Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Haagse sportadviesraad trekt aan bel voor sportvoorzieningen

door: Leo Aquina | 16 mei 2019

"Wij zijn een adviesraad, geen pressiegroep", zegt voorzitter John van den Berg van de Adviesraad voor Sport in Den Haag. Toch zoekt die adviesraad nu ook de publiciteit uit angst voor een gebrek aan sportvoorzieningen in de groeiende stad. Naar aanleiding van woningbouwplannen op het voormalige industrieterrein de Binckhorst bracht de Haagse sportadviesraad een rapport uit waarin zij de gemeente onder meer een bindende sportnorm adviseert. Van den Berg kreeg wisselende reacties uit het college: "De wethouder voor Sport vindt het prachtig maar de wethouder die over bouwen gaat, reageerde defensief. We voelen een spanningsveld."

Sportadviesraad-JohnVanDenBerg copyHet rapport was onder embargo aangeboden aan het college van B&W omdat de Adviesraad voor Sport de gemeente de tijd wilde geven te reageren. "De inhoud werd via de gemeenteraad echter al vrijwel direct door de media opgepikt", vertelt Van den Berg. "Daar zijn wij wel blij mee want bij ons leeft grote zorg over de aandacht voor sport bij de gemeente. Het college heeft zelf de ambitie opgesteld om in 2030 tot een sportparticipatie te komen van honderd procent. Dan moet je als het gaat om nieuwbouw ook de daad bij het woord voegen."

Overgelaten aan de markt
Dat laatste gebeurde volgens de Adviesraad voor Sport niet bij de woningbouwplannen voor de Binckhorst. "Toen wij in de gaten kregen wat de plannen waren, bleek dat er heel veel aandacht is voor de wensen en eisen van projectontwikkelaars, maar er werd met geen woord gerept over sportvoorzieningen", zegt Van den Berg. "Dat vonden wij vreemd en we hebben daarover ook ingesproken bij de gemeenteraad. Daarop kwam echter weinig reactie. Men is gefocust op de ontwikkeling en sport komt niet aan de orde. Dat was voor ons aanleiding om met een breder rapport te komen. De gemeente heeft veel minder dan vroeger het initiatief bij gebiedsontwikkeling. Dat heeft te maken met de Omgevingswet, waardoor veel meer wordt vrijgelaten aan de markt. Wij vinden dat de gemeente meer regie moet nemen als het gaat om voorzieningen. Dat geldt voor sport, maar ook bijvoorbeeld voor scholen." 

Het belangrijkste advies, en bindende sportnorm bij woningbouw, kwam uit Amsterdam

Voor het rapport 'Ruimte voor Sport, spel en bewegen - Bouwen aan een sportief & gezond Den Haag’, ging de Haagse adviesraad te rade bij verschillende partijen en bij andere gemeenten. Het belangrijkste advies, en bindende sportnorm bij woningbouw, kwam uit Amsterdam. "Daar was men bij het bouwen van de nieuwe wijk IJburg ook vergeten een sportnorm in te voeren. Aanvankelijk was er zestien hectare grond gereserveerd voor sportvoorzieningen en daar bleef uiteindelijk nul hectare van over. Men is nu nog altijd bezig om dat probleem op te lossen. Dat was in Amsterdam aanleiding een bindende sportnorm in te voeren bij nieuwe woningbouw."

Peildatum
Sportadviesraad-2Hoe de norm eruit moet zien, kan Van den Berg niet exact zeggen. "Daarbij moet je kijken wat je als peildatum neemt. In Den Haag zijn we de afgelopen decennia goed bezig geweest als het gaat om sportvelden, maar de laatste twee à drie jaar niet meer. Je zou het gemiddeld aantal voetbalvelden per inwonertal van drie jaar geleden kunnen nemen en dat als norm doortrekken. Globaal kom je dan waarschijnlijk op zo'n 13 velden per 50.000 à 60.000 inwoners."

Naast de sportnorm adviseert het rapport om 'sportinclusief te ontwerpen'. Wat wordt daarmee bedoeld? Van den Berg: "Je kunt projectontwikkelaars van tevoren vragen en betrekken hoe zij bij hun gebouwen denken aan sportvoorzieningen. Je kunt een gebouw met een andere bestemming wel een klimwand meegeven, je kunt wandelpaden en fietspaden markeren om ze toegankelijker te maken voor hardlopers. Je kunt parkeerterreinen bij bedrijven voorzien van strepen op de grond en doeltjes, zodat er 's avonds als er geen auto's staan gevoetbald kan worden. Dit zijn maar een paar voorbeelden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je moet ook de mensen uit de wijk betrekken bij het ontwerp. Wat willen zij als het gaat om bewegen?" 

"We hopen dat de wethouder sport een bindende sportnorm opneemt in het nog op te stellen Haags Sportakkoord"

Beetje druk erop houden
Met een enthousiaste sportwethouder (Richard de Mos) en een minder enthousiaste wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen en Scheveningen (Boudewijn Revis) is het vooralsnog de vraag wat de gemeente zich aantrekt van het Adviesrapport. "We hopen dat de wethouder sport een bindende sportnorm opneemt in het nog op te stellen Haags Sportakkoord. Binnenkort spreken we ook met wethouder Revis. Ik ben benieuwd wat daaruit komt. De bestemming van de Binckhorst als woonwijk is door de raad en nu kunnen daar allerlei plannen voor worden ingediend. Wij blijven er in de tussentijd een beetje druk op houden."

Voor meer informatie: rapport Ruimte voor sport, spel en bewegen

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst