Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Workshop sportpsychologie voor een breed publiek

door: Leo Aquina | 13 juni 2019

"We denken dat iedereen profijt kan hebben van mentale training", zegt Mitchel Kevenaar. Als zelfstandig sportpsycholoog is hij als compagnon betrokken bij Prestum.nl, een online platform om sportpsychologie toegankelijk te maken voor een breder publiek. "De afgelopen jaren hebben we inhoudelijk de nodige stappen gezet en nu willen we daar ook meer mee naar buiten treden," vertelt Kevenaar. Binnen zogenaamde mental meetups met sportpsychologen die Prestum.nl organiseerde, ontstond het idee voor de 'Win met je hoofd Experience', een workshopprogramma met sportpsychologen en (oud-)topsporters op 23 juni in Leiden, Rotterdam en Tilburg.

Prestum.nl is een gezamenlijk initiatief van een aantal sportpsychologen die daarnaast hun eigen praktijk hebben. Kevenaar zelf houdt zich vooral bezig met mentale training in de golfsport. Het online platform was in eerste instantie niet gericht op een specifieke sport. "We hebben het in de afgelopen jaren doorontwikkeld en inmiddels hebben we wel aparte modules voor bijvoorbeeld golf, hockey en tennis", vertelt Kevenaar. "Door de jaren heen hebben dik 1.900 mensen gebruik gemaakt van het platform."

“Iedere hockeyploeg heeft een eigen looptrainer, maar er zijn niet of nauwelijks hockeyploegen met een eigen mentale begeleider”

Vacature sportpsycholoog
Ondanks de groeiende aandacht voor sportpsychologie in het afgelopen decennium, vindt Kevenaar dat de mentale kant van begeleiding in de sport nog altijd een ondergeschoven kindje is. "Ik ben nu tien jaar sportpsycholoog en toen ik net begonnen was, vroeg Rico Schuijers zich eens af wanneer hij de eerste vacature voor een sportpsycholoog tegen zou komen. Daar wachten we nog steeds op. Op het absolute topniveau hebben de meesten het inmiddels wel voor elkaar, maar op de niveaus daaronder is nog veel winst te boeken. Iedere hockeyploeg heeft een eigen looptrainer, maar er zijn niet of nauwelijks hockeyploegen met een eigen mentale begeleider, terwijl dat ook gewoon trainbaar is."

Winmetjehoofd-1Kevenaar en zijn collega's willen het belang van mentale begeleiding daarnaast beter over het voetlicht brengen. "Vanuit onze natuur hebben we ons de afgelopen jaren vooral gericht op de inhoud en kwaliteit van onze online trainingen, maar we willen er nu ook meer mee naar buiten treden”, vertelt Kevenaar. Om dat te bereiken organiseert Prestum.nl meet-ups met sportpsychologen. Kevenaar: "Die meet-ups waren vruchtbaar, maar we misten een beetje focus. Om het gerichter aan te pakken en een concreet programma te kunnen bieden voor sporters, coaches en sportouders, hebben we de 'Win met je hoofd Experience' bedacht."

“We willen dat de deelnemers het effect van mentale begeleiding ook echt gaan ervaren in workshops"

Meer dan een praatje
De eerste 'Win met je hoofd Experience' is op 23 juni in Leiden, Tilburg en Rotterdam. "Dat zijn de steden waar de sportpsychologen uit ons netwerk werken", aldus Kevenaar. "Per locatie mikken we op minimaal veertig deelnemers, maar er is plaats voor tachtig tot honderd deelnemers. Het doel is niet zomaar een vrijblijvend praatje houden. We willen dat de deelnemers het effect van mentale begeleiding ook echt gaan ervaren in workshops."

WinMetJeHoofd-2 copyDe workshops op de 'Win met je hoofd Experience' gaan vooral over concentratie. Kevenaar: "Op alle locaties is een (oud-)topsporter aanwezig. In Tilburg is dat ijshockeyer Ivy van den Heuvel, in Leiden oud-olympisch atlete Letitia Vriesde en in Rotterdam hockey-international Tristan Algera. Zij worden geïnterviewd over hun ervaringen. Daarna zijn er workshops waarin de vraag centraal staat waarom dingen vaak misgaan als er druk op staat. Vervolgens organiseren we op op alle locaties ook een praktijkgedeelte waar mensen ook echt aan de slag gaan in een zaaltje of op een veld. We sluiten de dag af met een Kahoot!-quiz voor alle locaties."

Topervaring
Wanneer is de 'Win met je hoofd Experience' volgens de organisatoren succesvol? Kevenaar: "In eerste instantie hoop ik dat alle mensen die erop afkomen een topervaring hebben. De achterliggende hoop is dat mensen niet alleen beseffen dat het mentale aspect belangrijk is, maar vooral ook dat zij echt in de praktijk weten wat ze ermee kunnen doen."

Voor meer informatie: www.winmetjehoofd.nl

Korting voor earlybirds
Lezers van Sport Knowhow XL kunnen via Prestum.nl tot en met maandag 17 juni gebruik maken van het Earlybird tarief, € 19,95 i.p.v. € 29,95. Klik hier en vul tijdens het betaalproces de kortingscode ‘WINXL10’ in. 
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst