Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Toekomst Rugby 7s dames ongewis

door: Leo Aquina | 27 juni 2019

Een paar jaar geleden kropen de Nederlandse Rugby 7s dames langzaamaan op weg naar de internationale top, maar die tijd lijkt voorbij. De missie om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio mislukte en daarmee kwam ook een eind aan de financiële steun van NOC*NSF. De Olympische Spelen van Tokio 2020 zijn inmiddels ook uit zicht en inmiddels is de financiële steun voor het start-up programma voor dames tussen de 16-21 jaar eveneens stopgezet. Pleuni Kievit legt zich er niet bij neer. De 22-jarige aanvoerder van de Nederlandse 7s dames hoopt op hernieuwde financiële steun, waarbij een mogelijk door ouders van de speelsters opgezette stichting voor de broodnodige fondsenwerving moet zorgen. Kievit wil met de 7s dames naar de Olympische Spelen van 2024, maar Rugby Nederland ziet vooralsnog meer in een aanpak op de langere termijn. 

Pleuni Kievit komt uit een echte rugby-familie en speelt het spel al sinds haar achtste. Op 17-jarige leeftijd sloot zij aan bij de 7s Oranje Dames. "Het Nederlands team had in 2011 de A-status verkregen, maar die ging na het niet behalen van de top-vier op het EK 2015/16 verloren. Later verviel ook de B-status. Sinds 2016 is er geen financiële ondersteuning meer. Dan moet je wel erg veel van het spelletje houden." Kievit houdt erg veel van het spelletje en gaat door. Naast haar sport studeert ze sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy en werkt ze enkele uren per week als samensteller van televisiesamenvattingen bij Ziggo Sport om bij te verdienen.

RugbyPleuniKiviet copyDual careers
In het kader van haar studie liep Kievit stage bij De SportMaatschappij. Die organisatie houdt zich bezig met dual careers in de sport. Kievit onderzocht in hoeverre sportbonden open staan voor samenwerking met De SportMaatschappij en zo sporters verder kunnen helpen in hun maatschappelijke carrière naast en na de sport. "Sportbonden blijken best open te staan voor samenwerking, maar ze weten niet goed welke rol zij daarin kunnen spelen", aldus Kievit. "Zelfs als bonden financieel weinig kunnen betekenen, kunnen zij een belangrijke doorverwijzende rol spelen."

"Veel teamgenoten durven niet echt na te denken over wat hun kansen in de toekomst zijn"

Juist in een sport waarin weinig geld beschikbaar is en de sporters niet fulltime van hun sport kunnen leven, is het belangrijk om de sporters te wijzen op mogelijkheden om hun sportcarrière te verbinden met een maatschappelijke loopbaan. Kievit ziet het om zich heen bij haar teamgenoten. "We spelen komend weekend een internationaal toernooi en ik merk dat veel teamgenoten niet veel verder kijken dan dat. Ze durven niet echt na te denken over wat hun kansen in de toekomst zijn. Met die vragen zou De SportMaatschappij ze kunnen helpen en daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de bond."

RugbyAndyMeredith copyDirecteur Andy Meredith onderkent de rol van Rugby Nederland bij het ondersteunen van sporters bij hun maatschappelijke loopbaan. "Daar zijn wij als bond steeds professioneler in. Wij kijken welke mogelijkheden er zijn. Op dit moment is onze businessclub in de opstartfase. Daar is veel potentie om (oud-)rugbyers te laten doorstromen in het bedrijfsleven. Dergelijke modellen zie je ook in het hockey en in het voetbal."

Geen financiële middelen
Als het gaat om de toekomst van de Nederlandse 7s dames op weg naar de wereldtop, heeft de directeur een moeilijke boodschap. Er is simpelweg geen geld. Het topsportprogramma vanuit NOC*NSF stopte in 2016, nadat de ploeg zich niet had gekwalificeerd voor de Spelen en het start-up programma vanuit NOC*NSF is afgebouwd omdat de bond de eigen bijdrage van meer dan een ton niet meer kon ophoesten. 

"Vier jaar geleden waren we bijna failliet en we zitten nog in de herstelfase. Daar komt bij dat de bijdrage vanuit TeamNL is gestopt omdat er conflicterende belangen waren tussen de sponsors. Financieel werd het een te grote uitdaging om het start-up programma voort te zetten daarom hebben we samen met NOC*NSF besloten te stoppen. We hebben wel afgesproken dat we over twee jaar opnieuw kijken of we dan wel de financiële middelen en de andere randvoorwaarden op orde hebben om het programma voort te zetten."

"We moeten toewerken naar een bredere basis want dat levert uiteindelijk ook meer talent op"

Breedtesport voor topsport
Vooralsnog geeft Rugby Nederland er de voorkeur aan te investeren in breedtesport als het om damesrugby gaat. "Als het om de andere randvoorwaarden gaat, hebben we het over de kwaliteit en de diepte in de selecties", aldus Meredith. "Afgelopen jaar hebben we in het damesrugby 13 procent groei gehad. We willen meer nadruk op die groei in het damesrugby en daarom willen we komend jaar ook een aparte meisjescompetitie opstarten. We moeten toewerken naar een bredere basis want dat levert uiteindelijk ook meer talent op." 

In de tussentijd draaien de Nederlandse 7s dames door zonder financiële steun, maar Meredith staat niet afwijzend tegenover een mogelijke Stichting die fondsen voor de topsport genereert: "In het verleden hebben we ook een dergelijke stichting gehad in het kader van de promotie van jeugdrugby. Die stichting heeft een goede bijdrage geleverd, dus dat zie ik als een positieve ontwikkeling." Kievit hoopt daarbij dat de bond ook op andere manieren betrokken is bij de toekomst van de internationals. "Er is lange tijd een programma geweest en je kunt niet zomaar en zonder enige begeleiding iets afkappen zonder dat iemand weet wat de toekomst gaat brengen." 

Voor meer informatie: www.desportmaatschappij.nl en www.rugby.nl 

« terug

Reacties: 1

Bram
29-06-2019

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst