Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

After Career Consult begeleidt voetbalpensionado's

door: Leo Aquina | 10 oktober 2019

Profvoetballers worden na hun carrière vaak ruw wakker geschud uit hun jongensdroom. "Zij denken tijdens hun carrière vooral aan voetbal en kijken niet veel buiten hun eigen wereld. Als zij stoppen blijkt dat vaak lastig", zegt dr. Vincent Gouttebarge (43), zelf oud-profvoetballer bij onder meer AJ Auxerre, FC Volendam en FC Omniworld. Als wetenschapper deed hij samen met collega prof. dr. Gino Kerkhoffs aan het Amsterdam UMC onderzoek naar gepensioneerde profvoetballers. Als vakbondsman – Gouttebarge is Chief medical officer bij wereldvoetbalvakbond FIFPRO – riep hij vervolgens After Career Consult in het leven: "De voetbalwereld heeft een zorgplicht ten opzichte van gestopte spelers."

SymposiumSportblessurepreventieVincentGouttebarge copy

Zelf heeft Vincent Gouttebarge weinig last gehad van het beruchte zwarte gat: "Ik zag het voetbal altijd al meer als een goedbetaalde hobby en ik heb er altijd naast gestudeerd of gewerkt." Om zich heen zag de Fransman echter wel gestopte spelers die in de problemen kwamen en al vanaf 2013 doet hij hier onderzoek naar. Het ging om psychische klachten, maar ook om fysieke klachten. Na een pilotstudie onder 250 voetballers in zes landen, deden de onderzoekers een uitgebreidere studie onder 1300 spelers in elf landen. Gouttebarge: "We kwamen erachter dat oud-profvoetballers veel last hebben van artrose, slijtage van de gewrichten. Bij de normale bevolking krijgen mensen daar rond hun 55ste levensjaar last van, maar bij profvoetballers is dat significant vaker het geval als zij pas 35-40 jaar oud zijn." 

Als het gaat om psychische klachten, is het verschil met de doorsnee beroepsbevolking minder groot, maar oud-profvoetballers krijgen in 15-35 procent van de gevallen wel te maken met klachten gerelateerd aan slaapproblemen, drankmisbruik en depressie. 

Sportmedisch consult
De gegevens uit het onderzoek, waren aanleiding om After Career Consult op te zetten. Gouttebarge: "We hebben het in drie stappen onderverdeeld. De eerste stap is het verschaffen van informatie aan spelers over zaken waar zij op termijn mee te maken krijgen als ze stoppen met voetballen. Die informatie wordt via de Nederlandse spelersvakbond VVCS aangeboden aan voetballers die op het punt staan hun carrière te beëindigen. De tweede stap is een sportmedisch onderzoek voor spelers die stoppen. In dat consult uitgevoerd bij de KNVB komen fysieke en psychische klachten aan de orde en ook leefstijlissues. De derde stap is advies in een vervolgtraject." After Career Consult werkte in een eerste pilot in Nederland, waaraan tien spelers deelnamen. 

"Iedereen denkt altijd dat voetballers na hun carrière financieel onafhankelijk zijn, maar dat is zeker niet zo"

Er is een groot verschil, in ieder geval financieel, tussen de gestopte topspits van Ajax en de gepensioneerde rechtsback van Telstar. Heeft iedere gepensioneerde profvoetballer begeleiding nodig? Gouttebarge: "Iedereen denkt altijd dat voetballers na hun carrière financieel onafhankelijk zijn, maar dat is zeker niet zo. Wereldwijd is misschien één of twee procent van de spelers binnen na zijn carrière, maar de rest moet gewoon aan de bak om geld te verdienen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mijzelf. Natuurlijk zijn er grote financiële verschillen, maar veel klachten hebben niets te maken met de portemonnee. Dat geldt voor fysieke klachten zoals artrose of andere leefstijlproblemen, aftrainen, eetpatronen, maar ook voor mogelijke psychische klachten."

AfterCareerConsultBegeleidingstrajecten voor voetbalpensionado's
Als het aan Gouttebarge ligt komt After Career Consult internationaal beschikbaar voor alle stoppende profvoetballers. Vanuit zijn functie bij de wereldvoetbalvakbond FIFPRO timmert hij daarom stevig aan de weg, maar wie bekostigt straks de medische consulten en de begeleidingstrajecten voor voetbalpensionado's? "Dat kan per land verschillen. Je kunt denken aan een verzekering of een fonds. Bij de eerste pilot hier in Nederland hebben we het samen met de VVCS en KNVB gerealiseerd. Het concept is nu beschikbaar en het is wetenschappelijk onderbouwd. Het is aan FIFPRO om het ook wereldwijd te agenderen en wat dat betreft komt het goed uit dat het hoofdkantoor in Hoofddorp zit." 

Clubs moeten er als het aan Gouttebarge ligt ook aan bijdragen. "Zij geven veel geld uit aan een transfer en gedurende de contractperiode krijgen spelers de beste medische zorg, maar clubs maken zich absoluut niet druk om wat er daarna gebeurt, terwijl dat zeker ook hun verantwoordelijkheid is. Op de totale bedragen die in het voetbal omgaan is een paar honderd euro voor een sportmedisch consult aan het eind van de carrière natuurlijk peanuts."

"We gaan profvoetballers over een periode van tien jaar volgen op het gebied van psychische klachten, gewrichtsklachten, hartklachten en het functioneren van het brein"

Nieuwe wetenschappelijke uitdaging
Naast de praktische toepassing van het eerdere onderzoek in After Career Consult hebben Gouttebarge en Kerkhoffs zich ook alweer op een volgend wetenschappelijke uitdaging gestort. "We gaan profvoetballers over een periode van tien jaar volgen op het gebied van psychische klachten, gewrichtsklachten, hartklachten en het functioneren van het brein. We beginnen op hun 26ste levensjaar omdat we ervan uitgaan dat spelers rond hun 31ste stoppen. Op die manier volgen we ze in de laatste vijf jaar van hun carrière en in de eerste vijf jaar nadat ze gestopt zijn. Het gaat om 250 voetballers in Engeland, Frankrijk, Zweden, Finland, Noorwegen en Nederland. De kick-off is binnenkort in het stadion van Arsenal." 

Gedurende het langlopende onderzoek zal het internationale team onder leiding van Gouttebarge en Kerkhoffs tussentijds resultaten publiceren die ook weer zullen bijdragen aan het verfijnen van de begeleiding van gestopte spelers bij After Career Consult.

Voor meer informatie: v.gouttebarge@amsterdamumc.nl

« terug

Reacties: 1

Peter-Paul Timp
10-10-2019

Interessant onderwerp. Als je hier meer over wilt weten kan ik je dit boek aanraden: https://www.amazon.co.uk/Retired-What-Happens-Footballers-Games/dp/1785311387

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst