Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Waarom we meer ons lichaam zijn dan ons brein

door: Nelleke van der Heiden | 14 november 2019

Wij zijn ons lichaam. Tot die conclusie kwam filosoof Aldo Houterman op zijn racefiets. “Als ik fiets, praat de wereld terug. De seizoenen zijn steeds anders, net als het weer: de wind komt altijd weer anders op je af. Er zitten gaten in het wegdek, soms gaat de weg omhoog. En dan moet je op de fiets laveren, je lichaam past zich voortdurend aan. Op de racefiets leer je heel erg kijken naar hoe het lichaam zich aanpast.”

WijZijnOnsLichaam-1Zou dat allemaal het werk zijn van het brein? Volgens Houterman doe je daarmee je lichaam te kort. “Je huid, je spieren, je botten zijn een fundamenteel onderdeel van het proces.” Van oudsher was hij als filosoof altijd al geïnteresseerd in hoe het brein werkt. Maar al koersend realiseerde hij zich steeds meer dat om dat te begrijpen het lichaam heel belangrijk is. En dat terwijl er in de maatschappij juist steeds meer de neiging is naar het brein te kijken. “We vergeten het lichaam.”

'Wij zijn ons lichaam'
De focus op het brein stoorde Houterman zo dat hij besloot om er een boek aan te wijden: Wij zijn ons lichaam. Ja, daar zit wel een knipoog in naar Wij zijn ons brein van neurobioloog Dick Swaab. “Ik spreek tegen dat alles alleen maar in ons hoofd zit. Natuurlijk zijn onze hersenen voortdurend bezig en is het brein betrokken bij bijvoorbeeld voelen, maar daar hebben we ook de huid voor nodig. En de zenuwcellen onder de huid. Vaak wordt gedacht dat het brein alleen in je hoofd zit, maar het zenuwstelsel gaat door het hele lichaam.”

In zijn net verschenen boek vraagt Houterman zich af hoe we fundamenteel anders naar ons lichaam kunnen kijken. Hoe gaat het op dit moment in zijn ogen dan mis? “We benaderen het lichaam als een vuurtoren: het draait allemaal om het hoofd en het lichaam is er alleen om dat hoofd te dragen. Dat zie je ook in de geschiedenis en de filosofie. Ook Plato ging ervan uit dat het lichaam er alleen is voor het hoofd. Maar het lichaam is veel intelligenter dan we lange tijd hebben gedacht.”

"Het lichaam en het bewegen is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een computer die een taak uitvoert"

Dat laten sporters volgens Houterman goed zien. “Kijk naar Ziyech bij Ajax, hoe hij een wending aan het spel kan geven. Hij doet dat in de beweging, past zich aan aan gaten die hij op het veld ziet. Daar spelen veel meer processen dan alleen maar wat er in het brein gebeurt. Zoals hij voetbalt, dat is niet alleen indirect via het brein.”

Pacing plan
Ook wielrenner Tom Dumoulin is voor Houterman een belangrijk voorbeeld. Voor de door hem gewonnen tijdrit in de Giro d’Italia in 2018 was een zogenoemd pacing plan opgesteld waardoor Dumoulin precies wist wanneer hij moest accelereren en wanneer hij zijn benen even stil kon houden. Won hij omdat zijn lichaam als instrument dat plan perfect uitvoerde? Houterman beargumenteert dat het lichaam en het bewegen niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een computer die een taak uitvoert. In het boek: 

‘De wielrenner daarentegen weet dat hij zijn benen beweegt. Hij draait de trappers rond en voelt dat ook; hij neemt de bewegingen waar. […] Ook neemt de wielrenner niet alleen zijn benen waar, maar hij ervaart zijn hele lichaam: hij voelt zijn hart kloppen, hoort lucht door zijn longen glijden en voelt de zweetdruppels van zijn voorhoofd druppelen. Daarbij is de wielrenner zich al rijdende bewust van wat er in zijn omgeving speelt. Een tijdrijder hoort de instructies van de coach, ziet de strepen op het wegdek onder zich voorbijgaan en voelt de wind tegen zijn voorhoofd.’

coverlichaam

"Waarom stuurt ons brein ons aan?", vraagt Houterman. “Omdat het lichaam altijd al in een situatie is”, geeft hij zelf het antwoord. “Alleen naar het brein kijken en dan vooral in het hoofd, is een verkeerde manier om naar het menselijk bestaan en handelen te kijken. Als er iets is wat we over het zenuwstelsel kunnen concluderen, is het wel de plasticiteit ervan. Het brein is niet de standvastige commandeur van beweging, maar beweegt zelf ook mee."

Brein versus lichaam
Kijkt neurobioloog Dick Swaab ook verkeerd? “Ons denken, doen en laten zit in ons brein, zegt hij. Ik denk dat het veel meer andersom is. Waarom handelt het brein? Omdat we een lichaam hebben dat zich aanpast aan de omgeving. Ik probeer in het boek ook empirisch bewijs te geven tegen de stelling dat wij ons brein zijn, en te laten zien dat het lichaam zich ook ontwikkelt en verandert, en daardoor minder aansturing nodig heeft van het brein. Topvoetballers of toppianospelers hebben minder aansturing vanuit het brein nodig dan iemand die net begint.” Houterman denkt dat de christelijke cultuur bijdraagt aan het denken vanuit het brein. “Het lichaam is in het christelijke lichaamsbeeld iets waar we vanaf moeten, ons bestaan ligt ergens anders.”

Sporten laat volgens Houterman goed zien hoe de relatie tussen de mens en de wereld om hem heen sterk door beweging en lichamelijkheid wordt gevormd. “Als we hardlopen, fietsen of voetballen, komen er andere gedachten in ons op, we hebben een ander bewustzijn, we zijn meer in ons lichaam dan wanneer we op kantoor achter onze laptop zitten. En we komen onszelf tegen door te sporten, te zweten, zo of door met anderen te sporten, leren we onszelf kennen.”

Voor meer informatie: Wij zijn ons lichaam - Wat sport en beweging ons vertellen over menselijk gedrag

« terug

Reacties: 3

Piet Van Loon
14-11-2019

Wat een prachtige analyse door Aldo Houterman!

Eerst je lichaam op orde en gezond krijgen, als klein kind al genieten van wat je er allemaal wel niet mee kan, en dan komt gedragsontwikkleing en leervermogen vanzelf (naar de eerste Italiaanse kinderarts Maria Montessori) 

De vreselijke periode, met alleen geloof (wetenschap?) dat al onze gezondheid en ziekte van hogeraf kwam werd al door Leonarda da Vinci voor het eerst de goede kant op geduwd.

Het is het gezamenlijk opgroeien van ons skelet en ons zenuwstelsel (moet door rek worden meegenomen door alle nieuwe cellen waar zenuwcellen contact mee gaan maken, die al in de baarmoeder onze latere vorm, functie en lengte gaan bepalen). Het is vrij bizar, dat Schwaab alleen maar van statische postmortem-bevindingen uitgaat, terwijl de groei en de dynamiek door al ons bewegen van het zenuwstelsel wordt overgeslagen. 

In de negentiende eeuw werd deze groeisystematiek door weer goede observaties van het spelend en groeiend kind begrepen en werd als eerste in Zweden en Duitsprekende landen de kleutergymnastiek (spelletjes, dans, etc) en de schoolgymnastiek voor alle kinderen ingevoerd. In ons verzuild NL werd er decennia over gevochten: is het wel nodig? En wie betaalt?. Tot de bezetters hun aloude wet hierover (Bismarck), ook hier lieten aannemen. 

Vooral in Amerika is deze Europese opvoedingskennis nooit doorgedrongen en is men 'sport' als een soort panacee gaan zien voor als het eigenlijk al te laat was en werd de gelijkmatige ontwikkeling van houding, flexibiliteit en  kracht niet door bv gymnastiekleraren, schoolartsen etc. gecontroleerd en zonodig bijgestuurd (heilgymnastiek). Kijk en huiver naar oorsprong en ernst van de opioidcrisis daar!

Het werkt echt zo, als Aldo Houterman beschrijft. Maar omdat we sinds de jaren zestig de sedentaire leefstijl voor het kind hebben laten intensiveren (bank, TV), de speelruimte beperkten, de klassieke gymnastiekkennis naar Spock's 'verwen'-model lieten weglekken, de kennis over het nut van (buiten)spelen achterwege verloren en nu door nieuwe technologie het (groeiend) lichaam geen kans meer geven om er echt van te genieten (lukt ook meestal haast niet meer) loopt ieder tegen de beprekingenop, die het lichaam (en de 'geest', het door niet veel te hoeven doen verwende zenuwstelsel). 

Laat het pasgeboren kind geen kans om in dit verkeerd geworden opvoedingsmodel tot een ongezonde , niet vooruit te branden volwassene te worden! Lees dit boek.

Jan Willem Snippe
14-11-2019

Heel boeiend verhaal van Houterman.
Ik kan het naadloos vertalen naar mijn sport het roeien.

Mooi!

Aldo Houterman
17-11-2019

Veel dank voor jullie reacties! Heel interessant wat Piet van Loon allemaal meldt, ik praat daar graag nog eens verder over door.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst