Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Impact staat centraal op Dag van het Sportonderzoek

door: Leo Aquina | 31 oktober 2019

De Dag van het Sportonderzoek (DSO) draait dit jaar om impact. "We willen vooral praktijkgericht kijken hoe je sportonderzoek implementeert", zegt Marije Deutekom, lector Kracht van Sport aan de Hogeschool Inholland Haarlem en de Hogeschool van Amsterdam, gezamenlijk organisator van de DSO. De Nacht van het Sportonderzoek, die traditioneel aan de dag voorafgaat, staat 6 november op het programma in Haarlem. De dag zelf wordt georganiseerd in Amsterdam. Op het programma staan onder meer interviews met Michael van Praag, voorzitter van de SportraadNL, en NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg. 

MarijeDeutekom300FC-1De Dag van het Sportonderzoek werd in 2010 en 2011 ook al eens in Amsterdam georganiseerd. "Er is binnen het sportoverleg van de hogescholen een roulatiesysteem en wij waren weer aan de beurt", aldus Deutekom. Als lector Kracht van Sport wil zij het moment aangrijpen om de opzet van de DSO enigszins te wijzigen:

"De DSO is ooit onder andere vanuit Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport ontstaan om sportonderzoek meer body te geven. Het staat nu veel steviger op de kaart. Er wordt veel onderzoek gedaan en dat zie je terug op de DSO. Maar in de beoordelingen van de mensen van afgelopen jaren zagen we ook terug dat de kwaliteit van de paralelsessies niet altijd even hoog was. Vorig jaar bij de DSO in Den Haag zijn om die reden ook presentaties afgewezen. Die weg willen we voortzetten. Kwaliteit staat voorop."

Praktijkgericht 
Om ervoor te zorgen dat juist die implementatie beter over het voetlicht komt, organiseert Deutekom symposia. "Op zo'n symposium heb je een uur de tijd om een onderzoek te belichten, maar er moeten altijd mensen uit de praktijk bij zitten. Je moet laten zien wat er in de praktijk met het onderzoek wordt gedaan. Daarnaast willen we ook laten zien wat er aan voorafgaat voordat je een onderzoek begint en wat je aan de voorkant moet doen om ervoor te zorgen dat het ook daadwerkelijk toepasbaar is. Je kunt prachtig onderzoek doen, maar als er niets terecht komt van de implementatie, heb je er weinig aan. We willen via de mensen uit de praktijk laten zien waarom het dan niet lukt. Waar liggen de zwaktes? Wat zijn de uitdagingen?"

"We willen dat onderzoekers ook echt wat opsteken van de mensen uit de praktijk"

Een voorbeeld van onderzoek waarbij de implementatie uitgebreid aan bod zal komen op de DSO, is Training for Excellence van Raôul Oudejans en Jolan Kegelaers, die onderzochten of inzichten uit de sport- en prestatiepsychologie de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest kunnen helpen om gerichter en ‘slimmer’ te trainen. Deutekom: "Het gaat over hoe je kan leren leren en om daar vanuit de praktijk naar te kijken, nemen ze mensen van het conservatorium en uit de danswereld mee. Het gaat om bewustwording van alle partijen. Wanneer heb je wie nodig? We willen dat onderzoekers ook echt wat opsteken van de mensen uit de praktijk."

DagVanHetSportOnderzoek-MichaelVanPraagNLsportraad

"Wat gebeurt er met de adviezen van de Nederlandse Sportraad? Hoe zorgen we er als onderzoekers voor dat er ook daadwerkelijk iets met ons onderzoek wordt gedaan?"

Tips & tricks van Van Praag
In de plenaire ochtendsessie staat een vraaggesprek met Michael van Praag op het programma en 's middags is Anneke van Zanen-Nieberg aan de beurt. Vanuit de diverse functies die Van Praag in de sportwereld heeft bekleed en als voorzitter van de Nederlandse Sportraad, kijkt hij met een praktijkgerichte blik naar sportonderzoek. "De Nederlandse Sportraad schrijft adviezen en daar gaat vaak ook onderzoek aan vooraf", aldus Deutekom. "Ik vraag hem op de DSO naar zijn ervaringen. Wat gebeurt er met de adviezen van de Nederlandse Sportraad? Wordt het altijd opgevolgd en hoe zorgen we er als onderzoekers voor dat er ook daadwerkelijk iets met ons onderzoek wordt gedaan? Heeft Van Praag nog tips & tricks?" 

AnnekeVanZanen-Nieberg-1

De middagsessie is een kennismaking van de nieuwe NOC*NSF-voorzitter met het sportgerichte HBO-onderwijs. "Voor Anneke van Zanen-Nieberg is dit een podium om zichzelf te introduceren. Sportonderzoek, maar ook sportonderwijs zijn voor de sportkoepel natuurlijk van levensbelang. Hoe kijkt de nieuwe voorzitter daar tegenaan? Daarnaast is de middagsessie inhoudelijk met Van Zanen-Nieberg en Cindy Veenhof gericht op bewegen in de zorg."

Living lab
Waar verheugt Deutekom zich als organisator van de DSO 2019 vooral op? "Wat ik heel leuk vind is het Living Lab symposium dat Frank van Eekeren met collega’s komt presenteren. De living lab constructie staat momenteel sterk in de belangstelling. Er bestaan bij ZonMw mogelijkheden voor gemeenten om hier geld voor te krijgen. Van Eekeren vertelt over de constructie. Wat zijn do's en don'ts als je eraan begint." En tot slot: wanneer is de DSO in de ogen van Deutekom geslaagd? "Je kunt het nooit iedereen helemaal naar de zin maken, maar als het ons lukt om de meeste mensen naar huis te laten gaan met een nieuwe vorm van inspiratie, ben ik tevreden. 

Voor meer informatie en inschrijvingen: Dag van het Sportonderzoek 2019

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst