Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sporten speciaal voor zestigplussers breidt verder uit

door: Marc Hoeben | 29 augustus 2019

De ‘oude sterren’ beginnen op meer en meer sportvelden in Nederland te stralen. Onlangs kwam het vanuit de samenwerking tussen aanjager Ouderenfonds en KNLTB ook tot de lancering van OldStars tennis. De zestigplusser kan binnen afzienbare tijd kiezen tussen acht speciaal voor ouderen aangepaste balsporten.

Vitaal blijven, mee blijven doen, onderdeel uitmaken van een sociaal netwerk. Het zijn kernwaarden voor het Ouderenfonds, vertelt medewerker Johan Annema, en dan is de link met sport ook snel gelegd. “Jaren terug zijn we samen met de Eredivisie CV Old Stars walking football begonnen. Dat is zo gegroeid en zo interessant geworden dat, nu het volwassen is, sinds februari bij voetbalbond KNVB is ondergebracht.”

Old Stars tennis
OldStarsTennis-1Het succes smaakte naar meer, het aangepast sporten voor zestigplussers mocht zich van het Ouderenfonds als een olievlek over Nederland gaan uitbreiden. Begin dit jaar kwam het tot de start van het programma OldStars sport, met een OldStars-versie voor hockey, basketbal en handbal. In maart volgde OldStars tafeltennis, in juni was de lancering van OldStars walking rugby. En nu is er dus ook de variant voor tennis, zoals straks ook de korfbalclubs ‘veroverd’ moeten worden.

Annema: “Het Ouderenfonds is katalysator van de OldStars-programma’s. De regie van al die initiatieven ligt bij ons. Wij zoeken contacten met initiatiefnemers als verenigingen en buurtsportcoaches, ontwikkelen het programma en helpen de boodschap uit te dragen. Binnen een aantal sporten werken we nauw samen met sportbonden. Voor eind 2021 hopen we dat 180 sportverenigingen hiermee bezig zijn en op deze wijze invulling geven aan echt een ouderenvriendelijk sportklimaat. Dat is ook ons motto: ‘Op weg naar een ouderenvriendelijke sportvereniging’. Dat gaat al heel goed. We zien heel veel interesse bij het handbal en bij het basketbal willen we gaan opschalen. Het streven is dat bonden dit uiteindelijk overnemen in hun programma’s.”

De spelregels bij tennis worden aan de deelnemers aangepast

Ambassadeurs
Het Ouderenfonds werkt met bekende gezichten uit de verschillende sporten ter promotie van het OldStars-programma. Zo worden Mats Marcker (rugby), Bettine Vriesekoop (tafeltennis), Floris-Jan Bovelander (hockey), Tom Okker (tennis) en Sjaak Swart (voetbal) ingezet. In het handbal en basketbal wordt nog gezocht naar ambassadeurs.

OldStarsTennis-2Okker en Swart kwamen onlangs ook nadrukkelijk in beeld bij de lancering van OldStars tennis. De aanpassingen bij tennis zijn afhankelijk van de deelnemers en zitten hem in het spelen met de zogeheten groene, zachtere bal, het enkelspelveld als verkleining van het speelveld, de mogelijkheden om de bal twee keer te laten stuiteren en met drie man aan één kant te spelen, sets tot de drie af te werken en bij deuce voor het beslissende punt te gaan. “Bovendien zetten we ook nadrukkelijk in op het bewegen via het Athletic Skills Model van René Wormhoudt, om zo ouderen de mogelijkheid te geven op een laagdrempelige manier in beweging te komen op de tennisbaan.”

"Soms kunnen mensen in het reguliere tennis niet meer mee, maar op deze manier wel. Zonder het programma OldStars zouden ze afhaken en dat wil je niet"

Bakkie koffie
De tennisbond, met een vergrijzende achterban, was al actief met eigen programma’s voor leeftijdtennis. “Maar dat was meer voor 45 plus. OldStars sport is voor 60 plus, dat is toch een andere doelgroep, met eigen kenmerken. Soms kunnen mensen in het reguliere tennis niet meer mee, maar op deze manier wel. Zonder het programma OldStars zouden ze afhaken en dat wil je niet. Anderzijds krijg je langs deze weg misschien ook weer nieuwe mensen naar het tennispark. Dat is toch al een prettige omgeving om een bakkie koffie te doen en andere ouderen te ontmoeten. Als je dan ook nog aangepast en laagdrempelig kunt bewegen, is de stap helemaal klein.”

Voor meer informatie: www.oldstars.nl/tennis en www.ouderenfonds.nl

OldStarsTennis-3
 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst