Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nationaal Sport Forum brengt bloedgroepen bij elkaar

door: Leo Aquina | 28 november 2019

"Het is een plek waar alle bloedgroepen samenkomen", zegt Rob van Nes. Op 29 januari 2020 organiseert hij in Huis ter Duin in Noordwijk voor de tweede keer het Nationaal Sport Forum. Het evenement is bedoeld voor beleidsmakers in de sport op allerlei niveaus, van gemeentelijke sportambtenaren, tot bondsbestuurders, academici en medewerkers van kenniscentra, maar ook managers in sport-gerelateerde bedrijven. Juist die diversiteit maakt het Nationaal Sport Forum aantrekkelijk, zo bleek twee jaar geleden uit de evaluatie van de eerste editie. "Veel organisaties, zoals VSG en NOC*NSF, hebben hun eigen bijeenkomsten, maar er was niet echt een plek waar iedereen samenkwam, terwijl er wel veel behoefte is aan de uitwisseling van ideeën."

NationaalSportforumRobVanNes-1De eerste editie van het Nationaal Sport Forum kwam min of meer toevallig tot stand. "Noordwijk was verkozen tot European City of Sports en daar was budget voor vrijgemaakt", vertelt Van Nes. "Ik kende de betreffende wethouder goed en hij vroeg aan mij of ik iets kon organiseren." De ondernemer heeft als oud-voorzitter van een tennis- en een hockeyclub veel affiniteit met sport en vanuit zijn Business Development Academy richtte hij enkele jaren geleden de International Sports Management Academy op. Naar aanleiding van het verzoek uit Noordwijk richtte Van Nes de Stichting Nationaal Sport Forum op, met als drijvende kracht achter de organisatie de International Sports Management Academy.

Vijf thema's
Op het Nationaal Sport Forum staan dit jaar vijf thema's centraal. Van Nes: "In het ochtendprogramma gaan we in op de vraag hoe ver we zijn met de implementatie van het Nationale Sportakkoord. We zijn nu een jaar onderweg. Op sommige plaatsen is het al goed op stoom, op andere plaatsen wordt er nog over nagedacht. André de Jeu van de VSG geeft een update en de sportformateur van de gemeenten Alphen aan den Rijn en Bodegraven/Reeuwijk komt meer vertellen over de lokale implementatie."

Het tweede grote thema is de economische waarde van sport. "Sport wordt vaak gezien als een kostenpost, maar het levert maatschappelijk ook enorm veel op", aldus Van Nes. Karin van der Maat van het Kenniscentrum Sport vertelt meer over een onderzoek naar de zogenaamde Social Return on Investment van sport. Het ochtendprogramma besluit met een sessie over ontwikkelingen op het gebied van een duurzame sportinfrastructuur. Het themaplein in de lunchpauze sluit daarop aan. "Daar worden relevante ontwikkelingen voor duurzame sportaccommodaties gepresenteerd", aldus Van Nes.

Diversiteit is het belangrijkste thema van de dag

Sport is voor iedereen
Het middagprogramma draait om diversiteit. Van Nes: "Dat is het belangrijkste thema van de dag. Er zijn mooie voorbeeldprojecten voor minder validen, nieuwe Nederlanders en sociaal zwakkeren, waar andere gemeenten en sportinstanties van kunnen leren. Er komt bijvoorbeeld iemand vertellen over een project met sport voor vluchtelingen in Tilburg. Daarnaast geeft Dennis Gebbink een presentatie over Only Friends, een schitterend sportcomplex voor mindervaliden in Amsterdam-Noord." 

logoNatSportForum


Zelf houdt Van Nes een masterclass over waarde-proposities voor sportorganisaties: "Vroeger was er een voetbalclub in het dorp en daar werd iedereen lid van, en de plaatselijke slager was sponsor. Tegenwoordig zijn er zoveel meer mogelijkheden, dat geldt voor kinderen die lid willen worden van een sportvereniging, maar ook voor vrijwilligers en sponsors. De vraag is: op basis waarvan maken al die groepen een keuze. Daarop moet je de waarde-propositie van je sportvereniging richten." 

Verenigingsbestuurders
Juist in het licht van die masterclass, vindt Van Nes het jammer dat hij weinig verenigingsbestuurders ziet op het Nationale Sport Forum, een kwestie van tijd en geld. Van Nes: "Het zijn vrijwilligers die het meestal doen naast hun reguliere baan. Er is veel goede wil, maar weinig tijd en weinig budget. Wij hebben gekozen voor een toplocatie en een topprogramma. Ik hou niet van stuck in the middle. Ga je in een achterafzaaltje zitten, dan heb je toch een andere sfeer en uiteindelijk kost ook dat geld. Voor verenigingen is het altijd een drempel, ook al is het 50 euro."

Ook plannen voor een tweejaarlijks Internationaal Sport Forum én een African Sports Forum

Deelname aan het Nationaal Sportforum kost 395 euro en bij aanmelding vóór 31 december 2019 krijgen deelnemers 100 euro korting. Voor de meeste verenigingen is die drempel te hoog, maar Van Nes hoopt hier in de toekomst iets aan te kunnen doen. "Dankzij subsidie van de gemeente Noordwijk waren er bij de eerste editie ook verenigingsbestuurders uit Noordwijk. Nu is dat niet het geval. We zoeken nog naar een modus."

Internationaal Sportforum
Van Nes is van plan tegenover het tweejaarlijkse Nationale Sport Forum ook een tweejaarlijks Internationaal Sport Forum te organiseren. De eerste editie daarvan vindt in 2022 plaats in Den Haag. "Daarvoor is het auditorium van World Forum The Hague al geboekt. Dat jaar is Den Haag European Capital of Sports", aldus Van Nes. Daarnaast organiseert hij volgend jaar in Marokko voor het eerst een African Sports Forum. "Wij hebben in Nederland enorm veel kennis op het gebied van sportmanagement. In het buitenland wordt met veel belangstelling gekeken naar het kennisniveau in Nederland."

Voor meer informatie: Nationaal Sport Forum 

« terug

Reacties: 1

Juul van Rijn
28-11-2019

Beste meneer van Nes,

Ik lees: "Sport is voor iedereen. Het middagprogramma draait om diversiteit. Van Nes: "Dat is het belangrijkste thema van de dag. ", en zie vervolgens in het overzicht van de sprekers op deze dag dat slechts 3 van de 16 sprekers een vrouw is. Dat vind ik wat mager. Overigens zijn het keigoede vrouwen en experts op hun vakgebied, dus over de kwaliteit niets dan lof! Daarnaast meen ik wel te zien dat er culturele diversiteit in het sprekersteam zit. Vriendelijke groet, Juul van Rijn

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst