Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Genderbalans speerpunt voor herkozen Marijke Fleuren als EHF-voorzitter

door: Leo Aquina | 29 augustus 2019

"Een derde termijn doe ik zeker niet", zei Marijke Fleuren drieënhalf jaar geleden bij het ingaan van haar tweede termijn als voorzitter van de Europese Hockeyfederatie EHF in een interview met Sport Knowhow XL. Half augustus werd zij desondanks herkozen als voorzitter. "Ik ben van gedachten veranderd", zegt Fleuren daags na het succesvol verlopen EK hockey in Antwerpen. "Met het Equally Amazing Charter zijn we een nieuwe weg ingeslagen. Vanwege diverse rollen die ik in de internationale sportwereld vervul als het gaat om genderbalans, lag het voor de hand dat ik de komende jaren invulling geef aan dat thema."

MarijkeFleuren300-2FCMarijke Fleuren vertelt enthousiast over Euro Hockey in Antwerpen: "Het was een mooi toernooi, goed georganiseerd, en ik heb verrassende hockey gezien. De sfeer was uitstekend. Tijdens de halve finale tussen België en Duitsland zaten er 7500 man op de tribunes en die produceerden een geluid dat ruim boven de decibelnorm uitging." Naast topsport, was het toernooi in België minstens zo belangrijk voor de ontwikkeling van de sport in de kleinere landen en voor de ambities die de EHF heeft op het gebied van genderbalans.

Equally Amazing Charter
Op de algemene ledenveradering van de EHF voorafgaand aan het EK zetten de 33 aanwezige landen hun handtekening onder het Equally Amazing Charter. "Op het veld hebben we in het hockey al een gelijkwaardige verdeling tussen jongens en meisjes", aldus Fleuren. "Dan is het vreemd om te zien dat coaches van meisjesteams voor 80 procent mannelijk zijn. Ook bij de scheidsrechters is de verhouding niet gelijk en bij bestuursleden is het helemaal lastig. We willen met het Equally Amazing Charter duidelijk maken dat ook die andere rollen open toegankelijk zijn voor iedereen."

"In veel besturen ben ik de enige vrouw en ik merk het verschil"

Het gelijktrekken van de genderbalans in alle geledingen van de sport biedt volgens Fleuren alleen maar voordelen: "Daar is in het bedrijfsleven ook wel onderzoek naar gedaan. Diverse besturen presteren gewoon beter. In veel besturen ben ik de enige vrouw en ik merk het verschil. Als de verhoudingen evenwichtiger zijn, is er een andere sfeer. Inbreng van beide kanten is beter, een combinatie van het gevoel en de meer zakelijke benadering."

Gelijktrekken
Het Equally Amazing Charter komt voort uit het rapport van de IOC-commissie Women in Sport uit 2018. Daarin staan aanbevelingen over het volledig gelijktrekken van atletenquota's, een gelijke gendervertegenwoordiging bij coaches en specifieke fondsen bij nationale olympische comités en internationale federaties voor programma's om dit te bevorderen.

MarijkeFleuren350x350Zelf maakt Fleuren deel uit van de IOC-commissie Women in Sport. Daarnaast zit zij in een soortgelijke commissie binnen de wereldhockeyfederatie IHF, en is zij in het kader van het Finse New Leaders Programme mentor van Silvija Mitevska, die zich in Macedonië bezighoudt met gendergelijkheid in de sport. Tot slot is de EHF ook partner in het Erasmus+ project SWiNG, dat zich sterk maakt voor leiderschapsrollen voor vrouwen in de sport. "Al die verschillende draadjes komen bij mij als voorzitter bij elkaar en dat was voor mij de belangrijkste reden om me toch weer kandidaat te stellen voor een derde en laatste ambtstermijn."

Het bestuur van de EHF geeft als het gaat om genderbalans in de sport het goede voorbeeld. "Wij hebben op dat punt de statuten drie jaar gelden al veranderd", aldus Fleuren. "We hebben een twaalfkoppig bestuur met vijf zogenaamde office-bearers en zeven gewone leden. Van die zeven moeten er drie man zijn en drie vrouw. Sinds de afgelopen verkiezingen hebben we dat ook gerealiseerd."

100.000 subscribers voor EurohockeyTV
Een onderwerp waar Fleuren zich bij de verkiezing voor haar tweede termijn nog zorgen over maakte, was het aanbieden van hockey op televisie. 'Mijn grootste zorg voor de komende 3,5 jaar is dat we niet alleen de top bedienen waar het om de televisie gaat", vertelde zij destijds. Is het gelukt om hockey op televisie te krijgen en om daarbij meer dan alleen de top te bedienen? "Jazeker", antwoord Fleuren stellig. "We hebben met het bestuur een strategische sessie gehad, waarin we tot de conclusie zijn gekomen dat iedere wedstrijd belangrijk is. Of het nu Pro League is of Hockeyclub Leiden, iedere wedstrijd krijgt de fans die hij verdient. Het hoeft niet altijd groot. We wilden dat er zoveel mogelijk wedstrijd gelivestreamd werden en we hebben met EurohockeyTV een platform gecreëerd, waarop we afgelopen weekend de 100.000e subscriber hebben ontvangen. Het heeft een enorme verspreiding gekregen."

"Wij houden ons aan de principes van good governance en drie termijnen is het maximum"

Hoewel Fleuren met veel ambitie begint aan haar derde termijn, weet zij dit keer wel honderd procent zeker dat het haar laatste is. "Wij houden ons aan de principes van good governance en drie termijnen is het maximum. Bij mijn afscheid hoop ik dat we een goede opvolger hebben gevonden. Hij of zij moet een jong bestuur om zich heen hebben en ik hoop de komende tijd verder te bouwen aan de organisatie. Ik hoop wellicht ook de staf iets uit te breiden met name op het gebied van de livestream en ik hoop dat met name onze kleinere leden een groei doormaken. De landen die nu zo'n 500-1000 leden hebben moeten er zo'n 40 procent bij krijgen. We hebben nu om en nabij één miljoen leden, waarvan zo'n 75 procent uit 7-8 landen komt. Ik hoop dat juist de kleinere landen meer leden krijgen waardoor nog slechts 65 procent van die leden uit de grote landen komt."

Voor meer informatie: eurohockey.org

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst