Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Eerste Waterspelen in Amsterdam op bijzondere locatie

door: Marc Hoeben | 15 augustus 2019

Liefst vierhonderd jaar bleef de poort van het Marineterrein in Amsterdam voor gewone stervelingen gesloten. De laatste vijf jaar is het gedeeltelijk opengesteld en krijgt het steeds meer bestemmingen. Zo zijn er op 23, 24 en 25 augustus de Amsterdamse Waterspelen, een gratis toegankelijk, sportief evenement waarin met tal van activiteiten op, in en rond het water kennis kan worden gemaakt.

Waterspelen-1Bij de Waterspelen gaat het om een primeur voor de hoofdstad, die moet uitgroeien tot een traditie. Het idee voor het evenement ontstond zo’n anderhalf jaar terug. De exacte datum kan Yonina de Ruijter zich niet meer herinneren, maar wel: “Het was echt zo’n mooie zomeravond, met een prachtige ondergaande zon.”

Eén van de mooiste plekken
De Ruijter werkt voor Mister Kitchen en Cantina Mobilé die tekenen voor de organisatie. Hun oorsprong ligt bij de Stichting Rollende Keukens, die ooit het foodevenement met foodtrucks bij de Westergasfabriek in Amsterdam opzette. ”De eigenaar van Cantina Mobilé is op het Marineterrein 'Pension Homeland' begonnen. Dat is mede mogelijk geworden doordat het gebied sinds vijf jaar gedeeltelijk is opengesteld. Het is een groot gebied, naast het Scheepvaartmuseum. Echt een van de mooiste plekken van Amsterdam, met een binnenhaven. Het is een cadeautje voor de inwoners van de stad. Je hebt onder andere uitzicht op de Prins Hendrikkade en in de avond kun je er de zon over de stad zien ondergaan.”

Met het projectbureau van het Marineterrein, zo vertelt De Ruijter, was het de bedoeling activiteiten op te zetten die passen bij de geschiedenis van de locatie. “De laatste jaren gebeuren er al veel dingen rond duurzaamheid en innovatie. Het is alleen nog wel een drempel waar je overheen moet, omdat die poort ook vierhonderd jaar gesloten is geweest. Het is de uitdaging om vooral ook de mensen van de Oostelijke Eilanden - de buurt die er omheen ligt - hierheen te krijgen om te sporten en te recreëren.”

De Waterspelen zijn er voor iedereen, jong en oud, en bovendien gratis toegankelijk. Voor deelname is alleen een zwemdiploma en voldoende fitheid een vereiste

Verschillende watersporten
Zo kwam het tot de Waterspelen. ”Het is ook al een populaire zwemlocatie, waar velen fanatiek hun baantjes trekken. Wij zijn gaan kijken wat je nog meer met watersporten kon doen. Er blijken heel veel leuke watersporten met enthousiaste fans te zijn. We zijn met zwembond KNZB en watersportverbond KNWV, gaan praten. Iedereen was enthousiast en we wilden er vooral een volksfeest van maken.”

De Waterspelen zijn er voor iedereen, jong en oud, en bovendien gratis toegankelijk. Voor deelname is alleen een zwemdiploma en voldoende fitheid een vereiste. Mensen kunnen kennismaken met X-diven, een afgeleide van torenspringen en klifduiken. Ze kunnen onder begeleiding vanaf hoogtes van 5, 7of 10 meter sprongen of coole salto’s maken.

Waterspelen-2Bommetje
Ook op het programma: het Mokums kampioenschap bommetje maken. De deelnemers worden verdeeld in de categorieën onder en boven veertien jaar. Bezoekers kunnen leren zeilen, kanoën, standup-peddelen, waterskiën of kunnen zich storten in de scheepskistenrace, een ouderwetse tobbendans. En voor wie dat allemaal te gek is, bestaat er de mogelijkheid om mee te doen aan een zwemdriedaagse.

In de aanloop waren er her en der in de stad clinics om mensen al kennis te laten maken met de verschillende activiteiten. De organisatie, zegt De Ruijter, weet zich gesteund door een subsidie van de gemeente Amsterdam. Ze hoopt verder de kosten te kunnen dekken met inkomsten uit de horeca. ”Het is de eerste keer. Maar als het zo leuk is als wij denken, dan willen we dit tot in lengte van jaren blijven doen.”

Voor meer informatie: www.amsterdamsewaterspelen.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst