Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Eerste, weliswaar nog officieuze, NK Running Blind

door: Nelleke van der Heiden | 14 november 2019

Op 17 november wordt het eerste NK Running Blind gelopen. 28 koppels van een loper met een visuele beperking en een buddy strijden bij de Zevenheuvelenloop om het kampioenschap over een afstand van 15 kilometer. Het is nog wel een officieus NK, vertelt Jan Wapenaar van de Stichting Running Blind, want de wedstrijdlopers hebben nog geen officiële licentie.

De Stichting Running Blind maakt zich wel sterk voor officiële wedstrijden en licenties voor de renners, zegt Wapenaar. Running Blind ontstond in 2007, toen twee slechtziende mensen samen met het oogziekenhuis in Rotterdam een trainingsgroep in het leven riepen. Het begon dus als een lokaal initiatief, maar al snel was er belangstelling van andere regio’s en kwamen er in Amsterdam, Den Haag en Utrecht ook trainingsgroepen. Inmiddels zijn er veertien regiogroepen en er komen er nog steeds bij. “Nu zijn we in gesprek met Groningen.” 
XL38-Running-Blind-1Harde voorwaarde
Wapenaar legt uit dat het ooit vrijblijvend begon, maar dat de stichting er nu steeds meer op inzet bij het ontstaan van een nieuwe loopgroep dat de groep zich bij een atletiekvereniging aansluit. “Dat is nu een harde voorwaarde.” Daardoor zijn de lopers automatisch ook aangesloten bij de Atletiekunie, wat meerdere voordelen met zich meebrengt. “Je kunt beschikken over gediplomeerde trainers, je kunt een licentie krijgen en je bent via de bond verzekerd.”

Running Blind is unaniem gekozen als meest innovatief in de loopsport

De Atletiekunie is enthousiast over de pogingen van Stichting Running Blind om de visueel beperkte hardlopers te koppelen aan reguliere hardloop- en atletiekverenigingen en ondersteunt dat. Samen met de Stichting Zevenheuvelenloop doet de bond dan ook mee aan het initiatief van het NK Running Blind. Sterker nog, op de Looptrainersdag op Papendal op 8 november gaf Eric van der Burg - voorzitter van de Atletiekunie - De Loper-award aan Stichting Running Blind. De Atletiekunie hierover: ‘Deze award wordt toegekend aan een persoon, een vereniging of organisatie die op innovatieve wijze iets toevoegt aan de loopsport. Running Blind is unaniem gekozen als meest innovatief in de loopsport.’

Financiële ondersteuning
XL38-Running-Blind-2bRunning Blind is blij met de samenwerkingen, ook met andere hardloopevenementen en bijvoorbeeld NN, de hoofdsponsor en tevens naamgever van de NN Zevenheuvelenloop, zegt Wapenaar. Ze maken het fysiek mogelijk dat de lopers met een visuele beperking meelopen, maar zorgen soms ook voor financiële ondersteuning, doordat de buddy of de loper én de buddy gratis aan een loopevenement mee kunnen doen.

“Deze doelgroep heeft niet altijd een goed gevulde portemonnee. Dan is het fijn als we via fondsen of sponsoring de drempel om te sporten kunnen verlagen.” Vanwege die soms beperkte middelen staat ook niet iedere loopgroep meteen te springen om lid te worden van een atletiekvereniging. “Dan moeten ze natuurlijk ook lidmaatschap betalen, maar ze zijn wel ook meteen verzekerd.” En ook omdat “we de sport groter willen maken en het professioneel willen aanpakken, moet een nieuwe loopgroep binnen een vereniging komen die is aangesloten bij de Atletiekunie. Daarom is dat nu een harde voorwaarde.”

"Het trainen van lopers met een visuele beperking en buddy’s vraagt om een andere aanpak dan een gewone looptraining”

Handboek voor trainers
In die professionaliseringsslag werkt de stichting ook aan een handboek voor trainers. Ervaren trainers, een bewegingsfysioloog en buddy’s maken samen dit handboek, met veel beeldmateriaal, speciale technieken en aanwijzingen voor trainers. “Want het trainen van lopers met een visuele beperking en buddy’s vraagt om een andere aanpak dan een gewone looptraining.”

XL38-Running-Blind-3Hoe werkt dat dan eigenlijk, lopen met een buddy? "Loper en buddy zijn vaak met een koordje aan elkaar verbonden", vertelt Wapenaar. "En ze werken met commando’s om bijvoorbeeld de richting aan te geven. Buddy’s moeten hier ook voor getraind worden. We laten ze altijd even met een geblindeerde skibril lopen om zelf te ervaren hoe het is om zonder zicht te lopen en ze moeten zich er ook bewust van worden dat een aanwijzing als ‘we gaan daarheen’ niet werkt, want waar is 'daarheen'?”

Wat buddy’s zich ook moeten realiseren, is dat het sportief ook wat van ze vraagt. Omdat ze moeten sturen en coördineren, moeten ze een net iets betere loper zijn, dan degene die ze begeleiden. “Je bent de ogen van de ander, dat vraagt veel meer energie.”

Commando's
De groepen van Running Blind doen al regelmatig mee met grote hardloopevenementen zoals de marathon van Rotterdam. Dan werken de commando’s in het rumoer niet altijd even goed en er is ook nog wel eens een fanatieke deelnemer die dóór het koordje heen probeert te rennen. Dat maakt zo’n evenement een extra uitdaging. Soms mogen de lopers dan een extra buddy meenemen, die achter het duo loopt. Dat doet Wapenaar zelf ook wel eens. En de TU Delft ontwikkelt een elektronisch loophulpmiddel dat iets stijver is dan een koordje en waar je mee kan pulsen, vertelt Wapenaar. Dat zou bij zo’n evenement of voor een loper die ook slechthorend is uitkomst moeten gaan bieden. “Het prototype is er, maar het zal nog wel een jaar of twee duren, voor het echt op de markt is.”

“Deze groep loopt met een beperking, maar verder zijn ze niet anders dan andere lopers. Blinden en slechtzienden willen ook prestaties neerzetten”

Het allereerste NK komt daarvoor dus te snel, maar de verwachtingen voor de wedstrijd zijn hooggespannen. Want ook al is deze eerste editie nog officieus, het wordt wel een echte wedsstrijd en de renners krijgen een apart startvak, zodat ze goed geklokt kunnen worden. “Zo krijgen we even een momentje, net als de wedstrijd lopende Kenianen. Er zal zo’n 100 meter tussen zitten voor er weer mensen starten. Dat geeft onze lopers de gelegenheid goed te starten en zo krijgen we even speciale aandacht voor het NK.”

Die speciale aandacht geldt voor 28 koppels, 56 lopers. Met 22 vrouwen en 34 mannen, die mannen-, vrouwen- en gemengde koppels vormen. De oudste is uit 1955 en de jongste uit 1995. Nu lopen ze dus nog zonder licenties, maar als het aan Wapenaar ligt, wordt het zo snel mogelijk officieel. “Deze groep loopt met een beperking, maar verder zijn ze niet anders dan andere lopers. Blinden en slechtzienden willen ook prestaties neerzetten.”

Voor meer informatie: NK Running Blind

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst