Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Speelkoepel moet de openbare ruimte gaan veroveren

door: Marc Hoeben | 10 oktober 2019

Het concept van de multifunctionele Speelkoepel van het Brabantse bedrijf Novasports is nog volop in ontwikkeling. Met een mooi bedrag van een ‘innovatiechallenge’ van het Ministerie van VWS en Sportinnovator als steun in de rug moet het idee vóór maart 2020 een eindproduct opleveren. En dan kan het veroveren van de markt en vooral de openbare ruimte wat betreft bedenker Ramon de Roij helemaal beginnen.

Schermafbeelding 2019-10-09 om 15.23.40Zie hem een beetje als een veelzijdige uitvinder, als de Willy Wortel van ideeën die kinderen en volwassenen kunnen aanzetten tot bewegen. Novasports Sport & Beweeg uit Nuenen, vlakbij Eindhoven, is de zaak van Ramon de Roij die hij eind 2016 oprichtte en die binnenkort een bv wordt. De Roij heeft een pedagogische achtergrond, hij heeft een achtergrond in vormgeving en een voorliefde voor sport. ”Ik heb onder meer aan voetbal, handbal, karate, tennis en mountainbiken gedaan”, zo somt hij zonder aarzeling op.

Kunststof stoeprand
Als je al die dingen bij elkaar optelt, plus zijn onophoudelijke creativiteit in het bedenken van nieuwe dingen, dan kom je vanzelf bij zijn bedrijf Novasports terecht. Sinds 2005 werkte De Roij aan zijn idee om een draagbare, van kunststof gemaakte stoeprand te ontwikkelen, waarmee je het balspel ‘stoepranden’ kunt spelen. “Je ziet steeds minder kinderen op straat spelen tegenwoordig. Deels komt dat door een ander aanbod, zoals de tablet of computer, maar ook het toenemende aantal auto’s is een probleem. Probeer maar eens een plekje te vinden waar je rustig een potje kunt stoepranden,” vertelt Ramon. “Sowieso zie je minder stoepranden terug in het straatbeeld. Zo kwam ik op het idee om een kunststof stoeprand te ontwikkelen.”

“Het gaat mij er vooral om dat ik met de producten op een positieve en verbindende manier bijdraag aan mens en maatschappij”

Een aantal jaren later kwam het product, de Kerby, op de markt en startte De Roij het bedrijf Novasports Sport & Beweeg. Nu werkt hij dagelijks aan het ontwikkelen van unieke sport- en spelartikelen en spelconcepten waarbij plezier, bewegen en samenspelen centraal staan. “Het gaat mij er vooral om dat ik met de producten op een positieve en verbindende manier bijdraag aan mens en maatschappij.” 

NovaSports-2NK Stoepranden
Het was altijd al een idee van De Roij om een NK Stoepranden te organiseren. Om die reden hielp Novasports Sport & Beweeg in 2017 mee bij het opstarten van het NK Stoepranden en is het vanaf 2018 sponsor van Jantje Beton bij het NK Stoepranden. “Het idee om een NK te organiseren zat al langer in mijn hoofd. We vinden het dan ook fantastisch dat er nu gemeenten door heel Nederland meedoen.” Inmiddels is het NK Stoepranden uitgegroeid tot een groter iets. Voor het derde jaar zijn nu de Nederlandse kampioenschappen gehouden. Aan de voorrondes deden zo’n 16.000 mensen mee.”

De Speelkoepel moest een goedkoop en veelzijdig speeltoestel worden, waar je zonder al te veel problemen tegenaan kon stoten

Het succes van de Kerby bracht De Roij tot meer ideeën voor het vergroten van het beweeg- en spelplezier in de openbare ruimte. Zo kwam hij op de Speelkoepel. “Het moest een goedkoop en veelzijdig speeltoestel worden, waar je zonder al te veel problemen tegenaan kon stoten.”

NovaSports-3Interactief
De speelkoepel is een soort groot uitgevallen, half doorgesneden bal, met een straal van 1.20 meter en een hoogte van 60 centimeter. Deze heeft aan alle kanten openingen. “Je kunt er door die hoogte nog vanaf vallen zonder dat je een schokdempende ondergrond nodig hebt.” De speelkoepel is interactief, voorzien van technologie en krijtverf. Deze - ook leverbaar zonder technologie - is voorzien van sensoren die bewegingen detecteren en dan geluiden en lichtjes afspelen, waardoor verschillende sport- en spelvormen kunnen worden gespeeld. Los verkrijgbaar zijn de verschillende thematische canvashoezen. Deze kunnen eenvoudig over de koepel worden gespannen, waarna afwisselende thematische en educatieve sport- en spelvormen gespeeld kunnen worden.

Uit 156 inzendingen behoorde Ramon de Roij tot de vier prijswinnaars

Het is de bedoeling dat het in maart volgend jaar tot een eindproduct komt. Die streefdatum heeft te maken met de innovatiechallenge ‘bewegen in de openbare ruimte’ van het Ministerie van VWS en Sportinnovator waar De Roij met zijn vinding aan meedoet. Uit 156 inzendingen behoorde hij tot de vier prijswinnaars, goed voor een bedrag van elk 40.000 euro. “Het mooie aan de innovatiechallenge is wel dat het echt om het idee gaat.”

NovaSports-4Dankzij de challenge krijgt hij ook op andere manieren ondersteuning van Innosportlab en Sportinnovator bij het uitwerken van zijn idee. Als startbedrag wordt eerst 40 procent uitbetaald, waarna hij als tussenproduct een eerste rapportage moet aanleveren bij het Ministerie van VWS. Wanneer het tussenresultaat is bereikt, volgt de resterende 60 procent. In maart moet het eindproduct af zijn, waarna een eindrapport dient te worden ingeleverd.

De Roij richt zich op kinderen van 0 tot en met 12 jaar. De prijs van het toestel hoopt hij uiteindelijk onder de 2.000 euro te houden, ook om het financieel zo laagdrempelig mogelijk te houden voor gemeenten, basisscholen, verenigingen en BSO’s. “Met het promoten zijn we nu al begonnen. Het mooiste is als het straks overal te vinden is. Daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor.”

Voor meer informatie: www.novasports.nl en/of Instagram

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst