Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Powerwalking biedt tal van voordelen

door: Marc Hoeben | 31 oktober 2019

Het zit tussen wandelen en snelwandelen in, zo zou je Powerwalking het beste kunnen omschrijven. Goede conditietraining, geschikt als opstapje naar hardlopen, geschikt voor mensen die vanuit het hardlopen terugvallen met een blessure en die moeten revalideren en geschikt voor een iets oudere doelgroep. Karen Verheijke probeert sinds vier jaar met haar Powerwalkschool de kennis en kunde over deze bewegingsvorm te vergroten.

Schermafbeelding 2019-10-30 om 15.49.23Misschien kun je Karen Verheijke zelf wel als het klassieke voorbeeld van de powerwalker zien. Ze was in haar jeugd gek van dans en klassiek ballet, ging daarvoor naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, maar kreeg onder druk van de zware trainingen steeds meer last van de gevoelige rug die zich al in eerdere jaren had ontwikkeld. 

“Daarna zocht ik wat anders,” vertelt de oprichtster van de Powerwalkschool die in Vught is gevestigd. “Min of meer door toeval kwam ik aanraking met Powerwalking. Ik keek naar een uitzending van MTV waarin het over het afvallen van de Amerikaanse tv-beroemdheid Oprah Winfrey ging en hoe ze dit onder meer met behulp van deze sport deed. Ik heb een fitnessopleiding gedaan en ben gaan zoeken wat er allemaal mogelijk was met powerwalking.”

Kracht van powerwalking
De Brabantse startte met lesgeven en deed dat gedurende zeven jaar. Door omstandigheden stopte ze een periode, om in 2012 het bedrijf Zession (‘meer voor de mind-kant, voor mensen die in korte tijd flinke stappen wilden zetten in hun leven’) te beginnen. Langzaam werd haar weer de kracht van powerwalking meer en meer duidelijk en zo kwam het tot de oprichting van de Powerwalkschool in 2015. 

“Dit is wel anders dan snelwandelen”, legt ze uit over de bewegingsvorm. “Dan kom je al snel in de buurt van een zweefmoment. Dat is bij ons niet zo. Het is veel intensiever dan gewoon wandelen of normaal powerwalking. Bovendien is het karakter anders. Je bent meer bezig met intervaltraining dan met het vinden van een route.”

"De deelnemers leren alles over een gezonde leefstijl, zowel mentaal als fysiek, ze kunnen er zo mee aan de slag"

Opleidingen en masterclasses
Naast haar eigen lessen en clinics biedt de Powerwalkschool meer, in de vorm van opleidingen en masterclasses voor potentiële en al bestaande powerwalktrainers, maar ook kennisoverdracht en businessconsulting voor vitaliteitscoaches. Het laatste deed Verheijke de hele zomer belangeloos. 

Powerwalking-2“Veel vitaliteitscoaches verdienen weinig of weten niet hoe ze zakelijk verder moeten. Ik kan ze op een goede manier op weg helpen en dat doe ik graag, via het online programma Clinic PowerwalkFit. Dat is een clinic die een coach kant-en-klaar kan overnemen, de deelnemers leren alles over een gezonde leefstijl, zowel mentaal als fysiek, ze kunnen er zo mee aan de slag. De vitaliteitscoach kan eigen expertise toevoegen. Dit zorgt voor kruisbestuiving met de overige diensten.”

Online modules
Bij de opleiding voor powerwalktrainers - die vaak uit de hoek van diëtisten, vitaliteitscoaches, personal trainers, hardlooptrainers, fysiopraktijken of fitnessscholen komen - draait het in eerste instantie om twaalf online modules. Qua tijdsinvestering vergt het circa een uur per module, ze vullen ondertussen een werkboek in en kunnen na de eerste praktijkdag in Vught starten met hun eigen loopgroepen. 

"Bij Easy Powerwalk draait het om mensen die een blessure hebben of hebben gehad en moeten herstellen"

“Het is de bedoeling dat ze zelfstandig aan de slag gaan. Dat kan op twee niveaus: Eeasy Powerwalk en Start to Powerwalk. Bij het laatste kan iedereen meedoen. Bij easy draait het meer om mensen die een blessure hebben of hebben gehad en moeten herstellen. Vanuit de situatie van het lesgeven krijgen deelnemers aan de opleiding nog twee praktijksessies. De praktijktrainingen duren vijf, vier en vier uur, voor het fijn slijpen van het lesgeven en hun eigen looptechnieken.”

Begeleiding
Verheijke rekent voor de trainerscursussen 1.347 euro incl. btw. Daarnaast bestaat er voor hen de mogelijkheid om als startende ondernemers begeleid te worden via het online programma Zession in Company, met online vergaderingen en de mogelijkheid tot het stellen van de meest uiteenlopende vragen.

Powerwalking-3Er is twee keer per jaar een los zesweeks programma Zession in Company voor eenmanszaken en dat kost 297 euro, daarna kan de ondernemer door met een abonnement voor 59,95 euro per maand. “Ik merk dat er veel leefstijlcoaches zijn die een bedrijfje beginnen vanuit hun eigen ervaring, omdat ze iets hebben meegemaakt. Na enkele jaren merken ze dat ze niet meer verder groeien. Daarmee kan ik ze op weg helpen.”

De grens over
Wat Verheijke betreft brengt ze heel Nederland met powerwalking in beweging. Ondertussen is ze ook bezig te kijken of ze met haar online academie over de grens kan. “Ik wil het breder gaan doen. Het is niet zo’n probleem om alles in het Engels te vertalen. Voor de praktijksessies zou ik dan wel weer even moeten kijken hoe we het doen. Ik heb er allerlei ideeën over, ik heb van verschillende kanten input gevraagd, binnenkort ga ik brainstormen met mijn zakenmentor. En zo heb ik meer ideeën. Ik wil heel graag een evenement organiseren voor alle powerwalkers in Nederland, met clinics, lessen en routes. Dat moet er zeker volgend jaar komen. Daar ga ik heel veel mensen blij mee maken.”

Voor meer informatie: Zession.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst