Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Een stappenplan voor elke speler, van amateur tot prof

door: Nelleke van der Heiden | 13 juni 2019

TeamTV begon als video-analysesysteem, maar al doende leerden de ontwikkelaars ervan en nu is het een ontwikkelplatform waarin videoanalyse slechts een ondersteunende rol speelt. Koen Vossen van TeamTV vertelt dat ze een vollediger pakket bieden dat een flinke impuls kan geven aan de ontwikkeling van de individuele sporter, een heel team én de trainer. 

Bovendien richt het platform zich niet meer zoals in het begin alleen op korfbal. Ook hockey en voetbal zijn focussporten van TeamTV geworden. Op termijn moeten daar meer sporten bij komen. “Over vijf jaar - of nee, zo lang duurt het niet... - over twee jaar zitten we op tien sporten.” Toch geeft Vossen tegelijkertijd aan dat een groter aantal sporten toevoegen niet overhaast zal gebeuren. De programma’s voor de spelers, teams, trainers en technische staf worden nauwkeurig ontwikkeld in samenwerking met experts van een bepaalde sport, toptrainers en topanalisten. Dus pas als de kennis van een sport echt in huis is, wordt die sport toegevoegd. 

Teamtv-1Spelerontwikkelsysteem
Vanuit sportbonden is er veel interesse in het programma, zegt Vossen. TeamTV is in gesprek met meerdere sportbonden om het programma te implementeren in trainersopleidingen en voor trainersbegeleiding. Wat behelst het platform dan precies voor een sportvereniging? “Het is een spelerontwikkelsysteem. Daarin zijn ontwikkellijnen en ontwikkeldoelen die zijn afgestemd op het niveau van de speler heel belangrijk. Daarnaast hebben we nog steeds de volledige functionaliteit voor wat men wel de traditionele videoanalyse noemt.” 

"We werken samen met experts die dat oppakken met de clubs"

Vossen vertelt dat er per niveau een reeks vaardigheden is opgesteld die een speler van dat niveau moet beheersen. Daar zijn oefeningen en trainingen voor ontwikkeld. “We maken een planning met de trainer of technische staf met trainingen die passen bij de ontwikkelingslijnen van het team. We werken samen met experts die dat oppakken met de clubs. Zij kunnen ter plekke goed aanvoelen waar het team in het proces staat en waar het eerste aan gewerkt kan worden.”

Ook mogelijkheid tot verdiepingsprogramma
Samen met de bonden heeft TeamTV een soort standaard basisontwikkelprogramma opgesteld. Daar kunnen de clubs gebruik van maken, maar ze kunnen daarnaast ook een verdiepingsprogramma krijgen dat in samenspraak met de club zelf wordt opgesteld. Oorspronkelijk was TeamTV vooral gericht op de amateursport, maar - zegt Vossen - het is zo ontwikkeld dat het ook goed kan werken voor BVO's.

Teamtv-2Van het traditionele video-analysesysteem van TeamTV maken nu zo’n 120 clubs gebruik. Voor het volledige spelerontwikkelingsprogramma lopen nu de eerste trajecten bij zo’n tien clubs. In de jaren dat TeamTV nog hoofdzakelijk met videoanalyse werkte, heeft het inzichten opgedaan die ook zijn toe te passen op het volledige platform. Zo begon TeamTV met een analysesysteem dat gebaseerd was op ervaringen bij topclubs. 

“We hadden met topanalisten gekeken, wat doen topclubs in het voetbal nou, en toen vastgesteld dat 90 procent van de topclubs ongeveer hetzelfde doet als het om wedstrijdanalyse gaat. Dat hebben we gestandaardiseerd en aangeboden aan amateurclubs. Maar daar bleek voor de trainer vaak nog een stapje voor te zitten. De wedstrijdanalyse was stap twee en zonder eigen analist had de trainer vaak meer aan ondersteuning vóór die analyse.”

Ontwikkellijnen en vaardigheden
Op dat punt moest TeamTV zichzelf een beetje terugfluiten, maar tegelijkertijd deden de makers ook een positief inzicht op, vertelt Vossen. “We zagen dat veel beelden werden gebruikt voor de ontwikkeling van spelers. En daarom zijn we ons nog meer op spelerontwikkeling gaan richten, en op de vraag hoe je dat het beste in kaart kunt brengen.”

Trainers kunnen kijken welke vaardigheden en toepassingen een beginner moet beheersen en waar een gevorderde sporter nog aan kan werken

Het programma met ontwikkellijnen en vaardigheden die aan elk niveau gekoppeld zijn en toepassingen van die vaardigheden in het spel, sluit aan op beide inzichten. Nu kunnen trainers kijken welke vaardigheden en toepassingen een beginner moet beheersen en waar een gevorderde sporter nog aan kan werken. De videoanalyse zorgt voor terugkoppeling van waar iemand staat in zijn persoonlijke ontwikkelplan. Zo kunnen sporters zich individueel ontwikkelen, wordt het team beter en, en dat is ook een belangrijk doel benadrukt Vossen, beleven de sporters meer plezier.

Meer houvast
Het programma biedt de trainer en de technische staf meer houvast en ook de trainer kan via de videoanalyse terugkoppeling op zijn functioneren krijgen. Zo komt er meer focus in de training. Vossen geeft aan dat gebrek aan die focus en daarmee ongestructureerde trainingen de hoofdreden vormen waarom jeugdsporters afhaken. 

Teamtv-3

Het ontwikkelplan laat zien wie welke vaardigheden moet beheersen en biedt oefenstof die op die specifieke vaardigheden gericht is

Is het systeem niet te ingewikkeld voor de breedtesport die van vrijwilligers afhankelijk is? Dat denkt Vossen niet. Het maakt het juist heel makkelijk voor een trainer om te weten waar-ie mee aan de slag moet gaan. Wat heeft een F’je of een E’tje nodig? Het ontwikkelplan laat zien wie welke vaardigheden moet beheersen en biedt bovendien oefenstof die op die specifieke vaardigheden gericht is. Vossen denkt wel dat het platform in de breedtesport wellicht meer teamgericht kan worden gebruikt en voor de topclubs meer gericht op de individuele speler en zijn ontwikkeling.

Duur?
En te prijzig? Ook daar is Vossen uitgesproken over. “Voor een club is het belangrijk dat sporters het naar de zin hebben, dat ze lekker kunnen sporten, dan is een bedrag onder de duizend euro - en daar zit het platform van TeamTV ook inderdaad onder - een betaalbare investering waarmee je meteen aan de slag kunt.”

Voor meer informatie: TeamTV  

« terug

Reacties: 1

Kees Joosse
14-06-2019

Een prima ontwikkeling. Als oud-voorzitter van een korfbalvereniging merkte ik, dat we veel trainers nodig hadden. 2 trainers per team van rond de 12 spelers. Dan heb je héél veel vrijwilligers nodig. Het opleiden daarvan is niet makkelijk; en schiet er vaak bij in. Een belangrijke klacht van trainers, maar ook van spelers was, dat de trainingen nogal eens eentonig en ‘vaak hetzelfde’ waren. Een gebrek aan opleiding is mijns inziens de hoofdreden daarvan. En nu komt er een ‘tool’ om trainers en spelers heel praktisch en doelgericht te helpen de trainingen te verbeteren. Met meer plezier op de trainingen en betere sportprestaties tot gevolg. Fijn! En zo te zien is deze tool makkelijk in het gebruik, waardoor spelers en trainers er snel mee aan de slag kunnen.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst