Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Multidimensionale voetbaltest wil de wereld veroveren

door: Marc Hoeben | 25 april 2019

Sportfysiotherapeut Siamak Azadi is al tien jaar bezig met de ontwikkeling van een test voor voetballers die 'alomvattend' is. Inmiddels is hij bijna zo ver dat hij de test SIMUST (SinaMultidimensional Soccer Testing), kan presenteren. “Ik hoop in het derde of vierde kwartaal." Met deze test zou het met de natte vinger inschatten van de waarde van een voetballer voortaan tot het verleden moeten behoren.

SinaVoetballab-SiamakAzadi copyAan de naam van het test- en revalidatiecentrum van Siamak Azadi in Beverwijk vallen meteen de roots van de naamgever af te lezen. Hij doopte de plek SinaVoetballab, een rechtstreekse verwijzing naar IbnSina, de Iraanse wetenschapper die mede dankzij het werk ‘canon van de geneeskunde’ uit de 10de eeuw als een van de grondleggers van de geneeskunde wordt gezien.

Politiek vluchteling
Zelf verliet Azadi in 1988 op 20-jarige leeftijd als politiek vluchteling Iran, dat destijds oorlog voerde met Irak. “Ik kwam alleen aan in Nederland. Ik liet mijn ouders achter in Iran, net als een broer. Daarmee liet ik ook mijn jeugd als bagage achter. Het was raar om in Nederland te komen, zo rustig als het oogde. Ik kwam uit Tabriz, de derde stad van Iran, met zo’n drie miljoen inwoners en altijd leven op straat. Ik belandde hier in Goes. Nou, dat was wel een ander verhaal. Ik zag mensen op de fiets naar hun werk gaan. Wel grappig.”

“Ik moest eerst de taal leren. Daar was ik dag en nacht mee bezig. Ik wilde eigenlijk een studie geneeskunde gaan doen, maar het werd fysiotherapie"

Azadi moest nieuwe plannen maken, een nieuw leven opbouwen. Hij had gevoetbald, schopte het nog tot het jeugdelftal van Iran. Eenmaal in Nederland had hij totaal andere prioriteiten. “Ik moest eerst de taal leren. Daar was ik dag en nacht mee bezig. Ik wilde eigenlijk een studie geneeskunde gaan doen, maar het werd fysiotherapie. Ik moest drie jaar wachten voordat ik werd toegelaten. Het is achteraf een goede keuze gebleken. Bij fysiotherapie kun je vele kanten op en hangt veel van jouzelf af, als het gaat om de invulling en de richting. Bij geneeskunde ligt veel meer vast. Nu ben ik de kant opgegaan van sport en prestatie, waar ik een duidelijke voorkeur voor heb.”

Voetballaboratorium
In 2001 nam hij een praktijk over in Beverwijk, dat is uitgegroeid tot het huidige SinaVoetballab. “Na twee jaar ben ik uit eigen interesse me meer gaan verdiepen in voetbal en onderzoek gaan doen bij profclubs in Nederland, Duitsland en Engeland. Ik wilde weten hoe zij de prestaties van hun spelers meten.”

SinaVoetballab--2Zijn bevindingen mocht hij in 2008 presenteren op een congres voor voetbal en wetenschap, uitgerekend in Iran. “Het was de eerste keer dat ik terugging, heel speciaal. Ik had niet eens meer een Iraans paspoort en dacht dat het grote problemen zou opleveren. Maar de situatie was al zo veranderd dat ik alleen een stempel in mijn Nederlandse paspoort nodig had.”

"Bij Iran deed ik destijds voor het eerst aan realtime metingen met hartslagmeters, om te kijken hoe belastbaar spelers waren tijdens specifieke situaties"

Presteren tijdens ramadan
Op het congres kreeg hij een spreektijd van 12 minuten. Het werden er 32, het bleek een opstapje naar veel meer. “Het Iraans nationaal elftal benaderde mij en later ook het olympisch elftal voor de Spelen van Londen 2012. En later kwam ik bij het Marokkaans elftal terecht. De voetbalwereld is nu eenmaal een kleine wereld. De Marokkanen waren vooral geïnteresseerd hoe je tijdens de ramadan kon blijven presteren.”

In zijn oorspronkelijke verhaal draaide het om het meten van fysieke eigenschappen van spelers en het wegen van de relevantie van de gegevens. “Veel clubs testen wel, maar de testen zijn ook nauwelijks sportspecifiek. Bij Iran deed ik destijds voor het eerst aan realtime metingen met hartslagmeters, om te kijken hoe belastbaar spelers waren tijdens specifieke situaties. Zo konden we precies aangeven of ze op de limiet speelden of er overheen gingen. Ze moesten 22 wedstrijden spelen voor de Aziatische kampioenschappen. In die periode hadden ze nul-komma-nul niet-contactgerelateerde blessures.”

Protype alomvattende test
Toch was Azadi niet tevreden, nog lang niet. “Ik wilde een test bedenken die alomvattend is. Vanaf 2009 ben ik daarmee aan de slag gegaan.” Nu, tien jaar later, is het bijna zo ver dat hij de test, SIMUST (SinaMultidimensional Soccer Testing), kan presenteren. “Ik hoop in het derde of vierde kwartaal. We hebben al een prototype van de opstelling en daar doen we nu de laatste testen mee.”

SinaVoetballab--3In het laatste decennium moest hij vele zaken overwinnen. “Ik kwam beperkingen tegen, soms technisch, soms door mezelf, omdat ik me onder andere verder moest verdiepen in inspanningsfysiologie en de cognitieve eigenschappen van een voetballer.” Hij stelde een team van bewegingswetenschappers, neurowetenschappers, inspanningsfysiologen en een sportpsycholoog samen. Met onder anderen Javid Farahani, een Londense Iraniër die als neurowetenschapper aan profclub Fulham verbonden is. Die samenwerking loopt nog steeds, net als met bewegingswetenschapper Tom Durge.

Schat aan informatie
Azadi gelooft heilig in het slagen van SIMUST. “Qua ontwikkeling is het klaar. SIMUST geeft een schat aan informatie. Een speler geeft bijvoorbeeld een pass en deze komt niet aan. In de test kunnen we dat talloze malen herhalen en precies zien waar het aan ligt. Komt het door fysiologische prikkels? Of ligt het op het niveau van de hersenen, bijvoorbeeld door een verkeerde inschatting? Alle punten worden doorgelicht, zo kun je echt oplossingen bieden voor spelsituaties. Maar je kunt ook aan preventie werken, door met behulp van algoritmen te voorspellen hoe belastbaar iemand tijdens een wedstrijd is. Het levert spelers, trainers, clubs, de medische staf een schat aan informatie op.”

"Binnen vijf of tien jaar hoop ik te kunnen groeien naar opstellingen in acht tot tien centra, verspreid over de wereld"

Geen nattevingerwerk meer bij het rangschikken van voetballers, een nauwkeurig instrument ook eventueel voor het inschatten van iemands transferwaarde. Het zou de profvoetbalwereld, met al dat grote geld, als muziek in de oren moeten klinken. “SIMUST is een behoorlijke investering geweest, ik hoop nu op mijn beurt investeerders te vinden. Binnen vijf of tien jaar hoop ik te kunnen groeien naar opstellingen in acht tot tien centra, verspreid over de wereld. We leiden op locatie personeel op, maar het verwerken van de data zullen we centraal blijven doen. Uiteindelijk hoop ik ongeveer 35 centra neer te kunnen zetten, waarbij ik ook zit te denken aan een certificeringssysteem voor voetballers. Via SIMUST kunnen zij straks precies laten zien wat ze kunnen en wat ze waard zijn.”

Voor meer informatie: www.voetballab.com

« terug

Reacties: 1

Mary Kok-Willemsen
25-04-2019

Beste Siamak,

allereerst mooi om wat meer te leren over jouw achtergrond en de keuzes voor je voetballab. Het lijkt me een supermooi initiatief. Ik kom graag een keer bij je langs, wie weet dat we wat voor elkaar kunnen betekenen.

In ieder geval veel succes en energie met het pionieren en vooral geniet van je proces!

hartelijke groet,

Mary

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst