Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Van tinder voor de sport tot booking.com

door: Leo Aquina | 12 september 2019

Hij mikt erop het booking.com van de sport te worden. "Maar je zou ons ook het Tinder van de sport kunnen noemen", zegt Daan Hullegie. Your Sport Pro is een matchmaker tussen sportconsument en trainer. Hullegie begon het internetplatform in 2015: "Inmiddels zijn we een succesvolle online marktplaats met een uitgebreid sportaanbod waar sporters dagelijks de trainer vinden die ze nodig hebben. Verspreid over heel Nederland sloten zich al ruim 2.800 trainers aan." Dankzij een investering van het Brabant Startup Fonds staat Your Sport Pro op de drempel van een grote sprong voorwaarts. 

XL30YourSportPro-1Daan Hullegie springt met Your Sport Pro in op de behoefte aan een online matchmaker tussen sporter en trainer. "Ik was manager van een sportlocatie en ik was op zoek naar trainers", vertelt hij. "Daarvoor was ik zelf trainer geweest en daarbij stuitte ik op de vraag: hoe zet je jezelf in de markt?" 

Online zag Hullegie nog geen plaats waar de vraag van de individuele sportconsument en het aanbod van personal trainers op elkaar werd afgestemd. "We bestellen eten online, we kopen kleren, boeken vakanties, noem maar op. Ook als het gaat om een gezonde leefstijl oriënteren we ons online. Daar springen we met Your Sport Pro op in. Of het nou gaat om afvallen, je fitter voelen, beter worden in de sprint, die Alpe d’Huez opklimmen of als team beter worden. Je kunt er met alle doelstellingen terecht."

Marktplaats 
Hoe werkt het? Hullegie: “Met jouw doelstelling en sportdiscipline stelt het platform een aantal trainers in jouw regio aan je voor. Via het profiel van de trainer, die je het meest aanspreekt, neem je contact op met hem of haar.” Trainers kunnen zich afzonderlijk op het platform inschrijven, maar er zijn ook sportscholen die al hun personal trainers via de site presenteren.

"NOC*NSF ziet ons als mogelijke partner om te bouwen aan toekomstbestendige modellen"

Your Sport Pro richt zich in eerste instantie op commerciële sportaanbieders, maar kijkt ook naar de mogelijkheden om iets te betekenen voor de bestaande verenigingsstructuur. Hullegie: "Ledenaantallen bij sportverenigingen lopen terug, terwijl de vraag naar sportaanbod op maat groeit. We zijn afgelopen jaren vanuit verschillende divisies van NOC*NSF benaderd. Zij erkennen dit probleem en zien ons als mogelijke partner om te bouwen aan toekomstbestendige modellen. Ook hier kijken we vanuit de consument. We zullen eerder inspelen op sporten met veel vraag, maar dan moet het heel specifiek zijn. Neem bijvoorbeeld atletiek en dan specifiek hardlopen. Dat is booming, Mensen kopen schoenen en gaan lopen. Begeleiding van een hardlooptrainer kan blessures voorkomen en helpt ze aan de juiste opbouw tot het behalen van het doel. Deze hardlooptrainers zijn weer vaak verbonden aan atletiekverenigingen."

XL30YourSportPro-2Aan welke voorwaarden moet een iemand voldoen om zich als trainer aan te kunnen melden op Your Sport Pro? Hullegie: "Een trainer moet gediplomeerd zijn in hetgeen hij doet en dat moet hij of zij kunnen aantonen. Trainers moeten ons hun diploma's opsturen en wij checken die ook."

Doorontwikkelen
Hoewel het platform in de eerste vier jaar enorm is gegroeid, gelooft Hullegie dat de matchmaking nog veel beter kan. "Op dit moment kun je vooral selecteren op regio en discipline als je op zoek bent naar een trainer. Als je bijvoorbeeld wil afvallen, kun je trainers in jouw regio vinden die hebben aangegeven dat zij daarin gespecialiseerd zijn." Om de matchmaking te verbeteren had Hullegie geld nodig. met de injectie van het Brabant Startup Fonds kan hij daaraan beginnen. De hoogte van het bedrag wil Hullegie niet kwijt maar hij geeft aan er een grote stap mee te kunnen maken. Daarmee kunnen we het platform verder ontwikkelen op basis van algoritmes waardoor het makkelijker wordt een goede match te maken." 

Hullegie wil ook op zoek naar nieuwe verdienmodellen. "Op dit moment werken we eigenlijk volgens het Gouden Gids-model. Een trainer betaalt honderd euro exclusief btw om op het platform zichtbaar te zijn. We willen daarnaast ook diensten gaan bieden aan bedrijven. Bedrijven willen gezondere werknemers en zij willen bijvoorbeeld trainingssessies weggeven aan werknemers. Per bedrijf ontwikkelen wij een eigen landingspagina waarop ze specifiek sportaanbod kunnen selecteren. Wij kunnen dat aan de achterkant matchen aan een goede sportaanbieder."

"Het zoeken moet nog veel gerichter kunnen, waardoor de match nog beter wordt, en we willen ook het boekingsmodel verder ontwikkelen"

Groot netwerk
Een andere mogelijkheid om de bedrijfssportmarkt te bedienen, is het samenwerkingsverband met Zeloo, het management- en marketingbureau achter atleten als Marianne Vos, Steven Kruijswijk, Gianni Romme en Tom Dumoulin. "Zij hebben een groot netwerk aan atleten, die regelmatig gevraagd worden voor bijvoorbeeld clinics. Via ons heeft Zeloo een directe ingang in de breedtesportmarkt en op die manier kunnen wij ze helpen om beter in die behoefte te voorzien. Daarnaast maken wij weer gebruik van het enorme zakelijke sportnetwerk dat zij hebben."

De belangrijkste ontwikkeling waar Hullegie op dit moment op mikt met Your Sport Pro is technisch: "Het zoeken moet nog veel gerichter kunnen, waardoor de match nog beter wordt, en we willen ook het boekingsmodel verder ontwikkelen. Op dit moment maken we alleen de match, maar het moet in de toekomst voor trainers ook mogelijk worden om hun agenda aan Your Sport Pro te koppelen, waardoor consumenten direct via onze site afspraken kunnen boeken. Daarvoor moeten we er ook een digitaal betalingssysteem aan koppelen. Pas dan zijn we echt het booking.com van de sport."

XL30YourSportPro-3Strenge criteria
Als het aan Hullegie ligt, is dit slechts het begin: "De investering van het Brabant Startup Fonds komt vanuit een overheidsinstantie. Die hebben strenge criteria. Je krijgt het niet zomaar toegekend en dat geeft extra vertrouwen. We houden zelf de regie en de provincie ondersteunt ons bij de volgende stappen. Met een goed werkend verdienmodel, start in januari een volgende investeringsronde om uiteindelijk door te groeien naar een Europees platform.”

Voor meer informatie: Your Sport Pro

« terug

Reacties: 1

Rieks Schippers
12-09-2019

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst