Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Streven naar bewegingsvrijheid voor geamputeerden

door: Marc Hoeben | 25 april 2019

Het gaat uiteindelijk allemaal om de vrijheid van keuze voor een bewegingsvorm en de ontwikkeling van een gezonde leefstijl die daarmee hand in hand gaat. Met zijn bedrijf heeft Frank Jol het concept/product JUMP ontwikkeld. Jol staat voor mobiliteit in de breedste zin van het woord voor mensen met een fysieke beperking. Ze moeten wat te kiezen hebben, zou hij wel van de daken willen schreeuwen. Met JUMP is hij een van de genomineerden voor de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. De winnaar ontvangt 50.000 euro.

Schermafbeelding 2019-04-24 om 16.54.37Hoe kom je als Noord-Hollandse jongen tot het niet alledaagse beroep van prothesebouwer? Frank Jol kan om die vraag wel lachen. De ambitieuze 49-jarige inwoner van Hoorn omschrijft zichzelf in vroeger dagen als ‘een jongen die niet zo heel goed wist wat hij wilde’. Ter illustratie: als teenager dacht hij dat zijn toekomst in de elektrotechniek zou liggen. Hij probeerde twee keer een mbo-opleiding in die richting, maar moest beide keren concluderen dat het toch niks voor hem was.

Mannen in stofjassen
Ondertussen had hij wel een fascinatie ontwikkeld voor techniek. "Als jonge jongen, aan de hand van mijn vader lopende door gangen van het plaatselijke ziekenhuis, passeerden we regelmatig een hok waar twee mannen in stofjassen hun werk deden. Het bleek de medische instrumentmakerij te zijn. Mijn vader werkte daar bij de technische dienst, hij was bevriend met een van hen. In dat hok kwamen geregeld dokters langs voor een kopje koffie, maar ook orthopeden om te kijken of die mannen konden helpen met het ontwikkelen van operatiegereedschappen. Dat hok van deze instrumentenmakers stond helemaal vol met apparaten.”

“Hij had vijftien bedrijven uitgenodigd voor de introductie van de blade. Veertien bedrijven zeiden uiteindelijk ‘nee’, ik ging als enige verder”

Op 19-jarige leeftijd zag Jol een advertentie voor een baantje bij een orthopedisch instrumentenmaker voorbijkomen. Hij volgde ook de opleiding voor dat vak in Den Bosch en startte eind jaren negentig zijn eigen bedrijf, dat na enkele naamswijzigingen nu 'Frank Jol BV' heet. In diezelfde tijd ook werd zijn interesse in sportprotheses – zelf is hij een fervent sneeuwsporter en klimmer – getriggerd door Gerrit Visser van het bedrijf Loth Fabemin. “Hij had vijftien bedrijven uitgenodigd voor de introductie van de blade, bekend van het hardlopen. Die wilde hij van de Verenigde Staten naar Nederland brengen. Veertien bedrijven zeiden uiteindelijk ‘nee’, ik ging als enige verder.”

Schermafbeelding 2019-04-24 om 16.54.54Zoektocht
Het werd voor Jol het begin van een zoektocht in ‘sportieve’ protheses. “Ik ben gaan knutselen, met veel trial en error. Dat is eigenlijk de basis geworden voor JUMP, een connectiemethode om zo snel mogelijk van voeten te kunnen wisselen. Met een prothese kun je normaal maar één ding. Terwijl ook een geamputeerde natuurlijk verschillende dingen als fietsen, lopen, dansen, zwemmen wil kunnen doen. Zo ben ik al negentien jaar bezig om een latente behoefte te vervullen. Eerst ging het daarbij alleen om het materiaal. Maar nu gaat het ook om de mindset, om mensen te laten geloven dat het daadwerkelijk kan.”

Bij JUMP draait het om de verwisselbaarheid van de voeten en de aansluiting hiervan op de zogeheten koker, het deel dat aan het geamputeerde been is bevestigd

Over de vergoeding van de kosten van een prothese (voor die van alleen onderbeen liggen die rond de 10.000 euro) wordt beslist door de zorgverzekeraars. Het inzetten van een multifunctionele prothese voor verschillende bewegingsvormen wordt zeker niet standaard vergoed. Dus er valt daar nog een wereld te winnen en ondertussen denkt Jol ook in creatieve oplossingen. “Zo heb ik ook een protheseotheek, waar verschillende dingen tijdelijk te krijgen zijn.” Na deze periode denkt Jol vervolgens mee over een mogelijke invulling van de mobiliteitsvraag.

Meegroeiende protheses
Bij JUMP draait het om de verwisselbaarheid van de voeten en de aansluiting hiervan op de zogeheten koker, het deel dat aan het geamputeerde been is bevestigd. “Het gaat er dan ook nog eens om dat de protheses met jou moeten kunnen meegroeien, wat betreft de intensiteit en frequentie waarmee je sport en het niveau waarop je je sport beoefent. En dat is natuurlijk geen vaststaand gegeven.”
 
Schermafbeelding 2019-04-24 om 16.55.12JUMP werkt met drie voeten voor fietsen, zwemmen, skiën, snowboarden en zwemmen, die na een screening worden afgestemd op de behoefte. “In deze vorm bestond dat nog niet. Het probleem bij zorgverzekeraars is ook altijd dat je eigenlijk niet aan de al bestaande prothese mag zitten sleutelen.”

Zorgverzekeraars
Jol hoopt dat ook zorgverzekeraars steeds meer de ommezwaai gaan maken naar het denken in het belang van een gezonde leefstijl voor geamputeerden. De producten van JUMP zijn nog niet in de markt, maar bevinden zich in de eindfase als het gaat om hoe de aansluiting op de markt en de bestaande kokers gemaakt kunnen worden. Jol leeft ook in de overtuiging dat de kosten van de protheses fors omlaag moeten kunnen om de verschillende applicaties nog bereikbaarder te maken voor een grotere doelgroep. “Neem een kinderblade. Die kost nu 3.000 euro. Dat moet omlaag kunnen."

De 50.000 euro van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs zou hij goed kunnen gebruiken voor het overtuigen van potentiële geldschieters. “Er is nog meer geld nodig dan die 50.000 euro, wat dat betreft zou het mooi zijn als er zich een consortium van bedrijven zich achter JUMP zou scharen. Met die eventuele 50.000 euro kunnen we vijf kinderen verzorgen. Hun verhalen zijn dan heel bruikbaar bij het duidelijk maken welke voordelen dit product biedt. Maar daarnaast zijn de erkenning en het besef dat dit een plek hoort te krijgen misschien nog wel meer waard is dan het geldbedrag."

Voor meer informatie: www.frankjol.nl


logoNederlandseLoterijPrijs600

Bijdragen aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland

De Nederlandse Loterij investeert jaarlijks de hele opbrengst in de Nederlandse samenleving, 18 goede doelen en in de Nederlandse sport. De missie van Nederlandse Loterij is om bij te dragen aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland. Om de missie extra kracht bij te zetten reikt Nederlandse Loterij jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt: de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. Deze prijs bestaat uit een cheque van € 50.000 als aanmoediging en de missie te ondersteunen. Daarnaast ontvangt de winnaar een bronzen sculptuur.

Jury velt finale oordeel
Op 9 mei wordt de winnaar van de jongste editie bekendgemaakt, waarbij de strijd gaat tussen SmartPool van de biljartbond, JUMP van Frank Jol, ZekerBewegen van de Judo Bond Nederland en SurfProject van Suzanne van den Broek-Dietz. Het finale oordeel wordt geveld door de jury, bestaande uit paralympiër Bibian Mentel, oud-minister Hedy d’Ancona, hoogleraar Marjan Olfers, journalist Hugo Borst en voormalig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

Voor meer informatie: De Nederlandse Loterij in Beweging Prijs

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst