Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Innovatiesubsidie voor milieuvriendelijke sportvelden

door: Nelleke van der Heiden | 11 juli 2019

Hoe krijg je zo hoogwaardig mogelijk recyclebaar kunstgras voor sportvelden? En hoe kun je sportvelden zo milieuvriendelijk mogelijk beschermen tegen onkruid en andere problemen? Om een antwoord op die vragen te krijgen, schreef de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen Agentschap NL) een call uit - in het kader van Small Business Innovation Research (SBIR) - waar ondernemers op konden inschrijven om in aanmerking te komen voor subsidie.

XL25 BenMoonen copy Voor beide thema’s is geld beschikbaar gesteld: voor het recyclen van kunstgras en voor de milieuvriendelijke bestrijding van onkruid. Zo’n subsidieaanvraag voor ondernemers op het gebied van sport past perfect in het straatje van Ben Moonen van Sportsubsidie.nl. Hij dong dan ook namens twee verschillende partijen mee, elk op een ander thema. “Anders ben ik de concurrent van mezelf, dat lijkt me niet goed.” Een goeie call, want beide aanvragen zijn uitgekozen voor fase 1, een haalbaarheidsstudie.

‘Backing’ van kunstgras
De ene partij is Re-Match. Dat bedrijf werkt aan een volledig recyclebare onderlaag, ‘backing’, van kunstgras. Heel kort samengevat wil Re-Match zorgen voor een kunstgrasmat die uit elkaar te halen is. Met de componenten uit de oude mat zou vervolgens een nieuwe mat te maken moeten zijn.

De andere partij is Bayer, dat de laatste tijd vooral in het nieuws kwam door de overname van de omstreden onkruidverdelger Roundup, maar dat dus ook werkt aan een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel om te voorkomen dat emelten (larven van langpootmuggen) en engerlingen (larven van kevers) eitjes leggen in de sportvelden. Probleem is dat vogels bij die eitjes proberen te komen en zo het veld kapot maken, legt Moonen uit. “Daar is nu nog geen biologisch antwoord op en dat probeert Bayer te ontwikkelen.”

Het is vooral door de tijdsdruk en het karwei dat de aanvraag met zich meebrengt, dat partijen afhaken

Late call
Beide partijen mogen nu dus de komende vier maanden een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren en krijgen daar elk 50.000 euro subsidie voor. In totaal doen zeven ondernemers dit fase-1-onderzoek van SBIR. Eigenlijk was er geld voor tien partijen om deel te nemen aan fase 1, vertelt Moonen. Hij vreest dat de RVO laat was met het uitschrijven van de subsidieregeling. Vervolgens moet een ondernemer op vrij korte termijn reageren en daarbij aan zoveel voorwaarden voldoen, dat hij er niet eens aan begint.

“Je ziet wel vaker dat de overheid zo’n call relatief laat publiceert. En dan is het vooral door de tijdsdruk en het karwei dat de aanvraag met zich meebrengt, dat partijen afhaken. Niet per se omdat het nou zo ingewikkeld is. Ik ben ervan overtuigd dat er bedrijven niet meededen omdat ze er te laat achterkwamen.”
RVOcall-2
Geen milieuschade
Zijn er ook veel voorwaarden? Moonen spreekt van een waslijst. Al voegt hij eraan toe dat het over het algemeen wel redelijke eisen zijn. Als voorbeeld van deze oproep vertelt hij dat alleen ondernemers mochten reageren. Dus geen verenigingen of bonden, de gebruikers van de sportvelden. Verder zijn belangrijke randvoorwaarden dat de bedachte oplossing geschikt is voor amateur-buitensportlocaties en niet leidt tot milieuschade op, rond en onder de sportaccommodatie.

Een externe beoordelingscommissie heeft de aanvragen bekeken en getoetst op de voorwaarden. In die commissie zijn Topteam Sport, VSG en gemeente Utrecht, de Nederlandse Golffederatie en amateurvoetbaltak van de KNVB, een innovatiedeskundige en de Green Deal gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden vertegenwoordigd. Voor het thema recyclen van kunstgras was het echt een voorwaarde dat het voorstel daar een wezenlijke bijdrage aan levert, omdat daar nu nog weinig in mogelijk is. Voor het thema van de onkruidbestrijding is het van belang dat er geen chemisch middel aan te pas komt. Voor beide thema’s geldt dat de commissie ook kijkt of het technisch en economisch haalbaar is.

Ontwikkelen prototype
Voor de twee projecten waar Moonen de subsidieaanvraag voor schreef, is fase 1 nu binnen. Maar nu moet fase 2, het ontwikkelen van een prototype, worden aangevraagd en daar is meer geld voor beschikbaar. Voor beide thema’s worden twee projecten uitgekozen en voor het recyclen van kunstgras krijgen de winnaars 750.000 euro om een prototype te ontwikkelen en voor de milieuvriendelijke onkruidbestrijding is 400.000 euro per winnaar beschikbaar.

"Ik heb wel wat met deze thema’s en weet er inhoudelijk ook wel wat van. Dat helpt wel, als je er feeling mee hebt"

Ook de aanvraag voor de tweede fase gaan de partijen samen met Moonen indienen. Moonen benadrukt dat je zo’n aanvraag samen doet. Re-Match en Bayer weten zelf inhoudelijk natuurlijk alles van hun eigen project en Moonen kan met zijn specialistische kennis van subsidieaanvragen met veel meer gemak zorgen dat de aanvraag aan alle gestelde voorwaarden voldoet.

“Ik ben vooral scherp op wat de subsidieverstrekker vraagt. Maar ik heb wel wat met deze thema’s en weet er inhoudelijk ook wel wat van. Dat helpt wel, als je er feeling mee hebt. Anders is het toch een ander verhaal.” Gelukkig maar, want deze aanvraag wordt veel uitgebreider dan die voor fase 1, vertelt Moonen.

Betrokken
Zodra ook fase 2 binnen is, trekt Moonen zich grotendeels terug. Bij de uitvoering is hij niet betrokken. Maar hij blijft er wel op een andere manier bij betrokken. Al is het alleen maar om mee te kijken naar de tussentijdse rapportages waar subsidieverstrekker RVO om zal vragen. Want ook die rapportages moeten natuurlijk aan alle eisen voldoen.

Voor meer informatie: SBIR-oproep milieuvriendelijke sportvelden

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst