Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Scholieren dankzij iRun2Bfit fitter, energieker en slimmer

door: Frank Molema | 12 september 2019

Op het moment dat scholieren het meest kneedbaar zijn, probeert iRun2BFit hen het belang van een energiek, gezond en fit leven bij te brengen. De voordelen zijn talloos, betoogt manager Marc Gerlings van het beweeg- en leefstijlprogramma. “Uit de data zie je een gemiddelde fitheidsgroei van zo’n 7 à 10 procent.”

De dochter van voormalig marathonloper Gerard Nijboer had in haar jonge levensjaren helemaal niet de behoefte om sportief te zijn. Niet de genen van haar vader, dacht men. Maar toen ze dankzij een les van haar biologieleraar wist wat een sportieve inspanning doet met je lijf, was ze om. Haar vader maakte schema’s voor haar en ze ging bewegen. Ze vond het enorm belangrijk voor haar ontwikkeling.

"Onderwijzers willen hun kinderen niet alleen slimmer maken, maar ook dat ze gezonder leven"

Erkende RIVM-interventie
Het zette Nijboer vervolgens aan het denken. De olympische medaillewinnaar maakte altijd al schema’s voor zichzelf, trainingsgroepen en wedstrijdorganisaties, maar wilde dat ook voor scholieren doen. “Gerard zag bovendien dat te veel jongeren inactief zijn”, vertelt manager Marc Gerlings van iRun2BFit, dat in 2006 werd opgericht en sindsdien een erkende RIVM-interventie is. Wat Nijboer deed voor zijn dochter, kon hij voor veel meer scholieren betekenen. Per slot van rekening, zegt Gerlings, willen onderwijzers hun kinderen niet alleen slimmer maken, maar ook dat ze gezonder leven. “En zo is het programma van iRun2Bfit bedacht.” 

XL30irun2bfit-1iRun2Bfit biedt scholen een programma van acht weken, waarin scholieren niet alleen hardlopen, maar ook veel leren over gezonde voeding en het lichaam. Via dit beweeg- en leefstijlprogramma wil iRun2BFit bijdragen aan het fysieke, mentale en sociale welzijn van opgroeiende jongvolwassenen. Het programma is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar.

Zelf kiezen
Volgens Gerlings is juist deze doelgroep gevoelig voor goede informatie om vervolgens gezonde keuzes te maken. “Rond die leeftijd maak je echt een sprong in je levensfase”, verduidelijkt hij. “Je gaat naar een andere school en van je ouders krijg je meer vrijheid om zelf te beslissen hoe je leeft. Dat betekent dat die kinderen zelf bepalen hoe ze eten en sporten. Zo’n 35 procent van de scholieren die meedoet aan iRun2BFIt geeft aan dat ze hierdoor meer zijn gaan bewegen. Dat is een heel interessant winstpunt.” 

"Zo’n evenement is, met ouders en docenten erbij, een enorm feest voor de leerlingen” 

Vaak wordt het programma van iRun2BFit, waarvan oprichter Nijboer nog steeds ambassadeur is, afgesloten met een hardloopevenement in de buurt, waarbij jongeren vaak succesvol de 5 kilometer volmaken. Het bedrijf probeert dit evenement zo laagdrempelig mogelijk te maken voor deelnemers van iRun2BFit, bijvoorbeeld door het inschrijfgeld te verlagen. “Zo’n evenement is, met ouders en docenten erbij, een enorm feest voor de leerlingen.” 

XL30irun2bfit-2Hartslagtrainingen
Als het evenement voor de deur staat, zullen veel scholieren waarschijnlijk al voelen dat ze fitter zijn geworden. Dat wordt bewezen door de zogenoemde hartslagtrainingen, vertelt Gerlings. “We doen zo’n meting in het begin en aan het einde van de cyclus. Uit die data zie je een gemiddelde fitheidsgroei van zo’n 7 à 10 procent, met uitschieters naar 15 procent. Om die reden ziet het RIVM iRun2BFit als bewezen effectief.” 

Het programma is in de ogen van Gerlings om meerdere redenen van groot belang. Zo zouden scholieren beter in hun vel zitten. De manager van iRun2BFit baseert dat niet alleen op de stralende gezichten van de scholieren, ook ziet hij dat de relatie tussen de docent en leerling verbetert. “Dat vinden we heel prettig. Docent en leerling zien elkaar op een andere manier, in een andere omgeving. Ze gaan samen naar het evenement toe en dat geeft veel vertrouwen. Al met al zijn dit hele belangrijke dingen waardoor de sympathie heel erg toeneemt.” 

“Het komt wel eens voor dat leerlingen enthousiast zijn, maar dat ouders zich afvragen waarom hun kind dit moet doen"

Zakken snoep als beloning
Natuurlijk staat niet iedereen te springen als het programma van iRun2Bfit onder hun neus gedrukt wordt. Sommige ouders halen hun schouders op als ze de gezondheidsclaims onder ogen krijgen. “Het komt wel eens voor dat leerlingen enthousiast zijn, maar dat ouders zich afvragen waarom hun kind dit moet doen. Ook wordt er wel eens een scholier door een ouder na een training beloond met zakken snoep. Belonen is prima, maar het is niet het doel dat een scholier na een les direct een zakje snoep naar binnen werkt. Daarom heb ik deze zomer beter brochuremateriaal voor ouders geschreven. Het kan ook voorkomen dat kinderen hun ouders juist inspireren en dat ze zelf eveneens meer in beweging komen.” 

XL30irun2bfit-3iRun2BFit, dat al meer dan 60.000 scholieren heeft weten te bereiken, is met haar programma niet actief bij sportverenigingen. Volgens Gerlings is het aanbod van iRun2BFit op maat gesneden voor scholen en past dat niet goed bij verenigingen. “Bij goede verenigingen ligt het trainingsniveau al hoog, die kunnen het prima zelf. Bij scholen zit er echt een gat wat betreft kennis. Of wij een concurrent zijn van sportverenigingen? Ik denk het niet. Zeker op lokaal gebied wordt juist samengewerkt met atletiekverenigingen. Ook zie je dat mensen dankzij iRun2Bfit bij lokale sportverenigingen meer gaan doen. Dat is winst voor de lokale sportwereld.”

Geen subsidie
Gerlings hoopt juist dat dankzij iRun2Bfit - dat geen subsidie krijgt van overheden en alleen geld krijgt van deelnemende scholen - sportverenigingen profijt hebben van een grotere toestroom van leden. “Hardlopen is voor ons de basis, je kunt iedereen mee laten doen. Vervolgens kan je zoeken naar de manier die jij het fijnst vindt om te bewegen. Ga lekker paardrijden, wielrennen, volleyballen of wat dan ook. Wees daar actief in. Op deze manier houd je mensen vast voor de sportwereld.”

Voor meer informatie: www.irun2bfit.nl

« terug

Reacties: 2

Piet Van Loon orthopeed,
12-09-2019

Het is zeker goed, dat hardlopen onder adolescenten ook gepromoot wordt. Maar hun grondprobleem in houding en stijfheid met te korte spieren wordt zo te lezen niet aangepakt. Of ze veel of weinig sporten, ze lopen allemaal veel meer kans op blessures dan voorheen. 

Bij onderzoeken blijkt dat de jeugd al heel vroeg gaat achterlopen in allerlei basale motorische vaardigheden. Hun sedentaire leefstijl, steeds vroeger ingezet en hen vlg RIVM al kampioen zitten van Europa makend, doet echter iets direct op hun wervelkolom en hun spierzenuwstelsel; De tussenwervelschijven kunne niet uitgroeien om een mooie rechte rug te vormen en bepaalde spieren ( hamstings!) blijven te kort. Dat is een lastige combinatie. Er is door verstoorde houidngsopbouw en geringe flexibiliteit (60% van een groep van 250 kinderen tussen 14 en 18 jaar haalden bukkend de grond nietterwijl dit in de jaren 50 in Europa nog 5-10% was;eigen onderzoek Care to Move) . Kennis bij ouders, in het onderwijs en kennelijk ook in de sport, dat het vroeg ontwikklen van een goede houding en een mooi looppatroon voor een vrij probleemloos werk- en sportleven zorgt, is verdwenen. Ook de Gezondheidsraad rept hier niet over in Beweegrichtlijn. Houdingnet legde dit probleem voor bij staatsecretaris Blokhuis, verantwoordelijk voor Preventie.

Gerard Sierksma
15-09-2019


'Scholieren dankzij iRun2Bfit fitter, energieker en slimmer' is de titel van een prima verhaal over een prachtig initiatief. Maar of je er SLIMMER van wordt is de vraag. 
 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst