Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Masterplan duale carrière voor sportclubs

door: Nelleke van der Heiden | 26 september 2019

Steeds meer sportverenigingen en sportbonden raken ervan doordrongen dat zij een rol moeten spelen in de bredere ontwikkeling van hun sporters als mensen met interesses en talenten naast hun sport. Dat komt de sportprestaties ten goede en helpt de sporter na zijn sportloopbaan bij het vinden van een nieuwe maatschappelijke carrière. Maar welke rol? Voor deze clubs is er een nieuw platform: 'Masterplan duale carrière voor sportclubs'. Vol informatie, concrete stappenplannen en begeleiding.

XL32Masterplan-1Topsporters zijn – vanzelfsprekend – enorm gefocust op hun sport. Maar ze doen er goed aan naast hun sport ook andere talenten en interesses te ontwikkelen. Dat is de stellige overtuiging van stichting De SportMaatschappij die sporters begeleidt naar een maatschappelijke carrière: “Een zinvolle invulling van het leven naast de sport brengt stabiliteit, rust en balans als belangrijke voorwaarden om onbezorgd te kunnen presteren”, aldus Arlette van der Meulen–van Cleeff, samen met Sylvia Karres initiatiefnemer van De SportMaatschappij. De begeleiding van sporters tijdens en na hun sportcarrière in hun zoektocht naar wat ze zouden willen en kunnen doen nadat de topsport ophoudt doet SportMaatschappij veelal individueel met de sporter of in kleine groepjes, maar met een nieuw platform willen ze nu ‘de hort op’.

Holistische benadering
Een belangrijke reden om met dit nieuwe platform te komen, is de wens van De SportMaatschappij, maar ook van sportclubs en bonden die topsporters begeleiden, om deze laatste twee partijen bij het proces te betrekken. “Veel clubs signaleren het probleem wel – soms ook niet – maar weten niet precies wat ze ermee moeten”, zegt Arlette van der Meulen–van Cleeff. Natuurlijk is het de verantwoordelijkheid van de sporter om zichzelf te ontwikkelen en een carrière na de sport te vinden, maar de clubs en bonden kunnen daar wel een belangrijke rol in spelen. “Je leidt niet alleen sporters op, maar ook mensen, jongeren die moeten leren hoe ze hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. We zien hoe belangrijk aandacht hiervoor is. Een holistische benadering als mens, die meer is dan alleen een sporter.”

Met het platform wil De SportMaatschappij clubs begeleiden die weten dát ze wat moeten, maar niet weten hoe of wat

Via de website van De SportMaatschappij kunnen clubs zich per direct aanmelden. In dit eerste seizoen is er ruimte voor twintig clubs. “Vandaaruit gaan we verder bouwen. Elk jaar kunnen er meer sportclubs op het platform terecht, zegt Van der Meulen–van Cleeff. 

XL32Masterplan-2Stappenplan en workshops
En waar melden ze zich dan eigenlijk voor aan? Met het platform wil De SportMaatschappij clubs begeleiden die weten dát ze wat moeten, maar niet weten hoe of wat. “We willen de kennis die wij in de loop der jaren in de begeleiding van sporters hebben opgedaan met ze delen. Je ziet dat er bij vrijwel elke club of bond wel iemand is die dat kan oppakken. We bieden via het platform een stappenplan om met de bredere duale carrière van de sporters aan de slag te gaan en de begeleiding om de clubs op weg te helpen.” En dat dan liefst wel op zo’n duurzame manier dat als die ene kracht die het oppakt weggaat, het gewoon door kan blijven draaien, voegt Van de Meulen–van Cleeff nog toe. Op het platform zijn ook workshops beschikbaar om meteen concreet met de sporters aan de slag te gaan. En de clubs worden begeleid in dit proces, zodat ze het stappenplan integreren en onderdeel maken van hun beleid met betrekking tot de sporters.

Denken die sporters zelf dan niet 'daar heb ik helemaal geen tijd voor'? Van der Meulen–van Cleeff snapt dat sporters die nog vol met hun sport bezig zijn, dat kunnen denken, maar “het gaat niet per se alleen om volledige opleiding naast je sport. Het gaat om kijken naar wat je boeiend vindt, praten met organisaties die je interesseren. Je kunt je ook in – stel, je topsportcarrière duurt een jaar of acht – acht jaar tijd allemaal verschillende korte cursussen volgen en zo je interesses en andere talenten naast de sport ontwikkelen.” Ze is ervan overtuigd dat dat je sport zelf ook echt ten goede komt.

Sportbeleid gaat te veel over sport en sportprestaties alleen, vinden de krachten achter De SportMaatschappij

Jonkies stimuleren
Sportverenigingen en sportbonden werden al genoemd, het platform is bedoeld voor iedereen die met de ontwikkeling van sporters te maken heeft. Welke sport, dat maakt niet uit. Van der Meulen–van Cleeff vertelt dat ze met een aantal betaald voetbalorganisaties hebben gesproken. “Die kunnen zeker ook de jonkies stimuleren daarover na te denken. We merkten daar dat ze zichzelf de vraag al stellen of ze als club niet ook een rol hebben in wat de sporter kan gaan doen na zijn sportcarrière.”

XL32Masterplan-3Sportbeleid gaat te veel over sport en sportprestaties alleen, vinden de krachten achter De SportMaatschappij. Met die boodschap hebben ze ook met zes, zeven grote sportbonden gezeten. “Die vinden echt dat ze wat moeten doen, dat was een heel positief signaal. Dat ze nog zoeken, is begrijpelijk, maar ze merken dus dat ze een rol hebben.”

Begeleiding
Bij het oppakken van die rol kunnen ze dus op begeleiding van De SportMaatschappij rekenen. Maar dit werkt vooral als de sportclubs op zoek gaan naar die bevlogen krachten binnen de eigen organisatie, want het idee van het platform is om de clubs en bonden wel op weg te helpen, maar dat ze vervolgens vooral zelf aan de slag gaan. Als die wonderkrachten er toch niet zijn, heeft De SportMaatschappij een poule van mensen die het op kunnen pakken. De begeleiding zal aan het begin intensiever zijn. Daarom heeft Van der Meulen–van Cleeff in eerste instantie ruimte voor twintig clubs. Zodra die op weg geholpen zijn, kunnen zich weer nieuwe clubs aansluiten. En uiteindelijk gaan ze natuurlijk voor alle clubs en bonden die met topsporters werken.

Het werkt als goede marketing als sporters weten: 'bij die club is aandacht voor mij als mens'

Voor die begeleiding en het materiaal, de informatie en de workshops, vraagt De SportMaatschappij een bijdrage van rond de 1000 euro per jaar. De begeleiding verzorgen Sylvia Karres en Arlette van der Meulen–van Cleeff niet alleen zelf. Ze zijn druk bezig met het opleiden van sporters die het leuk vinden om hun eigen kennis en ervaring over te dragen op andere sporters die nog aan het begin van hun ontwikkeling van een duale carrière staan en hun sportverenigingen en bonden. Volgens Van der Meulen–van Cleeff werkt het als goede marketing als sporters weten: 'bij die club is aandacht voor mij als mens'. 

Koppeling met businessclubs
Binnen het platform wil De SportMaatschappij ook een koppeling maken met businessclubs van organisaties. “Die haken dan pas in de laatste fase van begeleiding aan. Het is van belang dat de sporter eerst uitzoekt waar zijn of haar interesses liggen en pas dan kunnen ze zich oriënteren bij sponsoren. De sporter is het uitgangspunt, maar het is wel goed en relevant om ze er actief bij te betrekken. Dat kan heel leuk werken.”

Voor meer informatie: Masterplan duale carrière voor sportclubs

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst