Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Fitness in de buitenlucht met Stand Up Biking

door: Marc Hoeben | 29 augustus 2019

Altijd al afgevraagd hoe het zou zijn als je die crosstrainer uit de sportschool naar buiten zou verplaatsen, de frisse lucht zou kunnen opsnuiven en daarmee ook nog eens ritjes in de omgeving kon maken? Dan is het misschien tijd om eens een belletje of mailtje te wagen naar Go-SUB, het bedrijf van Annette Hogenboom-Senne.

thumbnail_GoSub-1Go-SUB is de eenvoudige Engelse aanduiding waar het bedrijf van Annette Hogenboom-Senne uit Rijpwetering voor staat. Go is onder Elliptigo-rijders een veelgebruikte term en SUB is de afkorting van Stand Up Biking, waarmee de activiteit treffend in beeld wordt gebracht. Op de zogeheten Elliptigo-fiets zit je niet, maar sta je. De aandrijving geschiedt niet door trappers rond te draaien, maar door - net als bij een crosstrainer - de ‘tredes’ op en neer te bewegen.

Kennismaking tijdens vakantie
Hogenboom-Senne startte april dit jaar met haar onderneming, waarbij mensen de Elliptigo kunnen huren en groepsritten kunnen doen. Inmiddels is ze zelf helemaal verslingerd aan de fiets. Vijf jaar geleden begon het allemaal met een voorzichtige kennismaking tijdens een gezinsvakantie in Drenthe. “We hebben het toen een middag gedaan en dat was erg leuk. Maar ik ging er alleen niet meteen mee door.” Waarom zou ze ook? Annette was nog behoorlijk fanatiek aan het hardlopen en had genoeg aan haar dagelijkse rondjes. ”Maar ik kreeg steeds blessures. Scheenbeen, knie, de laatste keer mijn achillespees. Daar word je op een gegeven moment wel moedeloos van.”

Zo kwam alsnog de Elliptigo in beeld. “Een heel goed alternatief, als je in beweging wilt blijven. Wat je op de Elliptigo doet, heeft een low impact. Dat wil zeggen: het geeft geen zware belasting op pezen en spieren, zoals dat met hardlopen toch wel is. Met de Elliptigo heeft 99,9 procent geen blessures.”

"Ik ben steeds meer gaan rijden en begon het steeds leuker te vinden”

Ze ging op Marktplaats op zoek naar een tweedehands modelletje. “Voor 1500 euro heb ik er eentje gekocht. Best prijzig. Ik heb het toch gedaan, ben steeds meer gaan rijden en begon het steeds leuker te vinden.”

Stroomversnelling
thumbnail_GoSub-2Ze kon rekenen op nieuwsgierige blikken, als ze over de fietspaden in de omgeving van Rijpwetering ging. “Ik dacht: logisch, je ziet die fietsen hier ook helemaal niet. Daar kon ik misschien wel wat mee. Zo ben ik op het idee voor dit bedrijf gekomen. Ik heb fietsen gekocht en het is allemaal in een stroomversnelling gekomen. Als een gek hebben we aan een internetsite gewerkt en daarmee zijn we in maart de lucht ingegaan.”

Hogenboom-Senne kocht vijf fietsen. Een forse investering voor de beginnend ondernemer, die meer ruimte kreeg in het gezinsleven en graag aan de slag wilde. “Je hebt van de Elliptigo verschillende modellen, de een wat sportiever dan de ander, met meer of minder versnellingen. Maar hij kost per stuk al snel meer dan 2000 euro, tot maximaal zo’n 4000 euro.”

Groeps- of privéritten
Ze werkt samen met een ander bedrijf en kan de beschikking hebben over totaal twintig fietsen. Ze zijn te huur voor 20 euro per dagdeel van drie uur. Mensen kunnen zich ook aanmelden voor groeps- of privéritten van 15 euro per persoon voor anderhalf uur. “Dan oefenen we het op- en afstappen, vervolgens gaan we naar een parkeerterrein en leren we sturen en schakelen. Daarna gaan we de weg op. Het is met de Elliptigo vooral zaak je evenwicht te houden en de ogen op de weg te houden. Iedereen heeft in het begin toch de neiging naar de voeten te kijken.”

"Je kunt onbeperkt, blessurevrij sporten en je kunt er je conditie heel goed mee opbouwen"

De Elliptigo is uiteindelijk vermoeiender dan gewoon fietsen, weet ze. “Maar het mooie is: je kunt onbeperkt, blessurevrij sporten en je kunt er je conditie heel goed mee opbouwen, terwijl je lekker buiten bent. En het gaat toch nog behoorlijk snel, zo’n twintig kilometer per uur met soms een top van meer dan 25.”

Voor meer informatie: www.go-sub.nl

thumbnail_GoSub-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst