Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe voorzitter NOC*NSF mikt op het hoogst haalbare

door: Leo Aquina | 18 april 2019

Anneke van Zanen-Nieberg volgt per 20 mei 2019 André Bolhuis op als voorzitter van NOC*NSF. "Een jaloersmakend leuke functie", zegt zij daar zelf over. Maandag stemde de Algemene Ledenvergadering unaniem in met haar benoeming. Van Zanen-Nieberg was voorgedragen door de vertrouwenscommissie bestaande uit voorzitters van bonden, bestuursleden van NOC*NSF en de voorzitter van de Atletencommissie. Er waren geen tegenkandidaten. In een interview met Sport Knowhow XL vertelt de 55-jarige oud-tophandbalster over haar ambities aan het roer van de nationale sportkoepel. "Ik krijg een prachtige erfenis van mijn voorgangers en ik voel me vereerd dat ik die mag voortzetten."

AnnekeVanZanen-Nieberg-1Van Zanen-Nieberg was van 2010 tot 2016 al penningmeester in het bestuur van NOC*NSF. Zij trad destijds terug omdat zij dit niet kon combineren met haar werk als algemeen directeur ADR (Auditdienst Rijk) bij het ministerie van Financiën. In 2018 werd zij bestuursvoorzitter van accountantskantoor Baker-Tilly Berk. Die (betaalde) baan legt zij neer in ruil voor het onbezoldigde voorzitterschap van NOC*NSF. "Ik volg vaak mijn passie", zegt ze. "Mijn gezinsleven, mijn vrienden, de zakelijke kant waar ik de hypotheek mee aflos, dat houdt zich allemaal in evenwicht. De inschatting is dat het voorzitterschap mij twee dagen per week kost. In het najaar ga ik rustig op zoek naar een nieuwe baan die ik wel kan combineren met het voorzitterschap van NOC*NSF."

Onbezoldigd blijft onbezoldigd
Er zijn sportbonden die hebben gekozen voor nieuwe bestuursmodellen met een betaalde directeur/bestuurder, maar wat Van Zanen-Nieberg betreft staat dat bij de sportkoepel niet op de agenda: "Ik stap in een model dat ik ken, met een onbezoldigd bestuur en een professionele werkorganisatie. Het is niet mijn intentie om daar iets aan te veranderen."

"Ik wil in eerste instantie met de bonden spreken. Dat zijn de leden en het is hun organisatie"

Met welke ambitie begint van Zanen-Nieberg aan haar klus als voorzitter NOC*NSF? "Om te beginnen staat de Nederlandse sport er fantastisch op. In de topsport doen we het goed, maar daarin kun je natuurlijk nooit op je lauweren rusten. Ook in de breedtesport doen we het goed maar met het Sportakkoord, het Preventieakkoord en de lokale sportakkoorden hebben we altijd een uitdaging om de sport voor iedereen toegankelijk te houden. Als koepel hebben wij de ambitie om daar een bijdrage aan te leveren. Op dit moment kan ik niet zeggen hoe ik daar exact invulling aan ga geven. Ik wil in eerste instantie met de bonden spreken. Dat zijn de leden en het is hun organisatie. Als handballer ben ik een teamspeler."

AnnekeVanZanen-Nieberg-2Wat zijn volgens Van Zanen-Nieberg de verschillen tussen vertrekkend voorzitter Bolhuis en haarzelf? "Iedereen heeft een eigen stijl. Ik ben Anneke van Zanen-Nieberg en ik doe de dingen op mijn manier. André en ik zijn allebei teamspelers. Hij heeft gehockeyd en ik heb gehandbald. Ik doe de dingen graag samen met anderen zonder dat ik het overneem."

Hand op de knip
Van Zanen-Nieberg had de naam een strenge penningmeester te zijn. Houdt zij als voorzitter ook de hand op de knip? "Ik had de hand ook niet op de knip kunnen houden, maar er zat niet zoveel in de knip. Ik had het geluk dat de besturen voor mij altijd gespaard en gereserveerd hebben, voor het geval er een mindere periode zou komen. Daar ben ik ze heel dankbaar voor geweest. Eigenlijk is het makkelijker om in een financieel mindere periode penningmeester te zijn, want zuinig zijn is moeilijker als er geld over is. Ik heb de hand gefaseerd op de knip gehouden, maar ik heb ook wel eens meer geld uitgegeven dan er binnenkwam.. We hadden altijd de filosofie dat de organisatie voldoende reserves moest hebben om één jaar door te komen zonder lotto-inkomsten. Die reserve is in mijn periode gehalveerd en die zijn we nu weer mondjesmaat aan het opbouwen."

"Als voorzitter van NOC*NSF zijn de Olympische Spelen in eigen land het hoogst haalbare"

Olympische ambitie
AnnekeVanZanen-Nieberg-3Onlangs adviseerde de NLsportraad de minister van Sport om bij de organisatie van grote sportevenementen in Nederland vooral te mikken op multi-sportevenementen. Van Zanen-Nieberg schaart zich achter die ambitie: "De samenleving moet zich er wel bewust van zijn wat zulke evenementen opleveren, want voor niets gaat de zon op. We mogen ons als land gelukkig prijzen dat we vaak mooie evenementen binnenhalen, maar dat vraagt ook veel inzet. Het binnenhalen van EK's en WK's is aan de bonden zelf, maar als NOC*NSF zijn we daarin wel facilitair." 

En hoe denkt de nieuwe voorzitter over een mogelijk nieuw bid voor de Olympische Spelen? "Ik ben in het verleden ook voorzitter geweest van een handbalvereniging en dat ga je voor het hoogst haalbare, in dat geval het landskampioenschap. Als voorzitter van NOC*NSF zijn de Olympische Spelen in eigen land het hoogst haalbare. Op dit moment zijn er geen concrete plannen, maar die waakvlam is altijd aan."

Voor meer informatie: Leden NOC*NSF achter voordracht Van Zanen-Nieberg als nieuwe voorzitter

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst