Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Uniek sportevenement in de Achterhoek

door: Nelleke van der Heiden | 16 mei 2019

De Achterhoek kent komende maand op 22 en 23 juni een primeur: voor het eerst zijn er de Achterhoekse Unieke Spelen, een nieuw sportevenement voor alle Achterhoekers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Er zijn vijf hoofdsporten: bocce (een laagdrempelige vorm van jeu de boules), voetbal, beachvolleybal, wielrennen en atletiek. Het idee is ontstaan toen vorig jaar de Special Olympics neerstreken in de Achterhoek, vertelt Alexander Tempels, coördinator Uniek Sporten bij Achterhoek in Beweging.

UniekeSpelen-1Er is meteen wel een belangrijk verschil, zegt Tempels. De Special Olympics zijn alleen voor mensen met een verstandelijke beperking en ze moeten bovendien lid zijn van een sportvereniging. De Achterhoekse Unieke Spelen zijn voor iedereen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Of je nou in een rolstoel zit, gedragsproblemen hebt of ernstig meervoudig beperkt bent, iedereen kan zich inschrijven. “Voorwaarde is alleen dat je in de Achterhoek woont.”

Nu ook olympische gedachte
Er is ook een overeenkomst. Ook voor de Achterhoekse Unieke Spelen geldt de olympische gedachte ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’. “Er is voor iedereen wat wils, denken we.” Tempels vertelt dat er naast de vijf hoofdsporten ook een spellenplein is waar iedereen demosporten kan doen en waar clinics worden aangeboden, zoals mountainbiken, korfbal, basketbal en MATP (een laagdrempelig olympisch beweegprogramma voor mensen met een ernstig (meervoudige) beperking). Hiervoor is inschrijven niet nodig. 

Op zondag, de tweede dag van de Unieke Spelen is ook de Triathlon Aalten. Voor de Unieke Sporters is er een alternatieve triatlon met een aangepast parcours en aangepaste spelregels, maar die wel samen finisht met de reguliere triatlon. De gedachte daarachter is waar organisator Achterhoek in Beweging ook voor staat: samen sporten. Geen aparte organisaties, maar integratie. 

“We willen de deelnemers een leuke dag bezorgen, maar ook zeker laten kennismaken met een bepaalde sport”

Flyeren bij zorginstellingen en speciaal onderwijsscholen
Achterhoek in Beweging organiseert het evenement samen met Brichbouw Sportondersteuning en SportMee!. De eerste partner verzorgt sportondersteuning en begeleiding, de tweede organiseert elke maand sport- en spelinstuiven in Lichtenvoorde. De Achterhoekse Unieke Spelen moeten wat Tempels betreft deelnemers trekken die al sporten, bijvoorbeeld G-voetbal, maar ook mensen met een beperking die nog helemaal niet sporten. “We willen de deelnemers een leuke dag bezorgen, maar ook zeker laten kennismaken met een bepaalde sport.” 

UniekeSpelen-2Daarom werft Tempels deelnemers, onder andere bij bestaande G-atletiek- en G-voetbalverenigingen, maar gaat de organisatie ook flyeren bij zorginstellingen en speciaal onderwijsscholen. Verder worden de sociale media ingezet om, zo hoopt Tempels, minimaal tweehonderd inschrijvingen te halen. “Het is spannend, want het is de eerste keer, dus het is nog moeilijk te zeggen en als we vijftig of honderd mensen een leuke dag bezorgen, is dat ook mooi.”

Bocce als een van de hoofdsporten
Deze eerste editie is in Aalten. Daar liggen drie mooie boccebanen. Dat speelt mee bij de keuze voor de sporten, vandaar dat bocce dit jaar een van de vijf hoofdsporten is. Afhankelijk van het succes komen de Achterhoekse Unieke Spelen of élk jaar of óm het jaar terug en dan zijn de Spelen telkens in een andere gemeente. “Zitten we de volgende keer in Bronckhorst, dan zou golf een hoofdsport kunnen worden en in Doetinchem bijvoorbeeld hockey.” De Spelen zijn voor gemeenten en lokale sportverenigingen ook een mooie kans om zich te profileren. 

“Als iedereen die aanwezig is een superleuke dag heeft en veel plezier beleeft aan de sporten, is het een succes"

Eerder zei Tempels al dat de Achterhoekse Unieke Spelen bedoeld zijn voor ervaren sporters en beginners. Hij hoopt diezelfde combinatie van sportverenigingen te realiseren. Verenigingen die al voorzieningen hebben voor sporters met een beperking kunnen zich laten zien en verenigingen die dat nog niet hebben, kunnen daardoor verleid worden om ook sporters met een beperking aan zich te binden. Tempels snapt wel dat het lastig is. “Je merkt dat er meer bij komt kijken. Een gewone training kun je laten doen door één trainer, bij een G-team heb je snel twee à drie trainers nodig en bovendien een expertise die niet iedereen in huis heeft.”

Olievlek
Wanneer de Achterhoekse Unieke Spelen geslaagd zijn? Tempels spreekt nog een keer de hoop uit dat ze minimaal tweehonderd deelnemers werven, maar “als iedereen die aanwezig is een superleuke dag heeft en veel plezier beleeft aan de sporten, is het ook een succes. En dan werkt het als een olievlek en wordt het de volgende keer nog groter.”

Voor meer informatie: www.achterhoekseuniekespelen.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst