Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Externe enkelband EXO-L toegankelijker voor gebruiker

door: Leo Aquina | 4 april 2019

Een imitatie van de enkelband aan de buitenkant van de schoen, met die vinding kwam Marcel Fleuren vijf jaar geleden op de markt. De EXO-L is bedoeld als preventiemiddel tegen enkelblessures. Inmiddels is de EXO-L zo'n 5000 keer verkocht. "Het product wordt in 35 sporten gebruikt, ook door topsporters," vertelt Bart van den Heuvel, die samen met Mark Kwanten verantwoordelijk is voor de commerciële kant van het bedrijf. EXO-L heeft uitbreidingsplannen. De prijs van het product is verlaagd van 295 euro naar 125 euro. "Samen met fysiotherapeuten en sportorganisaties willen we de drempel voor gebruikers omlaag brengen,' vertelt Kwanten.

Exo-L-1De EXO-L geeft sporters versteviging van de enkel. Er wordt met een 3D-scan een externe enkelband persoonlijk op maat gemaakt. Deze wordt buiten de enkel om aan de schoen bevestigd. Deze band kan worden versteld en op de gewenste spanning worden gebracht. "Uit een uitgebreid gebruikersonderzoek is gebleken dat de EXO-L 95 procent van de enkelverstuikingen kan voorkomen," vertelt Van den Heuvel, die er ook op wijst dat de EXO-L voordelen biedt ten opzichte van andere beschermende maatregelen zoals een brace: 

"Uit wetenschappelijk onderzoek van het AMC kwam naar voren dat de EXO-L de enkel beschermt tegen verzwikkingen, maar dat verder alle bewegingen vrij zijn. Het voordeel is dat de enkel op geen enkele manier wordt beperkt in de beweging, wat weer zou kunnen leiden tot andere blessures." Ondanks de cijfers uit het gebruikersonderzoek waren niet alle reacties positief. Onder een artikel dat Sport Knowhow XL vijf jaar geleden aan het product wijdde, verscheen in 2018 een vernietigende reactie. Kwanten vermoedt dat de reactie van een oud-medewerker komt, die op een vervelende manier is vertrokken. "We horen verder nooit een wanklank."

"We zijn vooral groot in hockey. Op de Olympische Spelen van Rio de Janiero speelden de Duitse Julia Müller en de Belg Sebastien Dockier bijvoorbeeld al met de EXO-L"

Olympische Spelen
Volgens Van den Heuvel is de EXO-L is geschikt voor alle sporten waarin risico bestaat op enkelverzwikking: "Verschillende topsporters maken er al gebruik van. We zijn vooral groot in hockey. Op de Olympische Spelen van Rio de Janiero speelden de Duitse Julia Müller en de Belg Sebastien Dockier bijvoorbeeld al met de EXO-L. Ik verwacht dat er op de Spelen in Tokyo geen enkel team meer is zonder."

Exo-L-2Omdat de EXO-L persoonlijk op maat moet worden gemaakt, is het productieproces niet eenvoudig. Van den Heuvel en Kwanten waren op zoek naar een manier om de EXO-L voor een groter publiek toegankelijk te maken. Kwanten: "We hebben ervoor gekozen een standaardproduct aan te bieden om de EXO-L goedkoper te kunnen maken. Voorheen maakten we altijd een afspraak bij iemand thuis om het product aan te meten en mensen konden kiezen uit verschillende kleuren. Door een basisproduct te leveren met één kleur en een levertijd van vier weken, hebben we de prijs drastisch naar beneden kunnen brengen."

"Tijdens EXO-L events krijgen mensen onafhankelijk advies van een fysiotherapeut en we kunnen daar ook een 3D-scan uitvoeren om het product aan te meten"

Pop-upstore 
In plaats van afspraken bij de klanten thuis, organiseert EXO-L in samenwerking met fysiotherapeuten en sportbonden EXO-L events. Kwanten: "We merkten dat die afspraak bij mensen thuis vaak een drempel was. Op deze evenementen krijgen mensen onafhankelijk advies van een fysiotherapeut en we kunnen daar ook een 3D-scan uitvoeren om het product aan te meten. Je moet het zien als een pop-upstore. Daardoor zijn de productiekosten fors omlaag gegaan."

Exo-L-3Van den Heuvel kijken voor uitbreiding ook nadrukkelijk over de grens. "In Australië zijn ook veel hockeyers geïnteresseerd. Inmiddels hebben we daar een distributeur om het hele productieproces op te zetten. Daarvoor is buiten de 3D-scan ook de expertise nodig om het stiksel op de schoen te bevestigen. In Nederland hebben we diverse partners die dat kunnen. De bevestiging op de schoen kost 12,50 per schoen."

Arbeidsveiligheid
Naast de sportmarkt, zien Kwanten en Van den Heuvel ook een markt op het gebied van arbeidsveiligheid. Van den Heuvel: "Grote bedrijven investeren steeds meer in veiligheid, bijvoorbeeld in de bouw. Uit onderzoek is gebleken dat hoge schoenen eigenlijk nauwelijks helpen tegen enkelverzwikkingen en de EXO-L doet dat wel. Wij zijn op dit moment al in gesprek met een aantal grote bedrijven om het product daar ook aan te kunnen bieden.

Voor meer informatie: www.exo-l.com/nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst