Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Stichting Sport & Zaken heft zichzelf op

door: Leo Aquina | 15 augustus 2019

Na een dikke vijftien jaar houdt Sport & Zaken op te bestaan. De stichting werd in 2003 opgericht op initiatief van NOC*NSF, VNO NCW en het ministerie van VWS. "De wereld is in de afgelopen vijftien jaar veranderd", vertelt directeur Joost Wijnhoud. "Eens in de zoveel tijd moet je jezelf de vraag stellen waartoe je op aarde bent. In het geval van Sport & Zaken was dat om de bestuurlijke en organisatorische kwaliteit van de sportbonden te versterken. Op dat gebied heeft de stichting mooie projecten gedaan, maar op een gegeven moment moet je ook de moed hebben om te zeggen dat je overbodig bent geworden." Wijnhoud hoopt zijn werk als 'vereffenaar' van de stichting binnen enkele weken af te kunnen ronden.

XL22JoostWijnhoud copy Sport & Zaken werd opgericht als netwerkorganisatie om sport en bedrijven dichter bij elkaar te brengen. De stichting ontwikkelde activiteiten op vier verschillende vlakken: bedrijfssport, recruitment van sportbestuurders, advies vanuit bedrijfsleven richting sportbonden en de begeleiding van (oud-)atleten in een maatschappelijke carrière.

Bedrijfssport
Als het gaat om bedrijfssport koppelde Sport & Zaken bedrijven aan sportorganisaties en - bonden. Volgens Wijnhoud is de wereld veranderd. “Sportbonden hebben zich geprofessionaliseerd, je hebt platformen zoals LinkedIn. De stichting heeft de afgelopen vijftien jaar een mooie rol gespeeld als matchmaker en initiator, maar we moesten onszelf wel afvragen of deze rol van matchmaker nog wel van toepassing en nodig was. Sporters, bestuurders en organisaties weten elkaar meer en meer zelf te vinden.“

Om bedrijfssport te stimuleren besloot Sport & Zaken een paar jaar geleden een bid te doen voor de organisatie van de European Company Games. De 23ste editie van de 'Olympische Spelen voor het bedrijfsleven' komt in 2021 naar Gelderland. Wijnhoud: "Een mooie stip op de horizon voor bedrijven om hieraan mee te doen en bedrijfssport binnen hun organisatie te stimuleren. Sportevenementenbureau Team TOC organiseert in samenwerking met derden dit evenement in 2021."

Op dit moment is er een bond met een openstaande vacature die kortgeleden vergeefs bij Sport & Zaken aanklopte

Bestuurdersdatabase
Een andere activiteit van Sport & Zaken is de sportbestuurdersdatabase. “Het is duidelijk dat goed bestuur aan de basis ligt van een succesvolle sportorganisatie. Dit vraagt om doorlopend streven naar verbetering. Een elementair onderdeel van deze continue ontwikkeling is en blijft opleiding en permanent leren, ook op bestuursniveau. NOC*NSF neemt deze taak nu samen met haar leden en partners geheel zelf ter hand”, aldus Wijnhoud. Op dit moment is er een bond met een openstaande vacature die kortgeleden vergeefs bij Sport & Zaken aanklopte. Bonden met hulpvragen kunnen als de opheffing in kannen en kruiken is, met een dergelijke hulpvraag terecht bij NOC*NSF.

Schermafbeelding 2017-09-06 om 15.35.48 copy De begeleiding van (oud-)atleten op weg naar een maatschappelijke carrière gaat verder onder de noemer TeamNL@Work, vertelt Wijnhoud. Daarin werkt NOC*NSF samen met een aantal partners (De SportMaatschappij, Fanbased Sporttop en UWV) om de topsporters hierin op een goede manier te begeleiden. Wijnhoud: "Wij dragen alle kennis en expertise over om te zorgen dat er niets verloren gaat."

Geen toegevoegde waarde
Wijnhoud was pas in juni 2018 begonnen als directeur van Sport & Zaken. Het was destijds niet zijn ambitie om de stichting na een dik jaar op te doeken: "Ik ben er ingestapt omdat het een baan was waarin de maatschappelijke kant van sport en gezondheid naar voren kwam. Daar word ik enthousiast van. Inhoudelijk lag er de vraag waar we met de organisatie heen moesten. Toen ik daar met het team over ging praten en toen ik samen met het bestuur ging werken aan een toekomstvisie, kwamen we automatisch bij de vraag waartoe we op aarde waren."

"Als je vervolgens gezamenlijk tot de conclusie komt dat je trots mag zijn wat er allemaal geïnitieerd en bereikt is, maar nu eigenlijk steeds minder waarde toevoegt, moet je daar consequenties aan verbinden."

Voor meer informatie: www.sportenzaken.nl

« terug

Reacties: 3

bernard fransen
15-08-2019

Hulde en 'zo moet dat'.. vraag je inderdaad steeds af wat je bestaansrecht is.. zo niet dan .. opheffen. Jullie hebben mooi werk gedaan !

theo fledderus
15-08-2019

Doodzonde dat Sport & Zaken ermee stopt! Sport en Zaken is opgericht door NOC*NSF en het (grotere) bedrijfsleven vanuit de overtuiging dat Sport de samenleving heel veel te bieden heeft en dat we de energie die sport geeft kunnen inzetten om samen verder te komen. Dezelfde gedachte die ten grondslag lag aan het Olympisch Plan. Natuurlijk kan NOC*NSF een bestuurdersdatabase opzetten en natuurlijk kan een andere club ook ex sporters helpen met hun maatschappelijke carriere maar wat we gaan missen is de gemeenschappelijke energie van Sport en Bedrijfsleven. En dat is heel wat meer dan wat  je haalt uit een sponsorship...

Dat de Stichting stopt, het zij zo, maar we moeten vooral de gedachte er achter koesteren

Ik hoop dat er mensen opstaan die daar weer voor willen gaan!

Harm Rozie
15-08-2019

we waren er met Communication Concert vanaf het allereerste begin bij als actief lid van Sport&Zaken. Wat me bijblijft is de stroom jonge talenten die er een zwieper hebben gekregen naar mooie carrières in de sportwereld en ook daarbuiten, en het werkplezier in de projecten die we hebben mogen doen.
 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst