Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sportfest Volendam wil meer bewustwording beweegarme jeugd

door: Frank Molema | 14 november 2019

De brandweer, het leger, slaapcoaches: het Sportfest in Volendam heeft ze straks allemaal in huis. Iedereen die zoekt naar sportieve uitdaging, kennis en de nieuwe trends op het gebied van sport en gezondheid is op 12 en 13 juni in Volendam op het juiste adres. Bekende sporters dragen bovendien hun steentje bij aan het ‘grootste sportfestival van de Benelux’. 

Sportfest-1 copyEen tabletnek. Een iPhonepols. Initiatiefnemer Lucas Keizer van het Sportfest in Volendam spreekt de woorden uit alsof het gaat om de meest nare aandoeningen die je maar kan hebben. Met zijn festival hoopt hij in ieder geval ervoor te zorgen dat de jeugd gezonder leeft en wat vaker het beeldscherm naast zich neerlegt.

Fysieke problemen
Weg van de iPad en PlayStation, betoogt hij. “We laten tijdens het festival onder meer zien wat de consequentie is voor jouw lichaam als je de hele dag voorover gebogen staat. Je kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met je nek of pols. Die bewustwording willen we aan de jeugd overbrengen.” Het zou te kort door de bocht zijn als het Sportfest in Volendam zich alleen maar richt op beweegarme kinderen. Op een terrein van 70.000 vierkante meter is in de zomer van 2020 van alles te beleven. Verschillenden sporten – bekend en onbekend – laten zich zien in de vorm van clinics en trainingen, net als kramen met gezond voedsel en de nieuwste sportproducten. Ook is er ruimte voor bijvoorbeeld de hindernisbaan die het leger gebruikt.

"Wat kan je bijvoorbeeld nog doen als je een hartinfarct hebt gehad? Of een tia? Op het festival laten we zien dat er dan sportief zeker nog mogelijkheden zijn"

Fitheid laten testen
Het is een educatief sportfestival. “En niet alleen voor de jeugd”, legt Keizer uit. “Er is ook aandacht voor problemen waar ouderen tegenaan lopen. Wat kan je bijvoorbeeld nog doen als je een hartinfarct hebt gehad? Of een tia? Op het festival laten we zien dat er dan sportief zeker nog mogelijkheden zijn. Hetzelfde geldt voor mindervaliden. En als je al heel sportief bezig bent, kan je onder meer je fitheid laten testen. Je kunt onder meer te weten komen of je fit genoeg bent voor de brandweer of het leger.” 

Sportfest-2 copyInitiatiefnemer Keizer werd geïnspireerd door het festivalweekend Healthyfest, waar hij meerdere keren rondliep. Een vergelijkbaar evenement wilde hij, in samenwerking met sportscholen en de gemeente Edam-Volendam, naar het vissersdorp halen. In een rap tempo had hij het festivalterrein vol met organisaties die iets wilden promoten. 

Hulp van 80 studenten
Het evenement duurt twee dagen. Op vrijdag gaat tot 15.00 uur alle aandacht uit naar kinderen. Daarna wordt alles omgebouwd tot een yogaterrein. Zaterdag is toegankelijk voor iedereen – een early bird-kaartje kost 30 euro – met onder meer een bedrijvenclinic als één van de hoogtepunten. Het festival wordt in goede banen geleid door zo’n tachtig vierdejaarsstudenten van de SIOS in Hoofddorp. 

Hoewel Sportfest pas voor de eerste keer wordt gehouden, durft Keizer nu al te zeggen dat er geen sportfestival in de Benelux groter is dan die in Volendam. “We vergelijken onszelf niet met bijvoorbeeld de Dam tot Damloop, dat zijn echt sportevenementen. Door het aantal vierkante meters en de verwachte bezoekersstroom zijn we de grootste. Op dit moment is het Healthyfest de grootste, maar die verwelkomen slechts 2500 mensen.”

"We maken gebruik van het draaiboek en de ervaring van de Fitness Expo in 2016. Daar kwamen 13.000 bezoekers op af"

Zelfde klantenbestand
Keizer mikt op meer dan 8.000 bezoekers in zijn dorp, waar onder meer sporten als lacrosse, bossabal en aquaboxing zich laten zien. “We maken gebruik van het draaiboek en de ervaring van de Fitness Expo in 2016. Daar kwamen 13.000 bezoekers op af. Die aantallen hopen wij ook te halen. We maken gebruik van hun klantenbestand. Diverse nieuwszenders hebben daarnaast aangekondigd een item te maken. Bovendien hebben landelijk bekende sporters toegezegd te zullen komen. Wie dat zijn? Dat houden we nog even geheim.” 

Voor meer informatie: Sportfest Volendam

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst