Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Gedachteloos beter leren golfen als golffilosofie

door: Marc Hoeben | 27 juni 2019

Als in geen andere sport kunnen golfers zich verliezen in de technische details van de beweging die het balletje zo snel en accuraat mogelijk in de hole moet helpen. Volgens de geboren Fries Auke Hempenius bestaat het bereiken van een hoger niveau voor een belangrijk deel ook uit het loslaten van die wirwar aan aanwijzingen. Die visie legde hij met CALO-docent Jaap Kleinpaste vast in het begin juni verschenen boek ‘Go(lf) with the flow’.

Het persoonlijke verhaal van Auke Hempenius leest een beetje als een jongensboek. Inmiddels is hij 58 jaar en inwoner van het polderdorp Zeewolde, maar ooit, in 1984, koos hij voor het grote avontuur. “Ik was 23 jaar, ik werkte in de horeca en besloot naar Amerika te gaan.” In het land van de ‘onbegrensde mogelijkheden’ begon hij aan een wonderlijke levensreis, die in de Verenigde Staten uiteindelijk 26 jaar zou duren. “Ik kwam in Sarasota, in Florida, terecht. Een plek met heel veel mogelijkheden om te golfen. Ik kende de sport op dat moment totaal niet.”

AukeHempenius-1 copyHempenius had wel een sportieve achtergrond. ”Ik ben in Friesland geboren, maar in Amsterdam opgegroeid en op mijn veertiende heb ik nog selectiewedstrijden voor de jeugd van Ajax gespeeld. Ik viel als een van de laatsten af. Later verhuisden we naar Voorthuizen op de Veluwe, daar ben ik met VVOP in de jeugd verschillende keren kampioen geworden.”

Mister 59
In een restaurant in Florida leerde hij zijn vrouw kennen, ze bleek op een chique golfclub te werken. “Ik dacht: dat moet ik ook eens proberen. Ze hadden er 36 holes, echt fantastische faciliteiten die je in Nederland normaal nooit tegenkomt. Ik had de hele dag de tijd en bereikte in achttien maanden tijd handicap vijf.” Op de bewuste club, TPC Prestancia in Sarasota, werd ook jaarlijks een proftoernooi georganiseerd.

“Ik ontmoette de golfprof Al Geiberger. Hij wordt ook wel Mister 59 genoemd, omdat hij als een van de weinigen een rondje onder de zestig slagen heeft gelopen. Echt heel bijzonder, dat is later maar een paar keer geëvenaard. Ik had zijn boek ‘Tempo’ gelezen en stapte gewoon op hem af. Ik mocht zomaar een oefenronde met hem meelopen, later ontwikkelde zich tussen hem en mij een vertrouwensrelatie. Op een gegeven moment ging het niet goed met hem. Ik kende zijn swing, ik wist dat hij de neiging had te smal te staan. Ik zei dat hij breder moest staan en na een paar uur gingen zijn ballen kaarsrecht. Hij was stomverbaasd. Vanaf dat moment ben ik gaan coachen.”

"Martin en ik waren bereid om nieuwe dingen te proberen. Bijvoorbeeld 18 holes spelen met de ogen dicht"

Hempenius werkte een tijdlang in de horeca en in de mode, maar het golf kreeg steeds meer vat op hem en zou hem - tot op de dag van vandaag - niet meer loslaten. Hij raakte in 2008 met golfprof Dan Martin in gesprek over een clinic en het boek ‘Extraordinary Golf’ van Fred Shoemaker. “Die had een bijzondere visie en Martin en ik waren bereid om nieuwe dingen te proberen. Bijvoorbeeld achttien holes spelen met de ogen dicht, of het doen van bewustwordingsoefeningen. Martin en ik vonden dat we er meer mee moesten doen. Zo zijn we tot de golffilosofie ‘Inner Genius Golf’ gekomen.”

De derde dimensie: out of their mind
Pratende over die denkwijze, raakt Hempenius echt op stoom. Toch laat het zich heel simpel vertellen, in een beknopte versie. “Het betekent gewoon dat je meer op je gevoel moet afgaan. Maar zo eenvoudig als ik het nu zeg, is het voor de meeste mensen dus niet. Jaap en ik hebben het in het boek gebracht als een derde dimensie in golf, naast techniek en het mentale gedeelte. Ik laat mensen ‘out of their mind’ spelen. Als je vrij van gedachten speelt, in een flow, kun je je techniek ook ontwikkelen, zo is mijn overtuiging. Die denkwijze is gebaseerd op co-creatie. Daarbij werk je als coach niet topdown, maar heb je een gever en een ontvanger, die elkaar versterken en waardoor iemands natuurlijke capaciteit boven komt drijven.”

AukeHempenius-2 copyHempenius zegt met alle golfers te kunnen werken, en niet alleen met de prestatiegerichte top. Hij geeft zijn cursussen (‘ik noem het een journey’) op vier locaties: de Dutch Golf in Putten, de Short Golf in Swifterbant, in Sint-Nicolaasga en op The Links Valley in Ermelo. ”Na een introductie van twee uur gaan we op andere dagen verder met aparte sessies van elk 75 minuten, waarin putten, chippen, pitchen, bunkers en full swing aan de orde komen. Daarna gaan we een andere keer de baan op en spelen we negen holes. Mijn voorstel is altijd om een periode van twee weken tussen de verschillende co-creaties te houden. Dan hebben mensen de tijd om alle informatie te verwerken en ook hun ervaringen op te schrijven in een journal. Ik maak ook voor hen een mindmap met de beste oefeningen voor hen.”

Overbrengen filosofie
Een journey - inclusief greenfee en ballen - kost de deelnemer 750 euro. “Dit gaat verder dan technische en mentale coaching. Wat ik doe is het overbrengen van een filosofie, mensen moeten er wel voor openstaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit over veertig jaar net zo is ingeburgerd als mentale coaching nu.”

Het boek Go(lf) with the flow is hier te bestellen. Voor verdere informatie: www.innergeniusgolf.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst