in gesprek met de voorzitter van de Vlaamse Schaatsunie. Die kende ik en we spraken over hoe ik in Leiden actief betrokken was bij de realisatie van de ijsbaan. Van het een kwam het ander, want in België zocht men voor de fusieschaatsbond nog een topsportdirecteur die in staat zou zijn de betrokkenen voor de volgende stap voor het schaatsen bij elkaar te halen. Dus of ik mijn cv wilde sturen en toen is het balletje gaan rollen.”

Het vrouwenteam voor de ploegenachtervolging is veelbelovend en zet in op deelname aan de Winterspelen van 2022

Straathof vindt het 'gaaf' om in deze fase in België aan de slag te gaan, zegt hij. “Ik kan nog echt bouwen aan structuur in de verschillende disciplines.” België heeft al wel een paar echte schaatsparels vanuit het inline-skaten. Straathof hoopt dat meer inline-skaters de overstap naar het langebaanschaatsen maken. Bart Swings is daar een succesvol voorbeeld van. Er is in 2018 een speciaal programma voor in het leven geroepen: ‘Road to Ice’. Het vrouwenteam voor de ploegenachtervolging is sindsdien veelbelovend en zet in op deelname aan de Winterspelen van 2022. Straathof vertelt trots over een van de junioren die dit voorjaar is overgestapt naar het ijs en onlangs zijn allereerste 1000 meter schaatste en meteen een nationaal juniorenrecord reed. 

Stip aan horizon
Nog even terug naar de carrière van Jeroen Straathof zelf. Sinds zijn schaatscarrière en een uitstap naar het (paralympische) baanwielrennen, heeft hij allerlei (management)taken vervuld, bij verschillende sportorganisaties zoals BMC, de Atletiekunie en Right to Play en nu als programmamanager bij de gemeente Leiden. Had hij daar al over nagedacht toen hij nog met zijn topsport bezig was? “Dat was ook een van de onderwerpen bij de Atletencommissie van NOC*NSF. Als topsporter mag je daar best wel meer over nadenken als je nog aan het sporten bent. De huidige sporters kunnen dat tegenwoordig beter combineren dan in mijn tijd. Ik was daar niet echt mee bezig, al zag ik altijd al wel een stip aan de horizon om zoiets als dit te gaan doen.”

JeroenStraathof-2En dat avontuur begint dus op 1 januari 2020. Het is een deeltijdbaan, dus Straathof hoopt het in elk geval voorlopig te kunnen combineren met zijn werk voor de gemeente Leiden en zijn betrokkenheid bij de Leidse schaatsclub. Voor wie zal hij nu juichen bij internationale wedstrijden? Voor allebei, denkt Straathof. Maar voor wie dan het hardst? Dat lijkt hij een lastige keuze te vinden. “Ik ben eindverantwoordelijk voor de Belgische schaatsers, het zal fantastisch zijn als zij goed presteren.” En dan moeten er natuurlijk ook Belgische sporters zijn om voor te juichen. De afgelopen Winterspelen deden er in totaal maar zeven Belgische atleten mee. Dat aantal moet omhoog, vindt Straathof en hij zal er dus vooral voor zorgen dat de deelname op het ijs groter wordt. 

Kunstrijden is - geeft hij toe - nog helemaal nieuw voor hem

Pirouetjes
Al moeten we ook weer niet denken dat België alleen Bart Swings heeft. Straathof noemt nog wat namen die van het inline-skaten naar het schaatsen zijn overgestapt en die we in de gaten moeten houden: Jason Suttels en bij de Teampursuit Dames zijn dat Stien Vanhoutte, Sandrine Tas en Anke Vos. Bij het kunstrijden is het Loena Hendrickx. Hoe zit hij eigenlijk in het kunstrijden? Dat is, geeft hij toe, nog helemaal nieuw voor hem. “Ik zie op de ijsbaan in Leiden hoe de pirouetjes worden gemaakt, maar dat is het. Inhoudelijk zullen vooral de trainers en clubs de input moeten geven.”

Straathof heeft in elk geval veel zin in zijn terugkeer naar de schaatssport op hoog niveau. En dan uiteindelijk de Nederlandse schaatsbond leiden? “Dat is niet aan mij. Ik ga hier met volle energie in en maak er het beste van. Als dat tot mooie vervolgstappen in Nederland leidt, zie ik dat wel. Ik vind dat je dat wat je nu doet, goed moet doen, dan komt het resultaat vanzelf. Zo stond ik er in toen ik aan topsport deed.”

Voor meer informatie: Vlaamse Schaatsunie

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst